به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، نگاهی که به کارتها بیندازیم، معلوم میشود که هر یک دارند یکسری اطلاعات مربوط به هویت ما را نشان میدهند. یک کارت میگوید ما که هستیم، بعدی گواهی میدهد که توانایی رانندگی داریم، کارت بعدی از اینکه خدمت نظام وظیفه را انجام دادهایم خبر میدهد و.... نگهداری از کارتهای زیاد، چندان آسان نیست. خصوصا اینکه مفقود شدن هر یک از آنها و صدور کارت المثنی، معمولا فرایند پیچیدهای دا رد. نکته مهمتر اینکه هر یک از این کارتهای هویتی را میشود جعل کرد و خود را به جای کس دیگری جا زد. کارت ملی هوشمند، مجموعهای از اطلاعات فردی و هویتی را در خود دارد و با توجه به اینکه یک سری تدابیر امنیتی ویژه برای استفاده از آن درنظر گرفته شده، بهنظر نمیرسد که بشود آن را به راحتی جعل کرد و اطلاعات هویتی را تغییر داد.
شکل و شمایل کارت هوشمند، دقیقاً مشابه با همان کارتهایی است که در کیفهای جیبی جا خوش کردهاند. یک کارت پلاستیکی در ابعاد کارتهای عابربانک که چند لایه دارد. در بین لایهها هم، تراشههایی برای ذخیره اطلاعات قرار گرفته است. این کارت با ابعاد کوچک و شکل معمولیاش، مثل یک کامپیوتر عمل میکند و قرار است مجموعه فراوانی از اطلاعات را در خود جابدهد.
داخل این کارت، تراشه حافظه وجود دارد و حجم فراوانی از اطلاعات را میتوان روی آن بارگذاری کرد. بنابراین دور از ذهن نیست که روزی تمامی کارتهای داخل کیفهای جیبی با هم تجمیع شوند و همه اطلاعات آنها روی تراشههای کارت ملی هوشمند قرار بگیرد. به این ترتیب علاوه بر اطلاعات هویتی، طیف وسیعی از اطلاعات و حتی اطلاعات بانکی را میشود داخل این کارتها گنجاند و رسما تمامی کارتهای دیگر را از رده خارج کرد. کارت ملی هوشمند چند سالی هست که توسط سازمان ثبتاحوال صادر میشود. طرح صدور این کارتها ابتدا بهصورت آزمایشی در استان قم آغاز شد، چون زیرساختهای لازم در این استان وجود داشت. اما حالا در تمامی استانهای کشور میتوان برای دریافت کارت ملی هوشمند اقدام کرد.
زمانیکه استفاده از کارت ملی هوشمند رایج شود، مراکزی که بخواهند اطلاعات هویتی افراد را بررسی کنند، به دستگاههای کارتخوانی مجهز خواهند شد که قادر به خواندن اطلاعات داخل کارتهاست. هر فرد زمانیکه کارت را داخل دستگاه کارتخوان گذاشت، همزمان انگشتنگاری هم میشود. تمامی اطلاعات هویتی، تحصیلی و... در کارت موجود است و دیگر نیازی نخواهد بود که چندین کارت و کپیهای آنها ارائه شود. در مجموع میشود اینطور گفت که کارت ملی هوشمند، همه مدارک را یکجا جمع میکند و دردسرهای اثبات هویت را پایان میدهد.
در همین راستا با توجه به دستور وزارت کشور، هماهنگی سازمان ثبت احوال و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران قرار است از کارت ملی هوشمند به منظور احراز هویت افراد در سیستم بانکی به منظور تسهیل فرآیندها و افزایش سرعت و امنیت استفاده شود. این در حالی است که سخنگوی سازمان ثبت احوال خبر داده است که بانکها تقاضای همکاری با سازمان ثبت احوال برای استفاده از زیرساخت کارت ملی هوشمند را دارند وبا تکمیل زیرساختهای لازم بزودی کارت ملی در شعب بانکها قابل استفاده خواهد بود.
«سیف الله ابوترابی» در این رابطه به ایبنا گفته است: «با توافق انجام شده از سوی بانک ملی ایران با سازمان ثبت احوال در فاز نخست، قابلیت استفاده از کارت ملی هوشمند در دستگاههای خود بانک و خود دریافت فراهم شده و کارت ملی نقش کارت بانکی را خواهد داشت و با هماهنگی صورت گرفته بزودی استفاده از کارت ملی هوشمند در شعب بانک ملی نیز عملیاتی خواهد شد تا افراد بتوانند بدون استفاده از کپی و صرفا با استفاده از درگاههای مخصوص کارت ملی احراز هویت را به صورت الکترونیکی و با استفاده از قرار داشتن اثر انگشت در کارت ملی هوشمند و قابلیت افزودن امضای الکترونیک انجام دهند.»
وی با اشاره به ادامه همکاری سازمان ثبت احوال با سیستم بانکی گفته است: «بسیاری از دستگاهها در کشور از جمله برخی بانکها تقاضای همکاری با سازمان ثبت احوال برای استفاده از زیرساخت کارت ملی هوشمند را دارند؛ سیستم بانکی به دنبال استفاده از کارت ملی هوشمند برای احراز هویت الکترونیک افراد برای افزایش سرعت و امنیت است و کارت ملی هوشمند میتواند فرآیند احراز هویت را یک گام جلوتر ببرد.»
همچنین مدیر کل فناوری اطلاعات وزارت کشور نیز به شبکه نظام بانکی و اقتصادی گفته است: «کارت ملی هوشمند به عنوان یک زیرساخت احراز هویت صرفا با پیاده سازی در سیستم شعب بانکی و دستگاههای الکترونیکی ارائه دهنده خدمات بانکی به منظور احراز هویت میتواند تخلفات بانکی و رانت را کاهش دهد.»
«امیر شجاعان» گفته است: «وزارت کشور برای استفاده از زیرساخت کارت ملی هوشمند در سیستم بانکی پیگیری زیادی تا به امروز داشته و به زودی با تکمیل زیرساختهای لازم، کارت ملی به عنوان ابزار احراز هویت در شعب بانکی و دستگاههای الکترونیک ارائه دهنده خدمات بانکی وارد میشود تا کاغذ بازی و احراز هویت با کپی کارت ملی به پایان برسد و احراز هویت افراد با استفاده از قابلیتهای بیومتریک کارت ملی هوشمند انجام شود.»
با توجه به اینکه در سیستم بانکی در دنیا از روش های نوین و جدیدی برای تسهیل امور استفاده می شود به نظر می رسد با توجه به قابلیت هایی که کارت های ملی هوشمند دارند زمینه سهولت بیشتر امرو بانکی فراهم شود اما از آنجا که هر روش تازه ای با نواقصی همراه است باید منتظر بود تا با اعمال این روش نقاط ضعف موجود را شناخت و در زمینه رفع آنها اقدام کرد./
نظر شما