به گزارش خبرنگار سیاسی دفاعی خبرگزاری شبستان، جنگ همواره آسیب های بسیاری به کشورهای درگیر آن وارد می کند جدا از خسارت هایی که در حین جنگ به حوزه منابع انسانی، اقصادی، سیاسی و اجتماعی کشورها وارد می شود، آسیب هایی نیز بعد از اتمام ان به کشورهای درگیر وارد می شود از جمله این اثرات ادوات و تجهیزات باقی مانده از جنگ ها هستند و یکی از مهمترین ادواتی که در سال های سال بعد از ایجاد هر جنگ آسیب آن جوامع بشری را تهدید می کند «مین» ها هستند.
بر همین اساس مجمع عمومی سازمان ملل متحد چهارم اپریل برابر با پانزدهم فروردين را به عنوان «روز بينالمللي آگاهي از خطر مين و مقابله با مشكل مين» نامگذاری کرده است و با این نامگذاری به دنبال آن بوده است تا مناطق آلوده به مین در سراسر جهان، شناسایی و علامتگذاری شده و به مردم آموزشهای لازم برای حفاظت از جانشان در برابر مین داده شود.
ایران دومین کشور آلوده به مین در دنیا است و به گفته وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح در ۱۵ فروردین ۱۳۹۰ به مناسبت روز بينالمللي آگاهي از خطر مين و مقابله با مشكل مين «ايران در طول هشت سال جنگ تحميلی به استناد مدارك معتبر به حدود ۲۰ ميليون انواع مين و مواد منفجره ساخت كشورهای مختلف جهان آلوده شده و تنوع، حجم و پراكندگی آلودگی در مساحتی حدود چهار میلیون و ۲۰۰ هزار هكتار از اراضی پنج استان آذربايجان غربی، كردستان، كرمانشاه، ايلام و خوزستان، آن را جزء آلودهترين كشورهای جهان قرار داد.» از این رو اقدامات فراوانی توسط دولت ها پس از پایان جنگ تحمیلی در بخش های آلوده کشورمان به مین صورت گرفته است.
اقدامات کشورمان در این حوزه تا جایی پیش رفته است که امروز می تواند از دانش و تجربیات خود در حوزه مین زدایی برای کمک به سایر کشورها استفاده کند بر این اساس معاون حقوقی و بین المللی وزیر امور خاجه اعلام کرده است که ایران در راستای تحقق اهداف انسان دوستانه برای همکاری های بین المللی در زمینه پاکسازی مناطق آلوده به مین و بقایای جنگی آمادگی دارد.
ایرنا در این رابطه به نقل از «غلامحسین دهقانی» در نشست بین المللی مینزدایی بشر دوستانه نوشته است: «پیامدهای پس از جنگ از مهم ترین معضلات بشر است. استفاده از تجهیزات و تسلیحات نظامی تا سالیان متمادی بعد از جنگ است که زندگی انسانها را به مخاطره میاندازد. جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از قربانیان مین، تاکنون تلاشهای بسیاری را در راستای پاکسازی مناطق آلوده انجام داده و در این راستا با محوریت مرکز مینزدایی کشور یک برنامه ملی تهیه شده است.»
معاون حقوقی و بین المللی وزیر امور خارجه با بیان اینکه ایران در حوزه مینزدایی به دانش بومی و بروز دست یافته است و این آمادگی را دارد تا تجربیات خود را در اختیار سایر کشورها قرار دهد، گفته است: «افتتاح مرکز بین المللی آموزش مینزدایی در ایران میتواند قدمی بزرگ در این راستا باشد؛ وزارت امورخارجه هم به سهم خود آماده برقراری این تعاملات بین کشورهاست.»
این در حالی است که نماینده کمیته بین المللی صلیب سرخ در تهران نیز در این نشست اعلام کرده است که صلیب سرخ پروژه آگاه سازی خطر مین را در ایران اجرا می کند. این پروژه شامل پناهندگان افغان ساکن در ایران نیز می شود.
«مارک آخرمن» گفته است: «تفاهم نامه را با وزارت امور خارجه و مرکز مین زدایی ایران برای مقابله با مشکلات مین شامل امضا کرده ایم تا در راستای آگاهی رسانی، تبادل دانش و حمایت از فعالیت های مین زدایی اقدام شود. پنج استان ایران در مساحتی معادل کشور سوئیس با مین های بجا مانده از جنگ درگیر هستند که حجم قابل توجهی را نشان می دهد. صلیب سرخ جهانی آمادگی دارد به منظور پاکسازی بقایای باقی مانده از مین در ایران کمک کند.»
نشست بین المللی مین زدایی بشر دوستانه با حضور مقامات ارشد بین المللی نظامی و دیپلماتیک و وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در هتل سیمرغ تهران برگزار شد./
نظر شما