به گزارش خبرگزاری شبستان از زنجان، پس از گذر از بازار قیصریه به راسته «حجت الاسلام» میرسی، در این راسته مسجد چهل ستون قرار دارد، این مسجد یکی از مساجد تاریخی شهر زنجان و از مهمترین و معروفترین حوزههای علمیه ایران در دوره قاجار محسوب میشده است، این مسجد در حال حاضر نیز از اهمیت ویژهای در زنجان برخوردار است و در بافت بازار بالای زنجان در ضلع جنوب شرقی مسجد جامع زنجان در راسته معروف به راسته حجتالاسلام قرار دارد.
این مسجد به سبک چهل ستونیهای احداث شده و آثار و برکات آن در بازار زنجان دیده میشود، نمازهای یومیه را اهالی بازار در این مسجد به جماعت برگزار میکنند و مسافران و گردشگران زنجانی نیز در بازدید از بازار زنجان سری به این مسجد برای ادای فریضه نماز میزنند و گاهی هم محو تماشای زیباییهای این مسجد میشوند.
این مسجد توسط یکی از علمای معروف دوره قاجاریه به نام ملا علی قارپوز آبادی در سال 1284 هجری قمری ساخته شده است، مسجد دارای صحن و شبستانهای بزرگ است که طاق و تویزههای ضربی آن به صورت متقارن بر روی 32 ستون قطور استوار گشته است.
ستونهای به کارگیری شده در این مسجد به زیبایی آن بخشیده و کار عکاسان را برای ارائه کار هنری ارزشمند راحتتر کرده است،عکسهایی که از این مسجد در مناسبتهای مختلف توسط عکاسان گرفته شده است، زیبایی آن را به خوبی به مخاطب ارائه میکند، محراب این مسجد با رسمیبندی و کاشی معقلی آرایش شده و ازارههای آن نیز مزین به کاشیهایی با طرحهای گل و بوته متاثر از مکتب کاشیکاری دوران قاجار است.
این مسجد در سال 1332 هجری قمری توسط امیر افشار خان و به اهتمام حاجی رجب علی زنجانی مرمت مسجد یا تجدید بنا شده است، مدرسه و مسجد چهل ستون دارای قدمتی بیش از یک قرن است و از جمله ابنیه ارزشمند تاریخی و مذهبی شهر زنجان محسوب میشود.
در مدرسه علمیه این مسجد 45 طلبه مشغول تحصیل هستند و در مناسبتهای مختلف سال برنامههای عزاداری و مولودی خوانی در این مسجد دایر میشود؛ در این مسجد نماز ظهر و عصر و مغرب و عشا با حضور بازاریان و کسبه برگزار میشود. این مسجد به مسجد کفاشان معروف است. مرحوم آیت اله تقی خاتمی به مدت 25 سال ائمه جماعت این مسجد بود.
نظر شما