نقش کانون های مساجد در توسعه فرهنگ قرآنی

کانون های مساجد نقش بسزایی در توسعه فرهنگ قرآنی دارند؛ به هر حال همه ثروت و دارایی معنوی کشور در طول تاریخ معاصر، از اوایل انقلاب، دفاع مقدس تا به امروز همه تربیت یافته مساجد هستند. مساجد همیشه محور فعالیت فرهنگی بوده اند.

خبرگزاری شبستان_ گروه قرآن و معارف: کانونهای فرهنگی هنری مساجد امروزه بعد از گذشت بیش از ۲۶ سال، با همت و توان جوانان و نوجوانان کانونی در بیش از ۲۴ هزار مسجد، مبدل به شجره طیبه ای شده است که تمامی استان‌ها و نقاط مختلف شهری و روستایی کشور را تحت پوشش خود درآورده است. در ادامه دیدگاه ها و نظرات اساتید و جامعه قرآنی کشور در خصوص فعالیت های قرآنی این مراکز مهم را که در سایه مساجد امروز به بیست و شش سالگی رسیده اند بررسی می کنیم.

 

مسجد بهترین مکان فعالیت های قرآنی و آموزش نسل جوان معتقد است

 

 

محمود لطفی نیا مسجد را بهترین مکان برای فعالیت قرآنی دانست و گفت: اصلی ترین رسالت همه عوامل اجرایی برای حرکت های فرهنگی در حوزه مسجد و قرآن آموزش نسل نوجوان و جوان است.

«محمود لطفی نیا» در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان  با اشاره به ۱۸ اسفند و سالروز تاسیس کانون های فرهنگی و هنری مساجد درباره تاثیر کانون های فرهنگی قرآن مساجد بر جذب جوانان به مساجد گفت: اگر بخواهیم یک حرکتی موفق باشد یکی از جهاتی که باید رسیدگی و تقویت شود بحث عناصر فعال در آن عرصه است، اما در عین حال آنچیزی که درباره کانون ها می بینم و تجربه کرده ام کانون هایی که از عناصر قوی تری چه از حیث جذب نیرو و چه از حیث فعال سازی بحث فرهنگی برخوردار بودند در حوزه قرآن موفق تر عمل کرده اند. امروز خیلی از مساجد هستند که فعال هستند ولی چون برنامه سالانه و عناصر فعال پای کار ندارند با مشکل مواجه می شوند.

 

قاری بین المللی قرآن کریم اظهار کرد: مسجد بهترین مکان برای فعالیت قرآنی است اما خود مساجد هم باید یک زیر ساخت ها را از حیث فیزیکی برای این نوع فعالیت ها محیا کنند، باید فرهنگ پرورش و تربیت ایمانی بچه ها و نوجوانان مان در مسجد افزایش پیدا کند.

این عضو جامعه قرآنی در پاسخ به این سوال که در دهه پنجم انقلاب چه وظایفی بر گردن مسئولین قرآنی وجود دارد گفت: اصلی ترین رسالت همه عوامل اجرایی برای حرکت های فرهنگی در حوزه مسجد و قرآن آموزش نسل نوجوان و جوان است، عناصری مثل کانون های فرهنگی مساجد باید با هم افزایی هرچه بیشتر با سازمان های مربوط به قرآن اهتمام بورزند تا برای تربیت نسل نو انقلابی بیشتر شاهد موفقیت  بشویم، باید زیر ساخت های آموزشی در سطح نوجوان و جوان توسعه پیدا کند.

 

 

جامعه قرآنی باید تصمیات مثمر ثمری برای قرآن در دهه پنجم انقلاب بگیرد

 

شاه میوه با تاکید بر نقش موثر کانون های فرهنگی و هنری مساجد در اعتلای فرهنگ قرآنی گفت: جامعه قرآنی باید تصمیات مثمر ثمری برای قرآن در دهه پنجم انقلاب بگیرد.

 

«غلامرضا شاه میوه اصفهانی» در گفت و گو با خبرنگار قرآنی خبرگزاری شبستان درباره فعالیت های قرآنی کانون های فرهنگی و هنری مساجد گفت: نفس بودن این کانون و برنامه های فرهنگی و هنری و قرآنی که خیلی خوب است و بهتر از نبودن آن است، ولی حضور حداقل جوانان و نوجوانان در این کانون ها و فعالیت قرآنی در آن بسیار محدود است.

 

این استاد و داور بین المللی قرآن کریم افزود: بودن برنامه های قرآنی در مساجد به ذات چیز خوبی است چون مساجد باید مهد قرآن باشند، البته الان با توجه به اینکه موسسات و مراکز قرآنی زیاد است طبیعی است که یک بخشی از این افراد جذب موسسات شوند، ولی اگر کانون های مساجد با سیاست درست و برنامه ریزی مدون درست فعالیت کنند قطعا بخش عمده ای از این افراد جذب کانون مساجد می شوند.

وی در پاسخ به این سوال که کمی و کاستی های این نوع برنامه ها در کجاست گفت: خیلی از کار ها وجود دارد که قبلا باید انجام می شد، در یک زمانی فضای فرهنگی مناسب تری وجود داشت به خصوص در دهه شصت و هفتاد این کار ها باید انجام می گرفت که متاسفانه صورت نگرفت، الان هم با توجه به گسترش فضای مجازی و مشکلات فرهنگی که در سطح جامعه گریبان گیر همه اقشار جامعه شده است، دیگر آن تاثیری گذاری سابق را ندارد.

 

این استاد قرآن با اشاره به موضوع ورود انقلاب به دهه پنجم انقلاب اظهار داشت: نبود برنامه درست جامعه قرآنی را درگیر خود کرده و  این مشکلی است که باید در سطح کلان کشور حل و فصل شود و چیزی نیست که به شخصه بتوان درباره آن نظر داد، آقایانی که دست اندرکار این موارد هستند از خود وزیر فرهنگ و ارشاد گرفته تا مجموعه قرآنی وزارت ارشاد و مسئولین ارشد جامعه قرآنی باید هر چه زود تر تصمیات مثمر ثمری برای قرآن اتخاذ کنند.

 

 

مسابقات مدهامتان راهی برای گرایش جوانان به مسجد

حسن ربیعیان گفت: برگزاری مسابقات قرآنی در کانون های مساجد مثل مدهامتان راهی است تا جوانان و نوجوانان را به جذب حداکثری به مساجد تبدیل کنیم.

 

«حسن ربیعیان» در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان همزمان با ۱۸ اسفند ماه و سالروز تاسیس کانون های فرهنگی و هنری مساجد درباره میزان تاثیر گذاری برنامه های قرآنی کانون ها چون برگزاری مسابقات مدهامتان در جذب نوجوانان و جوانان به مساجد گفت: مساجد معمولا حلقه مفقوده هستند و باید برای بیشتر شدن حضور نوجوانان و جوانان بیشتر از اینها تلاش کنیم، باید به بهانه های مختلف مثل مسابقات قرآن به این مهم بیشتر توجه داشته باشیم.

 

قاری بین المللی کشورمان گفت: قشر نوجوان جامعه باید با برنامه ریزی های منظم خود را عضو همیشگی مسجد بداند و با برنامه های درست تعیین شده، فعال در حوزه قرآن شود. مسابقاتی مثل مدهامتان راهی است تا جوانان و نوجوانان را به جذب حداکثری تبدیل کنیم.

ربیعیان درباره رسالت مساجد در رابطه با جذب جوانان و نوجوانان اظهار داشت: مسئولان با برنامه ریزی خوب و مداوم و همچنین تشویق این قشر از جامعه می توانند آنها را با قرآن آشنا کنند و در ادامه بین جوانان و قرآن انس ایجاد کنند.

این فعال قرآنی درباره کارهایی که باید برای قرآن صورت پذیرد گفت: مدیریت خوبی انجام نشده و می شد که بهتر از اینها کار انجام داد، چرا که می  توان با یک کار کارشناسی شده و استفاده از بودجه در موارد مناسب بچه ها را درگیر مسائل قرآن کرد. وجود یک مسئول خوب می تواند راهگشای این مسئله باشد، بعضا چون این فعالیت ها فی سبیل الله انجام می شود خروجی مناسبی به دست نمی آید و باید یک متصدی منظم و دائم برای این امر در نظر گرفته شود تا به نتیجه مطلوب برسیم.

 

 

اعتلای فرهنگ قرآنی با برگزاری مسابقات قرآن مدهامتان

 

رحیم خاکی گفت: مسابقات قرآن مدهامتان اتفاق خوبی است و هر کدام از این نوع مسابقات که از سوی کانون های مساجد برگزار می شود می تواند به تنهایی نقش به سزایی در پیشرفت و اعتلای قرآن در میان جوانان ایفا کند.

 

«رحیم خاکی» در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان  با اشاره به ۱۸ اسفند و سالروز تاسیس کانون های فرهنگی و هنری مساجد درباره نتیجه حاصل از تاسیس کانون های فرهنگی قرآن مساجد گفت: این کانون ها بیشتر از مربیان و اساتید جوان استفاده می کنند و افرادی مثل من به عنوان یک معلم قرآن کمتر توفیق داشتم فکر می کنم تعامل کانون ها با مربیان و اساتید قرآن بایستی زیاد شود.

این استاد برجسته قرآن گفت: حضور مربیان و اساتید مطرح قرآنی در حیطه آموزش قرآن در کانون های مساجد بسیار اتفاق خوبی است، در هر صورت با قابلیتی که مساجد دارند می توانند با استفاده از اساتید قرآن در کانون های فرهنگی و هنری مساجد بهتر از این می توان عمل کرد.

خاکی اظهار داشت: در توسعه فرهنگ قرآنی طبیعتا کانون های مساجد نقش به سزایی دارند و به هر حال همه ثروت و دارایی معنوی کشور در طول تاریخ معاصر، از اوایل انقلاب، دفاع مقدس تا به امروز همه تربیت یافته مساجد هستند. مساجد همیشه محور فعالیت فرهنگی بوده اند و حداقل دهه 60 خیلی خوب کار کردند و می توان با جرات گفت که دهه موفقی بوده است.

 

وی تاکید کرد: قطعا فعالیت کانون های مساجد دارای مدیریت کلانی در کشور است و مدیریت راهبری اصلی این فعالیت ها حتما دارای ساختار از پیش تعیین شده است، مسئولین این مهم باید با همفکری و هم افزایی با سازمان های فعال حوزه قرآن کار را بهتر از خروجی امروز انجام دهند.

وی خاطرنشان کرد: نقش راهبردی مسجد بر کسی پوشیده نیست، فعالیت فرهنگی در راس آن فعالیت های قرآنی در این زمینه بسیار مهم و تاثیر گذار می باشد، اگر تصمیم گیران کلان بر فعالیت راهبری فرهنگی مساجد اهتمامی داشته باشند همه حاضر هستیم از هیچ تلاشی کوتاهی نکنیم.

 

 

کانون های فرهنگی مساجد نقش ویژه ای را تا کنون در حوزه قرآن ایفا کرده اند

 

امیر آقایی گفت: از زمان شکل گیری کانون های فرهنگی و هنری مساجد کار ویژه ای در حوزه قرآن صورت پذیرفته است که نمود آن را می توان در مسابقات قرآن مدهامتان مشاهده کرد.

 

«امیر آقایی»در گفت و گو با خبرنگار قرآنی خبرگزاری شبستان درباره تاثیر برگزاری برنامه های قرآنی کانون های فرهنگی و هنری مساجد بر جوانان و نوجوانان گفت: اولین جایی که جوانان و نوجوانان می توانند با مسائل قرآنی و دینی آشنایی کامل پیدا کنند مدرسه و مسجد است. در داخل مدارس با برگزاری کلاس قرآن نوجوانان درباره بعضی از مفاهیم خورده و کم قرآن آشنایی پیدا می کنند ولی این مسجد است که می تواند در امر انتقال مفاهیم با ارزش قرآنی، نقش بی نظیری را ایفا کند.

 

حافظ بین المللی قرآن کریم افزود: با اینکه نفس کار دینی و اسلامی است لذا جا و مکان مشخصی برای انتقال این مفاهیم به نسل امروز انقلاب مشخص نشده بود تا اینکه کانون فرهنگی، هنری مساجد شکل گرفت، از زمان شکل گیری این کانون ها یک کار ویژه ای در حوزه قرآن صورت پذیرفت  که نمود آن را می توان در مسابقات قرآن مشاهده کرد.

 

آقایی اظهار کرد: خروجی این مسابقات هم این بود که از میان نونهالان و نوجوانان قاریانی پیدا شد که می توان گفت در رشته و سن خود بعضا سرآمد هم شدند. اینها ثمرات و اثرات همین وجود کانون هاست و امیدوار هستیم که برنامه های اینچنینی هر روز بیشتر از قبل شود.

 

 

جذب جوانان به فعالیت های قرآنی در مساجد نیازمند به روز رسانی است

 

قاسم رضیعی گفت: روش هایی که اخیرا در مساجد برای جذب نوجوانان و جوانان باب شده است تا فعالیت فرهنگی و قرآنی انجام دهند نیازمند به روز رسانی است.

 

«قاسم رضیعی» در بیست و ششمین سالروز تاسیس کانون های فرهنگی هنری مساجد در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: در رابطه با کانون های فرهنگی مساجد، فرهنگ ما منبعث از قرآن و اهل بیت است، تمرکز ما در فعالیت های فرهنگی باید در راستای قرآن و اهل بیت باشد، طبیعی است که ثقل اکبر قرآن است لذا مساجد باید برنامه قرآنی بیشتری در حوزه فعالیت های فرهنگی داشته باشند.

 

قاری بین المللی و فعال قرآنی کشورمان با انتقاد به اینکه فعالیت قرآنی مساجد نسبت به دیگر فعالیت ها کم شده است تاکید کرد: بعضی ها ممکن است به این باور رسیده باشند که الان جوانان و نوجوانان را باید با روش های دیگری جذب مسائل فرهنگ اسلامی کرد. به عنوان مثال اردوهای مختلف، کلاس های آموزشی، کلاس های درسی و کمک درسی،  فعالیت های ورزشی، تماشای فیلم و تئاتر برنامه هایی هستند که متاسفانه جای فعالیت های واقعی و اصلی مساجد که مباحث آموزش قرآن است را می گیرند.

رضیعی با بیان اینکه اجرای فعالیت های ورزشی فقط در بعضی از موارد درست و قابل دفاع است اما نباید جای فعالیت های قرآنی را در مساجد بگیرند تصریح کرد: فعالیت های فرا قرآنی در مساجد می تواند روشی باشند برای جذب مخاطب، اگر واقعا این روش یعنی توجه صرف به برنامه های ورزشی در مساجد جوابگو بود تا الان باید جواب خودش را داده بود.

وی در پاسخ به این سوال که راه جایگزین برای این موضوع چیست گفت: راه جایگزین بازگشت به قرآن و اهل بیت است منتهی با روش های هنرمندانه، یعنی اینکه کار نیکو کردن است از پر کردن است؛ فعالیت قرآنی ما در مساجد باید خیلی بیشتر از این چیزی باشد که الان هست.

 

این عضو جامعه قرآنی کشور با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری که فرموده اند؛ ما باید یک جلساتی داشته باشیم صرفا برای شنیدن قرآن اظهار داشت: متاسفانه در بعضی از مساجد بعضی از ائمه جماعات یا مسئولین فرهنگی سلیقه شخصی خودشان را در رابطه با قرآن اعمال می کنند! یعنی تا صحبت از قرائت قرآن می شود می گویند که قرائت کافی نیست و باید به عمق قرآن پی ببریم! استباط من این است که هر کسی که این شعار را می دهد و از دهانش خارج شد یعنی می خواهد فعالیت قرآنی نکند! هر کسی که در رابطه با محافل قرآنی، کرسی های تلاوت، جلسات سنتی قرآن در مساجد ان قلت بیاورد و ترجمه و تفسیر و عمق قرآن را شعار خودش برای سرکوب کردن این حرکت ها قرار دهد قطع به یقین هدفش این است که کار قرآنی نکند!

 

وی اذعان داشت: اگر اهمیت دادن به اهل بیت صرفا بحث ماه محرم و صفر و رمضان باشد الحمدالله خوب است و کسی نمی تواند منکر این شود که مساجد ما در زمینه استقبال از محرم و عزای اهل بیت کم کاری کرده اند، اما این کافی نیست و باید عمق بیشتری نسبت به اهداف والای اهل بیت پیدا کنیم که همان قرآن است.

 

این عضو جامعه قرآنی تاکید کرد: ما باید بازگشت کنیم به دوران اول انقلاب که از همین جلسات قرآنی بود که جبهه را پوشش می دادیم، در اوایل جنگ و در حین دفاع مقدس نیروهای رزمنده جبهه حق علیه باطل، از همین مساجد تربیت و اعزام می شدند. روش هایی که اخیرا برای جذب نوجوانان و جوانان باب شده است تا فعالیت فرهنگی و قرآنی انجام دهند نیازمند به روز رسانی است.

 

 

کد خبر 772691

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha