صدور دستور احیاء و اجراي سند مجموعه شهري تهران و شهرهای پیرامونی

رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورا طی نامه ای به معاون اول رییس جمهور از چالش ها و مشکلات مجموعه كلان‌شهري تهران و شهرهاي پيراموني نوشت و خواستار ايجاد مديريت هماهنگ و يكپارچه با احياء و اجراي سند مجموعه شهري تهران و تحقق حكمراني منطقه‌اي شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، به نقل از معاونت ارتباطات و بین الملل شورای اسلامی شهر تهران، «محمد سالاری» طی نامه ای به معاون اول رییس جمهور از چالش ها و مشکلات مجموعه كلان‌شهري تهران و شهرهاي پيراموني نوشت و در این نامه خواستار ايجاد مديريت هماهنگ و يكپارچه با احياء و اجراي سند مجموعه شهري تهران و تحقق حكمراني منطقه‌اي شد.

 

در نامه رییس کمیسیون شهرسازی ومعماری شورای شهر تهران به جهانگیری آمده است:

 

جناب آقای جهانگیری

معاون اول محترم رئیس‌جمهور

 

با سلام

 

احتراماً؛ همان‌طور كه مستحضريد مجموعه كلان‌شهري تهران و شهرهاي پيراموني دچار مشكلات متعدد و دامنه‌داری است كه درنتیجه آن‌ها كيفيت زيست و رضايت از زندگي حدود 16 ميليون نفر از جمعيت كشور به‌شدت تحت تأثير قرارگرفته و عواقب و تبعات اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي، زيست‌محيطي و سياسي-امنيتي اين وضعيت، سال‌هاست كه از سوي كارشناسان هشدار داده‌شده‌ است.

 

نظر به اهميت حياتي موضوع و همچنين مصوبات متعدد هیئت‌وزیران، شوراي عالي شهرسازي و معماري ایران، مجلس شوراي اسلامي و همچنين مصوبه شوراي اسلامي شهر تهران در خصوص ساماندهي مجموعه شهري تهران، كميسيون شهرسازي و معماري شوراي اسلامي شهر تهران در راستاي ايفاي نقش خود به‌منظور تحقق مأموریت‌های شهرسازي و معماري طي چند سال اخير با رویکرد صيانت و حفاظت از ظرفیت‌های حريم شهر تهران و رفع مشكلات مجموعه شهري، جلسات و نشست‌های تخصصي متعددي را با حضور صاحب‌نظران و متوليان تصميم گير و تصمیم‌ساز در این منطقه سرزمینی ازجمله نمايندگان شوراهاي شهر، شوراي استان، شوراي شهرستان، استانداري، سازمان مديريت و برنامه‌ریزی و فرمانداری‌ها و شهرداری‌های استان تهران برگزار كرده است و در مباحث مطرح‌شده در جلسات، مشكلات و دغدغه‌هايي مطرح و درنهایت فهم مشتركي بين تمامی ذینفعان و متولیان امر ایجادشده است. اکنون‌که با حسن توجه جنابعالی به‌تازگی جلسه شوراي ساماندهي مركز سياسي و اداري كشور و ساماندهي و تمركز‌زدايي از تهران تشکیل‌شده و اين موضوع به دغدغه و اولويت دولت محترم و آن شورا تبدیل‌شده است، فرصت مغتنمي است كه به‌اختصار دغدغه‌های صاحب‌نظران و یافته‌های کارشناسی کمیسیون شهرسازی و معماری در خصوص ساماندهي مجموعه شهري به شرح ذيل حضورتان ارائه شود:

 

1- در عرض ۶۰ سال درصد شهرنشینی در کشور از ۳۲ درصد در سال ۱۳۳۵ به ۷۴ درصد در سال ۱۳۹۵ رسیده است. توزیع ناهمگون جمعیت و فعالیت و عدم اجرای سیاست‌های کلی آمایش سرزمین در طول سالیان متمادی گذشته موجب شده بیش از ۱۷ درصد از جمعیت کشور در یک درصد از مساحت سرزمین یعنی محدوده مجموعه شهری تهران ساکن شوند. در فاصله سال‌های ۴۵ تا ۹۵ جمعیت شهر تهران ۳ برابر و جمعیت پیرامون آن ۵ برابر شده است.

 

 2- افزایش بی‌رویه جمعیت و کانون‌های جمعیتی در این محدوده سرزمینی، منجر به شکل‌گیری منطقه کلان‌شهری مشتمل بر 16 شهر و 1522 آبادي گردیده که تأثير و تأثرات فضايي شهر تهران با سكونتگاه‌هاي جمعیتی پیرامونی خود به دلیل عدم وجود سیاست‌گذاری بر اين مجموعه‌ي درهم‌تنیده، عملاً موجبات شكل‌گيري كلاف سردرگمي از معضلات و چالش‌ها براي منطقه كلان‌شهري مذکور با حدود 16 ميليون نفر جمعيت شده است که با توجه به برآوردهای مطالعات طرح ساماندهي منطقه شهري تهران – كرج در صورت تداوم روند موجود در افق 1415، جمعيت منطقه شهري تهران -كرج به 19.2 ميليون نفر و جمعيت استان تهران تا 15.7 ميليون نفر افزایش خواهد داشت.

 

3- بارگذاري‌هاي جمعيتي در مجموعه شهری تهران و شهرهای پیرامون از ظرفيت اكولوژيكي آن فراتر رفته و اگر روند اين بارگذاري‌ها متوقف و حتي معكوس نشود، خطرات جدي زيست‌محيطي و همچنين عدم تأمين زيرساخت‌هاي اساسي، زندگي ميليون‌ها نفر از ساكنين را تهديد خواهد كرد. از مهم‌ترين اين محدوديت‌ها تأمين آب شرب براي اهالي مجموعه شهري تهران است كه در صورت ادامه روند فعلي بارگذاري جمعيتي مصرف آب در افق 1415 به ميزان 5892 ميليون مترمکعب افزايش خواهد يافت و تأمين این حجم از آب غيرممكن خواهد بود. تخریب‌های زیست‌محیطی ناشی از فشار بیش‌ازحد بر منابع طبیعی و تبديل زمین‌های كشاورزي و حاصلخيز به انواع شهرک‌ها و رشد پهنه‌های سكونتگاهي در اراضي باغي موجود، رشد پهنه‌های صنعتي در اراضي زراعي و تبديل اراضي زراعي به باير، باعث نابودی بخش اعظمی از پوشش گیاهی و جانوری و سفره‌های آب زیرزمینی و پدیده فرونشست زمین شده است؛ به‌طوری‌که فرونشست زمين در اين منطقه سرزميني بعضاً تا ۳۶ سانتي‌متر در سال گزارش‌شده كه 90 برابر خط قرمز فرونشست زمين در اتحاديه اروپا است. آلودگي شديد منابع آبي، خاكي، هوا و صوتي و تبعات پرمخاطره آن در سلامت ساكنان و ايجاد انواع  بیماری‌ها (افزايش سرطان و ...) از دیگر مشکلات زیست‌محیطی این پهنه سرزمینی است.

 

4- كيفيت زندگي در استان تهران به‌شدت افت كرده است به‌طوری‌که تنها در بعد كالبدي داراي 4 ميليون و پانصد هزار نفر بدمسكن است كه از اين تعداد دو ميليون و ۲۰۰ هزار نفر در بافت فرسوده زندگي می‌کنند و دو ميليون 300 هزار نفر هم حاشیه‌نشین هستند. فرسودگي شديد کالبدهای ساختماني به همراه فرسودگي تأسیسات زيربنايي و خدماتي آن‌ها، كاهش سرانه‌های خدماتي هفتگانه (بهداشت و درماني، آموزشي و ...) و افزايش آسیب‌های اجتماعي به‌ویژه اعتياد، طلاق، كودكان كار، سرقت، خشونت و ...، فقدان هویت شهري در اكثر قريب به‌اتفاق شهرهاي استان و شهر تهران؛ بيان مشكلاتي است كه مدت‌ها است ابعاد بحراني به خود گرفته‌اند و هركدام به‌تنهایی مي‌توانند زنگ خطر جدي را براي پايتخت كشور به صدا درآورند.

 

5- از منظر حمل‌ونقل بین‌شهری، روزانه يك ميليون و دويست‌ و پنجاه هزار نفر با ۵۳۰ هزار دستگاه وسيله نقليه از شهرهاي اطراف به تهران وارد و از آن خارج مي‌شوند و حجم زيادي از ترافيك، آلودگي و هزينه حمل‌ونقل و انرژي را به محيط‌زيست و اقتصاد تحميل مي‌كنند و این‌همه بدان خاطر است كه نگاه جامعي در حمل‌ونقل مجموعه شهري وجود نداشته و زيرساخت‌هاي موجود حمل‌ونقلي چه ازنظر كمي و چه ازنظر كيفي پاسخگوي اين حجم از رفت‌وآمد نيست و حمل‌ونقل ريلي حومه‌ای و یکپارچه نيز در اين مجموعه شهري به سرانجام نرسيده است.

 

نحوه‌ي كنوني ارتباط شهر تهران با شهرهاي اطراف خود در مجموعه شهري تهران به علت عدم يكپارچگي راهبردي، سیاست‌گذاری، مديريتي و اجرايي و تداخلات آسيب‌زاي فراوان منجر به هزينه‌هاي غيرقابل جبراني براي همه شهرهاي منطقه شهري تهران-البرز شده و خواهد شد.

 

با توجه به مجموعه مشكلات فوق كه عمدتاً ماهيت بين بخشي و چندبعدی داشته و حاصل تفرق سياسي تمام‌عیار و تصمیم‌گیری‌های جزیره‌ای و سلیقه‌ای اين محدوده‌ی سرزميني است، تحقق مديريت يكپارچه و احيا و اجراي سند مجموعه شهري تهران بيش از هر زماني ضروری می‌نماید.

 

جناب آقای دکتر جهانگیری استحضار دارید که سند مجموعه شهري تهران كه اول‌بار در دولت اصلاحات تهيه شد و جنابعالي نیز يكي از اعضا مؤثر آن بوديد، اگر به مرحله اجرا درمي‌آمد، مي‌توانست از بسياري از آسيب‌هاي فعلي در اين منطقه سرزميني جلوگيري به عمل بياورد و گام مهمي در جهت تحقق حكمراني منطقه‌اي باشد كه متأسفانه با پايان دولت اصلاحات، اين سند به بوته فراموشي سپرده شد.

 

ازآنجایی‌که در راستاي اجراي طرح ساماندهي و تمركز‌زدايي از پايتخت، مطالعات مرتبط با مجموعه شهري تهران و البرز توسط وزارت راه و شهرسازي به انجام رسيده و از طرفي در مقطع كنوني همنوايي و تعامل سياسي مناسبي بين دولت، مجمع نمايندگان مردم تهران در مجلس و مديريت شهري تهران وجود دارد، از جنابعالي درخواست می‌شود دستورات لازم را به‌عنوان معاون اول رئیس‌جمهور و رئيس شوراي ساماندهي پايتخت كشور جهت ايجاد مديريت هماهنگ و يكپارچه با احياء و اجراي سند مجموعه شهري تهران و تحقق حكمراني منطقه‌اي صادر فرماييد.

 

کد خبر 773878

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha