خلاء قدرت در عربستان پس از مرگ ولیعهد

ناظران سیاسی معتقدند مرگ سلطان بن عبدالعزیز آل‌سعود، ولیعهد عربستان سعودی، این کشور حاشیه خلیج فارس را با خلاء قدرت مواجه کرده ‌است. <BR> <BR>

خبرگزاری شبستان: شاهزاده سلطان هشتاد و یک ساله، که سال 2004 مشخص شد به سرطان روده بزرگ مبتلاست، روز شنبه (22 اکتبر، 30 مهر) در جریان سفر به امریکا برای درمان‌های پزشکی در بیمارستانی در نیویورک درگذشت.

وی که 70 سال در رژیم سعودی تحت حمایت امریکا که موسس آن انگلیس بود، خدمت کرد، به عنوان یکی از طولانی‌‌مدت‌ترین زمامداران دولتی در جهان شناخته می‌شد.

شاهزاده سلطان حدود نیم قرن در مناصبی نظیر فرمانداری ریاض، وزارت کشاورزی و ارتباطات و همچنین به عنوان وزیر دفاع عربستان سعودی به فعالیت پرداخت.

مرگ سلطان همزمان با شدت یافتن بیماری ملک عبدالله، پادشاه عربستان و انجام جراحی‌های مهم و درمان وی در بیمارستان‌های امریکا رخ داد.

بر خلاف سایر پادشاهی‌های جهان، سلسله جانشینی در رژیم مستبد عربستان سعودی مستقیما از پدر به پسر یا دختر ارشد نمی‌رسد بلکه در میان برادران بن سعود، موسس پادشاهی آل سعود که سال 1953 درگذشت، جلو می‌رود.

به عقیده بسیاری از کارشناسان سیاسی، شاهزاده نایف، برادر دیگر پادشاه و وزیر کشور قدرتمند کنونی این کشور، احتمالا به عنوان یکی از جانشینان (ولیعهدی) مطرح است.

ملک عبدالله درسال 2006 به منظور نظارت بر مسائل جانشینی، فرمان ایجاد شورای 34 نفره موسوم به "شورای وفاداری" را صادر کرد. گفته می‌شود ایجاد این شورا، لطمه بسیاری به شانس نایف برای جانشینی ولیعهد وارد کرده ‌است.

مرگ شاهزاده سلطان همزمان با سفر مسلمانان از سراسر دنیا و به ویژه بحرین، مصر، یمن و سایر کشورهای شمال آفریقا و خاورمیانه به عربستان سعودی برای برگزاری مراسم سالیانه حج و بازدید از سایر مکان‌های مقدس مسلمانان در این کشور صورت گرفت.

به عقیده ناظران، مسلمانان عازم عربستان به ویژه بحرینی‌ها از این فرصت برای اعلام انزجار از مداخله سیاسی و نظامی ریاض در امور داخلی کشورشان بهره می‌برند.

تمامی این اتفاقات همزمان با بروز موج غیرمنتظره اعتراضات مردمی در این کشور دارای منابع غنی نفتی رخ می‌دهد. اعتراضاتی که بر ضد تداوم سرکوب وحشیانه مردمی صورت می‌گیرد که خواهان دموکراسی و نقش داشتن در تصمیم‌گیری‌های دولت هستند.

به گزارش پرس تیوی، مردم عربستان سعودی به ویژه زنان، اخیرا به میزان زیادی درخواست‌هایشان برای اعاده حقوق سرکوب شده و آزادی‌های بیش‌تر را عنوان کرده‌اند، این در حالی است که جوانان تحصیل‌کرده این کشور، برای به چالش کشیدن ارکان پادشاهی موروثی گام‌های جدی برداشته‌اند.

 

کد خبر 77371

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha