به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، روابط اقتصادی و تجاری جمهوری اسلامی ایران با گرجستان از بدو استقلال این كشور آغاز شده است. در جریان سفر «ساآكاشویلی» رییس جمهوری گرجستان و هیأت همراه به ایران در تیر ماه سال 1383 یادداشت تفاهم اساس روابط متقابل و اصول همكاری های دو كشور، قرارداد بازرگانی، برنامه مبادلات فرهنگی، پروتكل الحاقی به قرارداد حمل و نقل هوایی و توافق نامه كمك توسعه ای جمهوری اسلامی ایران به گرجستان به امضاء رسید و مقرر شد كمیسیون مشترك اقتصادی دو كشور پس از 8 سال توقف مجددا در سطح عالی برگزار شود.
تا سال 95 بیش از 70 مورد موافقت نامه و یادداشت تفاهم همكاری بین دو كشور به امضاء رسیده است. سالیانه بیش از 9 هزار کامیون ایرانی کالاهای صادراتی را از طریق جمهوری آذربایجان یا ترکیه به گرجستان حمل میکنند. همچنین در سال 95 یادداشت تفاهم برای رفع مشکلات حمل و نقل بین ایران و گرجستان در حاشیه هفتمین نشست کمیته حمل و نقل بینالمللی جادهای کالا و مسافر 2 کشور امضا شد. این یادداشت تفاهمی در 15 ماده تنظیم شده است.
گرجستان یکی از کشورهایی است که در هر دو قاره اروپا و آسیا قرار داشته و یکی از اهداف مقامات سیاسی تفلیس پایتخت گرجستان، عضویت در اتحادیه اروپا و ناتو است که گرجستان در حال حاضر عضو ناظر در اتحادیه اروپا و ناتو است. 4 هزار شرکت ایرانی در گرجستان فعال هستند. مراودات تجاری ایران و گرجستان می تواند این کشور را به دروازه صادرات کالاهای ایرانی به اروپا تبدیل کند.
دو کشور مراودات تجاری خود را در سال های اخیر با انجام مذاکرات و انعقاد تفاهم نامه های متعدد گسترش داده اند و اواخر سال گذشته نیز گروه دوستی پارلمانی ایران وگرجستان به ریاست علیرضا بیگی و همراهی چهار نفر از اعضای این گروه در سفر به گرجستان با مقامات ارشد این کشور دیدار و در خصوص موضوعات دوجانبه و منطقه ای گفت وگو کردند.
هیات پارلمانی کشورمان در این سفر که به دعوت رییس گروه دوستی پارلمانی گرجستان و ایران انجام شد با «ایراکلی کوباخیدزه» رئیس پارلمان، «داویت زالکالیانی» وزیر امور خارجه، «ایوانه ماچاواریانی» وزیر دارایی، معاونان وزرای اقتصاد، دادگستری وکشاورزی، روسای کمیسیون های سیاست خارجی و اقتصادی پارلمان و استاندار منطقه ایمرتی گرجستان ملاقات کردند. در این دیدار ها طرفین درخصوص گسترش همکاریهای پارلمانی و ارتقاء مناسبات ایران و گرجستان در حوزه های سیاسی، اقتصادی، تجاری، علمی و فرهنگی ، کنسولی و همکاریهای منطقه ای به بحث و تبادل نظر پرداختند.
طرف ایرانی با تاکید بر لزوم مراقبت از روابط خوب دو کشور و دو ملت به طرح برخی موضوعات مرتبط با مشکلات اتباع ایرانی در گرجستان اشاره و خواستار بررسی و حل سریعتر این مسائل از سوی مقامات گرجی شد. طرف گرجی نیز با تاکید بر نقش و اهمیت گروه دوستی پارلمانی در توسعه روابط دو جانبه، گفت وگو و طرح مسائل فی مابین را در رفع برخی مشکلات و موانع موثر دانست و خواستار تقویت و توسعه هر چه بیشتر روابط پارلمانی ایران و گرجستان شد. یعقوب شیویاری، سعید باستانی، علی کاظمی باباحیدری و محمدرضا ملک شاهی راد، رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و گرجستان را در این سفر همراهی کردند.
بنابراین گزارش، «احمد علیرضابیگی» رییس گروه دوستی پارلمانی ایران در دیدار با «کوچالر کیپانیدزه» معاون وزیر دادگستری گرجستان و «داوید زالکانیانی» وزیر خارجه این کشور به اشتراکات فرهنگی و پیشینه دیرینه جمهوری اسلامی ایران و گرجستان اشاره کرده و گفته بود: «ایران و گرجستان دارای قرابت تاریخی و تعاملات دیرینه هستند و تحکیم روابط دو کشور ریشه در تاریخ دو ملت دارد. تحکیم روابط پارلمانی و ارتقاء سطح همکاریها با تلاش گروه های دوستی پارلمانی باعث تقویت مراودات دوستانه دو کشور در عرصه های محتلف می شود.»
وی ادامه داده بود: «نگاه مردم ایران به دولت و مردم گرجستان فراتر از مرزهای این کشور است و امیدواریم این نگرش مثبت به وسیله دولتمردان گرجی تقویت و همواره شاهد رشد تعاملات فیمابین باشیم. توسعه و گسترش همکاریهای اقتصادی و تجاری باعت سرعت بخشیدن به مناسبات اجتماعی و فرهنگی دو کشور می شود.»
«داوید زالکانیانی» وزیر خارجه گرجستان نیز در این نشست با تاکید بر گسترش ارتباطات فیمابین گفته بود: «مقامات عالیرتبه و مردم گرجستان، ایران را کشوری بااهمیت و تأثیرگذار در منطقه قلمداد می کنند. با گسترش همکاری ها و تداوم گفتوگوها می توان به رفع موانع در مسیر ارتباطات فیمابین کمک کرد.»
وی همچنین نگرانی جمهوری اسلامی ایران درباره محدودیت حمل ونقل هوایی و موانع بانکی را قابل حل دانست و تاکید کرده بود: «موانع و محدودیتها برطرف خواهد شد و ما نباید اجازه بدهیم تبلیغات و شایعات اثر منفی بر روابط دوستانه و تاریخی دو کشور گذاشته و آینده روابط فیمابین را خدشه دار کند.»
یادآور می شود: کشور گرجستان به دلیل برخورداری از امتیازاتی مانند موقعیت جغرافیایی و آب و هوای مناسب، دارای کشاورزی پیشرفته، معادن، بهرهبرداری از صنایع و صنعت گردشگری از ثروتمندترین جمهوریهای شوروی سابق به شمار میآمد؛ و مردم آن از استاندارد زندگی بالایی برخوردار بودند. اما پس از فروپاشی شوروی در سال ۱۹۹۱ میلادی، وقوع جنگهای داخلی از سال ۱۹۹۱ تا ۱۹۹۴ میلادی، اقتصاد گرجستان را به عنوان یک کشور تازه استقلال یافته با بحرانی شدید مواجه ساخت. اما در سالهای اخیر کشور گرجستان نسبت به کشورهای اطراف خود و همچنین کشورهای همتراز خود از اقتصادی پیشرفته و نوین برخوردار شده است و رشدی قابل توجه در روند رشد اقتصاد گرجستان مشاهده شده است./
نظر شما