به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، منطقه ویژه اقتصادی بندر امیرآباد به عنوان یکی از نمادهای توجه ایران به مقوله ترانزیت کالا و ایجاد زیرساختهای اساسی حمل و نقل برای رسیدن به استانداردهای جهانی و استفاده از حداکثر ظرفیت ترانزیتی کشور، نقشی بسیار مهم با اهدافی بسیار بزرگ مانند کسب درآمد ارزی، ایجاد اشتغال، جذب سرمایه گذاری خارجی و بخش خصوصی، افزایش نقش جمهوری اسلامی ایران در دریای خزر و ایجاد گذرگاه در شمال کشور را برعهده گرفته است.
عملیات احداث این مجتمع بندری بزرگ و مدرن از سال ۱۳۷۵ آغاز شد. ظرفیت این منطقه موجب شد در سال ۱۳۷۶ از سوی دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد به عنوان منطقه ویژه اقتصادی به تصویب برسد. پس از پنج سال تلاش، اولین نشانه های بندری بزرگ پدیدار شد و در اردیبهشت سال ۱۳۸۰ فاز اضطراری بندر بدست مرحوم شهید دکتر دادمان، وزیر فقید وقت راه و ترابری افتتاح شد.
منطقه ویژه اقتصادی بندرامیرآباد به عنوان بزرگترین بندر حاشیه دریای خزر و بندرنسل سوم کشور، افق جدیدی را در شکوفایی اقتصادی شمال کشور گشوده است. بندرامیرآباد را می توان یکی از موفق ترین بنادر در جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی دانست. اراضی وسیع پشتیبانی (۱۰۶۰ هکتار) همراه امکانات زیر بنایی وصرفه اقتصادی ناشی از مزایای قانونی مناطق ویژه اقتصادی و معافیت مالیاتی برارزش افزوده بستر مناسب و امنی را برای سرمایه گذاری بخش خصوصی داخلی و خارجی فراهم کرده است.
از آن جا که توسعه بنادر و سواحل کشور به عنوان یکی از اهداف بلندمدت در برنامه ششم توسعه کشور درنظر گرفته شده بخش های متولی در این زمینه تلاش دارند تا با برنامه ریزی زمینه تحقق این همه را فراهم آوردند. یکی از امتیازاتی که بنادر و سواحل کشور برخوردار است سهولت حضور بخش خصوصی به دلیل نبود قوانین دست و پا گیر است از این چند سالی است که شاهد افزایش حجم سرمایه گذاری های بخش خصوصی در بنادر کشور هستیم و در همین زمینه در بندر امیرآباد نیز بنا به گفته مدیر بندر و منطقه ویژه اقتصادی امیرآباد بخش خصوصی امسال هزار و 470 میلیارد ریال در این بندر سرمایه گذاری کرده است.
ایرنا در این باره به نقل از «سیاوش رضوانی» نوشته است: «با این سرمایه گذاری چهار واحد تولیدی و صنعتی در حوزه ذخیره سازی آرد و سوخت و فراوری چوب ایجاد که با بهره برداری از آنها حداقل برای حدود 500 نفر شغل ایجاد می شود.»
وی پیشرفت فیزیکی این واحدها را حدود 30 تا 40 درصد اعلام و پیش بینی کرد که تا پایان سال آینده به بهره برداری برسند.
رضوانی سرمایه گذاری جذب شده بخش خصوصی در بندر امیرآباد را بیشتر از هدف گذاری مصوب توصیف کرده و توضیح داده است: «هدفگذاری سال جاری برای جذب یکهزار و 150 میلیارد ریال سرمایه بود که تا اکنون 10 درصد بیشتر آن محقق شده است. حدود 10 درصد از سرمایه گذاری سال جاری در این بندر امیرآباد را خارجی های (تاجیک) انجام دادند.»
این در حالی است که دی ماه سال جاری اعلام شده بود که 145 میلیارد تومانی طی 9 ماهه گذشته از سوی بخش خصوصی در امیرآباد سرمایه گذاری شده است. همچنین در سالهای گذشته نیز بخش خصوصی حدود 600 میلیارد تومان در بندر امیر آباد سرمایهگذاری کرده بود. بندر امیرآباد حدود 17 سال با سرمایهای بالغ بر1900 میلیارد تومان تجهیز و تکمیل شده است که بخش دولتی 700 میلیارد تومان و بخش خصوصی 1200 میلیارد تومان در این بندر سرمایهگذاری کردهاند.
یادآور می شود: در سال جاری در مجموع آمار تخلیه و بارگیری در بندرامیرآباد نسبت به مدت مشابه سال قبل 19 درصد بیشتر شد. در این مدت حدود سه میلیون و 700 هزار تن بار صادراتی و وارداتی در بندر تخلیه و بارگیری شد که برآورد می شود این آمار تا پایان سال جاری به چهار میلیون تن برسد. ظرفیت تخلیه و بارگیری بندر امیر آباد با داشتن 15 اسکله حدود هفت میلیون تن است که در شرایط فعلی حدود 60 درصد از این ظرفیت مورد بهره برداری قرار گرفته است.
با راه اندازی اسکله رورو ریلی در سال آینده پیش بینی می شود حجم ظرفیت تخلیه و بارگیری بار در این بندر به ظرفیت اسمی نزدیک شود. عمده محصولات صادراتی در این بندر را مصالح ساختمانی و واردات را مواد اولیه واحدهای صنعتی چوب، سوخت و سایر فراورده های مورد نیاز برخی واحدهای صنعتی تشکیل می دهند.
منطقه ویژه اقتصادی بندرامیرآباد در شرق استان مازندران و فاصله ۵۱ کیلومتری مرکز استان قراردارد. این منطقه با دارا بودن اراضی پشتیبانی وسیع برخورداری از زیر ساخت حمل و نقل مدرن چند وجهی، اسکله رو – روریلی و کامیون جهت ترانزیت و حمل یکسره کالا و همچنین دسترسی آسان به بازار مصرف کشورهای CIS با جمعیت بالغ بر ۳۰۰ میلیون نفر توانسته نقش مهمی را در ابعاد ملی و منطقه ای ایفا کند.
بزرگترین بندرنسل سوم حاشیه دریای خزر، تنها بندر شمالی متصل به شبکه ریلی کشور، برخورداری از اسکله منحصر بفرد رو – رو ریلی، بهره مندی از ۱۵ پست اسکله با ظرفیت ۷,۵میلیون تن، ۱۰۶۰ هکتار اراضی پشتیبانی جهت سرمایه گذاری در زمینه های مختلف (صنعتی، تولیدی، خدماتی)، برخورداری از تجهیزات مدرن دریایی و بندری، پایلوت غلات شمال کشور و حلقه اصلی اتصال کریدور ترانزیت بین المللی شمال، جنوب ( INSTC) از مهمترین ویژگیهای بندرامیرآباد است./
نظر شما