افزایش قابلیت های بانکی با سرویس دایرکت دبیت

سرویس دایرکت دبیت یا برداشت مستقیم از راهکارهای توسعه کسب‌ و کارهای نوپا به شمار می‌رود و این سرویس در بسیاری از بانک‌های کشور اجرایی شده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، سیستم بانکی که یکی از اجزای مهم اقتصادی کشور به حساب می آید باید متناسب با زمان و تکنولوژی های روز پیشرفت کند. بهره گیری از خدمات نوین باعث می شود که در عرصه رقابت پذیری سیستم بانکی روزآمد و کارآمد و در ارائه خدمات به مشتریان خود نیز موفقت تر باشد. بر این اساس بانک مرکزی برنامه ریزی و دستورالعمل های جدیدی را در سال های اخیر دنبال می کند و یکی از راهکارهای آن استفاده از سرویس دایرکت دبیت یا برداشت مستقیم است.

 

برداشت خودکار نوعی تراکنش مالی است که در آن یک شخص حقیقی به یک شخص حقوقی اجازه برداشت خودکار از حساب بانکی یا کیف پول خود را می‌دهد. طی این فرآیند شخص پرداخت کننده وجه، به شخص دریافت کننده وجه این اجازه را می‌دهد که به صورت خودکار از حساب وی مبلغی را کسر و به حساب خود واریز نماید. برای این منظور پرداخت‌کننده وجه می‌بایست از طریق بانک خود و یا شرکت ارائه کننده کیف پول خود اجازه برداشت خودکار را به دریافت کننده وجه بدهد. پس از صدور مجوز برداشت خودکار، دریافت کننده می‌تواند مبالغ صورت حساب کاربر پرداخت کننده مانند ‌هزینه اشتراک ماهیانه،‌ هزینه سرویس دریافتی را به صورت خودکار برداشت کند.

 

بعد از صدور اجازه برداشت خودکار، این نوع تراکنش‌ها بیشتر به صورت الکترونیکی انجام می‌شوند. تراکنش‌ برداشت خودکار معمولا برای تراکنش‌های تکرار شونده مانند تراکنش‌های کارت‌های اعتباری، قبوض، شارژ، آبونمان و اشتراک ماهیانه، تراکنش‌های خرد مانند خرید اپلیکیشن موبایل،‌ ویدئو، ‌موزیک، فایل، کرایه تاکسی استفاده می‌شود. در روش برداشت خودکار، پرداخت کننده هر زمان که مایل باشد می‌تواند این اجازه را از برداشت کننده سلب کنند. همچنین می‌تواند برای امنیت بیشتر محدودیت‌هایی بر روی قیمت، زمان و تعداد دفعات برداشت خودکار وضع کنند.

Image result for ‫سرویس دایرکت دبیت‬‎

تفاوت تراکنش برداشت خودکار با پرداخت‌های دوره‌ای منظم توسط پرداخت‌کننده در این است که در روش برداشت خودکار این دریافت‌کننده است که فرآیند را شروع کرده و پول را از حساب پرداخت‌کننده برداشت می‌کند و نه پرداخت کننده. امکان برداشت خودکار از حساب بانکی در حال حاضر در کشورهای بسیاری از جمله انگلیس، برزیل، آلمان، سوئد، اسپانیا، آفریقا، سوئیس و هلند فعال است. برداشت خودکار مطابق قوانین هر کشور طراحی شده است و معمولا فقط در آن کشور قابل استفاده است.

 

این نوع از برداشت به اعتقاد کارشناسان باعث افزایش قابلیت های بانکی می شود. در همین رابطه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفته است «بانک مرکزی با راه اندازی سرویس برداشت مستقیم اقدام بزرگی برای تقویت اکوسیستم کسب و کارهای نوپا انجام داد که هم اکنون در ۱۸ بانک عملیاتی شده است.»

 

«محمد جواد آذری جهرمی» در این باره به ایبنا گفته است: «قابلیت برداشت مستقیم یکی از موضوعات بسیار مهم برای رشد و توسعه اکوسیستم تولید محتوا و کسب و کارهای نوپا به شمار می‌رود که بانک مرکزی این موضوع را پیاده سازی کرده و هم اکنون این سرویس در ۱۸ بانک کشور عملیاتی شده و مردم می‌توانند با مراجعه به بانک‌ها و فعالسازی این سرویس هزینه قبوض را به صورت خودکار پرداخت کنند؛ این سرویس به زودی با رسیدن به مدل مناسب برای کسب و کارهای نوپا و کسب و کارهای فناوری که به صورت روزانه مردم از آن‌ها استفاده می‌کنند نیز عملیاتی می‌شود که می‌تواند تحولی برای رشد و توسعه اقتصاد کسب و کارهای فناوری شود.»

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان این که با سرویس برداشت مستقیم کسب و کارهای نوپا دیگر نیاز به همکاری انحصاری با اپراتورهای تلفن همراه ندارند، اضافه کرده است: «یکی از موضوعات مهم تولید کنندگان محتوا و کسب و کارهای نوپا بحث جمع آوری پول است که تا به امروز این کسب و کارها از شیوه Direct Carrier Billing و همکاری با اپراتورهای موبایل استفاده می‌کردند که باعث شده بود تا این صنعت رشد کند و هزینه خدمات نیز از اعتبار کاسته یا در صورتحساب مشتریان برای پرداخت درج شود اما از آنجایی اپراتورها که بالغ بر حداقل ۳۰ درصد از سود تولید محتوا و خدمات را از صاحبان کسب و کار دریافت می‌کردند نیاز بود تا سیستم بانکی با خدمتی با کارمزد صفر یا پایین در این زمینه ورود کند تا فضای کسب و کارها تقویت شود.»

 

وی تصریح کرده است: «در همین راستا کسب و کارها می‌توانند برای دریافت هزینه خدمات از نظام بانکی و سرویس‌های پویا فین‌تکی استفاده و بدین گونه هزینه خدمات را جمع آوری کنند. بانک مرکزی با راه اندازی سرویس برداشت مستقیم اقدام بزرگی برای تقویت اکوسیستم کسب و کارهای نوپا و فناوری انجام داد.»

 

این در حالی است که معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی نیز چندی پیش نشست بررسی فرصت‌ها و چالش‌های سرویس برداشت مستقیم (دایرکت دبیت) با حضور نمایندگان بانک‌ها و صاحبان کسب‌ و کارها به‌ منظور استانداردسازی روش پیاده‌سازی و عملیاتی کردن این سرویس و همچنین ایجاد فرصت‌های برابر برای کسب‌ و کارهای نوپا گفته بود: «برداشت مستقیم از راهکارهای توسعه کسب‌ و کارهای نوپا است.»

 

بنا به گفته «ناصر حکیمی» دایرکت دبیت در بسیاری از بانک‌های ما اجرایی شده که می‌توانیم از آن به‌ عنوان ابزاری برای توسعه کسب‌ و کارهای نوپا استفاده کنیم و استارتاپ ها و صاحبان کسب‌ و کارها چالش‌ها و انتظارات خود را مطرح نمایند تا فضای بهتری برای نوآوری و رشد استارتاب ها ایجاد کنیم./

کد خبر 774779

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha