خبرگزاری شبستان،گروه بین الملل: ائتلاف جدید تشکیل شده از سوی «قطر،ترکیه و ایران» با امکان حمایت از سوی روسیه و چین موجب نگرانی عمیق آمریکا ،رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی شده است.
پیامدهای بیش از هشت سال جنگ در سوریه پویایی های منطقه ای را به گونه ای تغییر داده است که آمریکا و متحدانش هرگز تصور آن را هم نمی کردند.
«راشاتودی» در گزارشی نوشت که اسناد فاش شده نشان میدهد که هدف موقت واشنگتن در سوریه بی ثبات کردن دولت «بشار اسد»،رئیس جمهوری این کشور به امید کاهش نفوذ ایران در منطقه بوده است.
هدف کلی و بلند مدت آمریکا هم تغییر نظام در سوریه بود که هرگز محقق نشد.
البته این استراتژی ضد اسد به جایی رسید که موجب شد نیروهای تحت حمایت ایران در امتداد مرز سوریه و سرزمین های اشغالی مستقر شوند که تهدیدی بزرگ برای متحد اصلی واشنگتن در منطقه به شمار می آمد.
پس از گذشت هشت سال از جنگ سوریه،حالا شاهد تغییرات چشمگیر دیگری در ائتلاف های منطقه ای هستیم که لرزه بر تن متحدان دیرینه واشنگتن به ویژه عربستان سعودی انداخته است.
در حال حاضر قطر،ایران و ترکیه در حال تشکیل یک ائتلاف منطقه ای هستند که عربستان و دیگر کشورهای خلیجی را دچار تنش کرده و آنها تنها خود را در این امر مقصر می دانند.
پس از اینکه عربستان سعودی رهبری ائتلافی از کشورهای خلیجی برای تحت فشار قرار دادن قطر را در ژوئن سال 2017 میلادی بر عهده گرفت،دوحه فورا فهمید که می تواند به برخی از شرکای کلیدی در برابر طوفان ائتلاف سعودی تکیه کند.
این شرکا حالا به طور آشکارا در حال تشکیل ائتلاف جدیدی هستند که توازن قدرت در خاورمیانه را به طور کامل معکوس می کند.
وقتی به مواضع کاملا متفاوت هر یک از این کشورها در قبال سوریه در طول هشت سال گذشته نگاه کنیم کاملا متوجه می شویم که قدرت روابط میان کشورهایی که این محور را تشکیل داده اند کاملا جالب و چشمگیر است.
هنگامی که عربستان سعودی تنها مرز زمینی قطر را مسدود کرد و امارات متحدۀ عربی هم به نوبه خود حمل و نقل با کشتی از بنادر خود به دوحه را مسدود کرد، قطر بلافاصله عمان، ترکیه و ایران را برای دور زدن این محاصره دوستان خود یافت.
پروازهای قطر در حریم هوایی ایران از سر گرفته شد و ترکیه از حضور نظامی خود در قطر به عنوان نشانه ای از قدرت و تعهد نسبت به این کشور استفاده کرد.
در نهایت، زندگی روزمره در قطر به طور کاملا منطقی ادامه پیدا کرد ،البته این بدان معنا نیست که قطر مشکلی را تجربه نکرد چرا که به وِیژه در مورد قیمت نفت، قیمت املاک و مستغلات، گردشگری و کاهش رشد اقتصادی، این کشور دچار مشکل شد اما بعد دوباره توانست از ذخایر خود استفاده کند تا بتواند به مقابله با تاثرات تحریم و به حداقل رساندن آسیب های همسایگان خود بپردازد.
تا پایان سال 2017، ترکیه، ایران و پاکستان تجارت دوجانبه با قطر را افزایش دادند و هر چهار کشور از این روابط بهره مند شدند. در کمتر از شش ماه از زمان بحران قطر، تجارت بین ایران و قطر 117 درصد افزایش یافت.. در آن زمان، کارشناسان پیش بینی کردند که روابط تجاری بین دو کشور، حتی پس از پایان یافتن بحران قطر تحت رهبری عربستان سعودی، باقی خواهد ماند.
این روابط نگرانی عمیقی را برای عربستان به وجود آورده و این نگرانی در رسانه «العربیه» متعلق به عربستان سعودی به طور آشکارا منعکس شده است.
«العربیه» در مقاله ای در این زمینه با عنوان « ایران،ترکیه و قطر امنیت منطقه ای و منافع آمریکا را تضعیف می کنند» نوشت:دوری جستن قطر از محور عربی خطر بزرگی است و تهدیدی جدی برای عربستان ،امارات و بحرین به شمار می آید.
در این مقاله آمده است: «روابط ایران و قطر که قبلا پنهانی بود حالا آشکار شده است و دوحه به آنکارا و تهران علیه متحدان سابق خود پیوسته است.
العربیه در این مقاله نوشته است: « قطر خود را در یک ائتلاف منطقه ای قرار داده است که هدف آن تفوق ژئوپولیتیک با ایجاد بی ثباتی در منطقه است.»
این رسانه سعودی در عبارتی که حاکی از خشم همراه با نگرانی عمیق است نوشته است که «قطر در حال بازی کردن با آتش است.»
نظر شما