هدفگذاری شیلات برای تحقق برنامه ششم توسعه/پرورش ۲۰۰ هزار تنی ماهی در قفس کشور

شیلات و صادرات ماهی یکی از امتیازات اقتصادی ایران به واسطه داشتن پتانسیل هایی چون دریای خزر، عمان و خلیج فارس است و تا پایان برنامه ششم توسعه پرورش ۲۰۰ هزار تنی ماهی در قفس کشور در قالب تولید یک میلیون و ۶۰۰ هزارتن انواع آبزیان هدفگذاری شده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، داشتن دریا و برخورداری از پتانسیل آن یکی از امتیازات اقتصادی برای کشورها محسوب می شود چرا که می توان علاوه بر بهره از ظرفیت های موجود در این بخش برای تزانزیت و حمل و نقل در حوزه شیلات نیز از آن بهره برد. بر این اساس کشورمان با داشتن منابع دریایی چون خزر و عمان و خلیج فارس یکی از کشورهای شاکخص در حوزه دریایی به حساب می آید از این رو حوزه شیلات و آبزی پروری یکی از بخش های مهم اقتصادی کشور محسوب می شود که علاوه بر تامین نیازهای داخلی زمینه درآمدزایی برای کشور را نیز فراهم کرده است.

 

تا جایی که بنا به گفته «محمود حجتی» ابتدای اسفند ماه سال جاری در آیین افتتاح مجتمع پرورش ماهیان خاویاری در پلدختر«صید و تولید انواع آبزیان در کشور نسبت به ابتدای پیروزی انقلاب 40 برابر شده است. آبزیان ایران به یک میلیون و 230 هزار تن رسیده است.»

وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تولید شیلات کشور شامل صید و پرورش در شمال و جنوب ایران معادل 30 هزار تن بوده گفته است: «این در حالی است که هم اکنون تولید حوزه شیلات و آبزیان ایران به یک میلیون و 230 هزار تن رسیده است.»

 

همچنین بنا به گفته مدیرکل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار آبزیان سازمان شیلات ایران نیز صادرات انواع آبزیان فراوری شده کشور در نیمه نخست امسال نسبت به سال گذشته حدود ۳۹ درصد رشد نشان می دهد. امسال در هر یک از ردیف های کالاهای صادراتی آبزیان حداقل ۱۸ درصد رشد صادرات داشته ایم.

 

 «عیسی گلشاهی» ادامه داده است: «سال گذشته، سهم صادرات آبزیان فرآوری شده در اشکال مختلف مانند کنسرو، ناگت، برگر، ماهی ریز خشک شده و فیله شده نسبت به مجموع صادرات محصولات شیلاتی حدود ۸ درصد بوده است.»

 

وی با اشاره به تولید ۱.۲ میلیون تن انواع آبزیان دریایی و پرورشی در کشور تصریح کرده بود: «از این میزان تولید، حدود ۳۵۰ هزار تن آبزی در کشور فرآوری می شود. از ۳۵۰ هزار تن آبزی فرآوری شده ۱۸۰ تا ۱۹۰ هزار تن فقط مربوط به تن ماهیان صنعتی است که در صنایع کنسرو استفاده می شود، بخشی مربوط به ماهیان ریز شمال و جنوب کشور مانند کیلکا و ساردین است که قسمتی از آن به صورت کنسرو در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرد و سایر آن هم به صورت ساده، خشک شده و یا برای تولید پودر ماهی استفاده می شود.»

 

در تایید روند رو به رشد تولیدات کشور در حوزه شیلات همچنین معاون سابق وزیر جهاد کشاورزی نیز اعلام کرده بود که «جمهوری اسلامی ایران به بیش از 40 کشور دنیا محصولات کشاورزی و شیلات صادر می کند.» ایرنا به نقل از «محمد حسین انصاری فرد» نوشته بود: «محصولات شیلات ایران اکنون به ژاپن، کره جنوبی، بریتانیا و فرانسه و دیگر کشورها صادر می شود.»

 

حالا در ادامه این مسیر رئیس سازمان شیلات گفته است که براساس برنامه چشم انداز باید ظرفیت تولید پرورش ماهی در قفس کشور به 200 هزار تن در سال برسد. ایرنا در این باره به نقل از «نبی الله خونمیرزایی» نوشته است: «تولید پرورش ماهی در قفس از برنامه های شاخص اقتصاد مقاومتی وزارت جهاد کشاورزی است. باید تمام توان خود را برای بهره گیری از ظرفیت استانها بویژه چهارمحال و بختیاری که استان پیشتاز در حوزه تولید آبزیان است، بکار گرفت تا ضمن رونق اشتغال و تولید، ارزش افزوده مضاعفی را برای کشور به همراه آورد.»

معاون وزیر جهاد کشاورزی و با بیان اینکه ایران رتبه نخست پرورش ماهی قزل آلا در آب شیرین جهان را به خود اختصاص داده گفته است: «ظرفیت های چهارمحال و بختیاری به عنوان رتبه نخست تولید ماهیان سردآبی در کشور سبب دستیابی به چنین موفقیتی شده است.»

 

بنابراین گزارش، بر اساس آمار سال 2015 فائو ایران در مجموع تولیدات شیلاتی در رتبه 27 جهان، در تولید آبزی‌پروری رتبه 19، در بخش صید رتبه 29 و در تجارت آبزیان به لحاظ مقدار و ارزش رتبه 71 جهانی را کسب کرده است. طی سال گذشته یک میلیون و 170 هزار تن انواع محصولات شیلاتی در کشور تولید شده است که ارزش صادراتی آن 507 میلیون دلار بود. بیش از ۴۸۰ هزار تن از این تولیدات در بخش پرورش آبزی و مابقی صید از دریا است. سال گذشته بیش از ۱۲۳ هزار تن انواع آبزیان به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار از کشور به نقاط مختلف دنیا صادر شد که نسبت به صادرات سال ۱۳۹۵ رشد چشمگیری داشته است.

 

سرانه مصرف آبزیان در سال گذشته به ۱۱ و ۲ دهم کیلو گرم رسید که این مهم نیز نسبت به سال ۱۳۹۵ بیش از ۵۰۰ گرم رشد داشته است. همچنین سال گذشته بیش از ۲۲۰ میلیون بچه ماهی زینتی در نقاط مختلف کشور تولید شد که استان های اصفهان و مرکزی بیشترین نقش را در این مهم داشته اند.

 

یادآور می شود: بر اساس آمار فائو، ایران در حال حاضر رتبه 19 آبزی پروری و رتبه 28 صید در جهان را در اختیار دارد و در پرورش ماهیان سردآبی (قزل آلا) در آب شیرین جایگاه نخست جهان را به خود اختصاص داده است. ایران در تولید صید در منطقه خاورمیانه رتبه نخست و در آبزی پروری در این منطقه رتبه دوم را دارد و در صید تون ماهیان در غرب اقیانوس هند در جایگاه اول است. تولید یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن انواع آبزیان تا پایان برنامه ششم توسعه در کشور هدفگذاری شده و با توجه به ظرفیت های ارشمند دریایی، وسعت سواحل شمال و جنوب در تولید میگو و همچنین استقبال سرمایه گذاران داخلی این مهم چندان دور از دسترس نیست./

کد خبر 772740

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha