آیا سازمان همکاری های اسلامی به پیشنهاد ایران عمل می کند؟

ایران پیشنهاد داده که سازمان همکاری های اسلامی جلسه ای اضطراری برای بررسی حادثه تروریستی نیوزیلند برگزار کند.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، روز جمعه حادثه ای تلخ در نیوزیلند موجب قتل عام ۴۹ مسلمان در این کشور شد که ایران و نیوزیلند آن را تروریستی می خوانند اما غربی ها تلاش دارند این فاجعه را به مساله نژاد پرستی گره بزنند.

 

بنابراین گزارش، در همین رابطه «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان در تماس تلفنی با مقام ترکیه از پیشنهاد ایران برای برگزاری نشست اضطراری سازمان همکاری های اسلامی در این رابطه پرده برداشت.

 

ترکیه از این پیشنهاد استقبال کرده اما هنوز کشورهای عضو سازمان همکاری های اسلامی نظری در این خصوص ارایه نداده اند.

 

اعضای سازمان همکاری های اسلامی سه هفته گذشته در ابوظبی گرد هم آمدند که در این جلسه دو روزه تصمیم خاصی برای حل مشکلات کشورهای اسلامی اتخاذ نشد.

 

ایران نیز معاون وزیر امور خارجه را راهی ابوظبی کرده بود تا در آن نشست نماینده ای داشته باشد.

 

عمده بحث های مطرح شده در آخرین جلسه سازمان همکاری های اسلامی اتهامات کشوری چون امارات متحده عربی علیه ایران بود و در نهایت نیز نماینده ایران پاسخ این کشور را داد.

 

گذشته از آن، سازمان همکاری های اسلامی در سال های گذشته نتوانسته در هیچ کدام از جلسه های خود نکات مهم و کارآمدی برای وضعیت مسلمانان مطرح کند.

 

عمده نشست های این سازمان به نفع عربستان و هم پیمانان آن گذشته که از این جلسات به عنوان یک تریبون برای اعلام مواضع خود در خصوص اتفاقات رخ داده در دنیا استفاده کرده اند.

 

نفوذ ویژه عربستان در سازمان همکاری های اسلامی و سکوت و منفعلانه عمل کردن دیگر کشورهای حاضر در آن موجب شده که ایران تنها تریبون جدی نشست های این سازمان محسوب شود.

 

با وجود وضعیت حاکم بر سازمان همکاری های اسلامی بعید به نظر می رسد که این پیشنهاد ایران عملی شود و عربستان در این خصوص قطعا گامی منفی و برخلاف نظر ایران برخواهد داشت.

 

البته یک تحلیل گر عکس نظر شبستان تحلیل ارایه داده و بعید دانسته که عربستان مخالف این پیشنهاد باشد.

 

«رضا نصری»، حقوقدان بین‌المللی و کارشناس سیاست خارجی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به پیشنهاد وزیر امور خارجه کشورمان درباره طرح حمله تروریستی در نیوزیلند در سازمان همکاری اسلامی و تشکیل جلسه اضطراری در این باره با توجه به ظرفیت محدود این سازمان و نفوذ عربستان در آن به ویژه در سال‌های اخیر گفت: «سازمان همکاری اسلامی» به صراحت موضوع مبارزه با «اسلام‌ستیزی» را به عنوان یکی از برنامه‌های بلندمدت خود تعریف می‌کند.

 

وی تاکید کرد: هیچ سازمان بین‌المللی دیگری چنین وظیفه‌ای را مشخصاً برای خود قائل نشده است. حتی اگر عربستان سعودی در این سازمان نفوذ داشته باشد یا حتی اگر این سازمان در سال‌های گذشته به انفعال کشیده شده باشد، اتفاق اخیر در نیوزیلند بهانه خوبی است تا ایران - به عنوان یک عضو بنیان‌گذار و یک قطب مهم در میان کشورهای اسلامی - تلاش کند تا ابتکار عمل را در دست بگیرد و ظرفیت‌های این سازمان را مجدداً احیا کند.

 

نصری ادامه داد: به عبارت دیگر، نفوذ عربستان سعودی - که بعضاً به خاطر نقش آن در تأمین بودجه سازمان افزایش یافته است - نباید بهانه‌ای شود تا ایران میدان را برای ریاض خالی کند یا از همه ظرفیت‌های بین‌المللی برای مقابله با پدیده خطرناک اسلام‌ستیزی استفاده نکند. ضمن این‌که با توجه به اهمیت موضوع، بعید است عربستان سعودی بخواهد در برابر ابتکار عمل ایران کارشکنی کند.

 

اما به نظر نمی رسد تحلیل این تحلیلگر در وضعیت فعلی سازمان همکاری های اسلامی درست باشد و باید منتظر ماند و دید که آیا نصری در این خصوص درست پیش بینی کرده یا خبرگزاری شبستان؟/

 

 

کد خبر 773981

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha