افزایش تولیدات معدنی کشور/تولید ۸۴۷۵۱ میلیارد ریالی در سال ۹۶

وزیر صمت چندی پیش خبر داده بود که ارزش تولیدات معدن و صنایع معدنی کشور به بیش از ۲۰ میلیارد دلار رسیده است و حالا در تایید آنها ارزش تولیدات معدنی کشور در سال گذشته را با ۵۱.۱ درصد رشد نسبت به سال ۹۵، ۸۴۷۵۱ میلیارد ریال اعلام کرده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، طبق بررسی های صورت گرفته تاکنون حدود 6 هزار معدن با 70 نوع ماده معدنی در ایران شناسایی شده است و 15 هزار محدوده امید بخش معدنی با 40 میلیارد تن ذخایر قطعی به ارزش بیش از 770 میلیارد دلار شناسایی شده است. ایران به دلیل داشتن معادن غنی از نظر ذخایر مواد معدنی درجهان از جایگاه بالایی برخوردار است به شکلی که 12 معدن مهم جهان مانند مس سرچشمه در ایران قرار دارد؛ 8 درصد ذخایر روی و 3 درصد ذخایر سرب جهان در ایران جای گرفته وکشور ما چهارمین تولید کننده سنگ تزئینی در دنیا است ؛ همچنین ذخایر شناسایی شده مس ایران به بیش از 30 میلیون تن می رسد. ایران همچنین روی کمربند آهن، روی، سرب، مرمریت، مس و طلا قرار دارد و دست کم ۱۰۰ سال مواد معدنی برای تولید و استخراج دارد.

 

ایران با داشتن ذخائر معدنی جزو 10 کشور نخست جهان و اولین کشور خاورمیانه در این زمینه محسوب می شود و طبق گزارش مرکز پژوهش های مجلس 7 درصد ذخایر معدنی جهان در ایران جای دارد. غنای منابع و ذخایر عظیم معدنی، کشور ما را یکی از غنی ترین مناطق جهان از نظر توانایی تأمین مواد اولیه مورد نیاز صنعت کرده است.

 

با وجود این ذخائر افزایش میزان تولید در دستور کار قرار گرفته است تا جایی که سال گذشته پارسال به ارزش 9 میلیارد دلار تولیدات معدنی به کشورهای خارجی صادر شد و از ابتدای امسال تاکنون نیز این رقم به بیش از 7 میلیارد دلار رسیده است. ظرفیت سالانه مواد معدنی در کشور 700 میلیون تن است که از این میزان پارسال بیش از 400 میلیون تن برداشت شد. تولیدات مواد معدنی هم مصرف داخلی داشته و هم به کشورهای مختلف صادر می شود و کنسانتره معادن بازسازی شده از سوی کارخانه های تولید مس، آهن و آلومینیوم به صورت تضمینی خریداری می شود. هم اکنون 400 پهنه امیدبخش معدنی در کشور وجود دارد که پیش بینی می شود از این پهنه ها چند معادن مگاسایز ( ذخایر عظیم ) کشف شود.

در تازه ترین آمارها نیز وزیر صنعت، معدن و تجارت خبر داده است که «ارزش تولیدات معدن و صنایع معدنی کشور به بیش از20 میلیارد دلار رسیده و تنها امسال محصولات معدنی بالغ بر 8 میلیارد دلار ارزآوری داشته است.»

 

ایرنا به نقل از «رضا رحمانی» نوشته است: «این میزان ظرفیت صنایع و فرآورده های معدنی ظرفیتی برای اقتصاد کشور است. دولت در نظر دارد در سالهای آتی فعالیت های معدنی را توسعه دهد و افزایش بهره وری در این صنایع را مورد توجه قرار دهد و طرح هایی که امروز کلنگ زنی یا عملیات اجرایی آنها آغاز شده است نیز در حوزه فعالیت‌های معدنی هستند. اولویت های دولت در سال های آتی افزایش بهره وری صنایع معدنی است اقتصاد ایران ایجاب می کند که به فعالیت‌های معدنی توجه بیشتری شود لیکن ظرفیت های موجود نیز مبین موضوع افزایش بهره وری معدنی است.»

 

در تایید سخنان وزیر صمت مرکز آمار ایران ارزش تولیدات معدنی کشور در سال گذشته را با ۵۱.۱ درصد رشد نسبت به سال ۹۵، ۸۴۷۵۱ میلیارد ریال اعلام کرده است.

 

ایبنا در گزارشی با استناد به آمارهای مرکز آمار ایران نوشته است: «بررسی عملکرد معادن در حال بهره‌برداری کشور نشان می‌دهد که تعداد معادن در حال بهره‌برداری در سال ١٣٩٦ با ٥٣٥٣ معدن و افزایش ٤٤٠ معدن نسبت به سال ١٣٩٥، ٩ درصد رشد داشته است. تعداد شاغلان معادن درحال بهره‌برداری در سال ١٣٩٦ با ٩٥٨٣١ نفر و افزایش ٢٣٤٥ نفر نسبت به سال ١٣٩٥، ٢,٥ درصد رشد داشته است.

جبران خدمات شاغلان معادن در حال بهره‌برداری با ٢٩٨٥٧ میلیارد ریال و افزایش ٥٩٤٥ میلیارد ریال نسبت به سال ١٣٩٥، ٢٤,٩ درصد تغییر داشته‌اند. در سال ١٣٩٦، حدود ٣٦١٢٠٦ هزار تن مواد معدنی به ارزش ٢٥٠٤٨٥ میلیارد ریال تولید شده که نسبت به سال ١٣٩٥ از نظر مقدار ٧١٠٢ هزار تن و از نظر ارزش ٨٤٧٥١ میلیارد ریال، به ترتیب معادل ٢ درصد و ٥١.١ درصد افزایش داشته است.»

 

بنابراین گزارش، چندی پیش مدیر کل دفتر توسعه صادرات محصولات صنعتی و معدنی سازمان توسعه تجارت ایران اعلام کرده بود که صادرات محصولات صنعتی و معدنی بدون احتساب میعانات گازی حدود ۱۵ درصد افزایش داشته است.

 

 سازمان توسعه تجارت ایران به نقل از «مسعود کمالی اردکانی» در این باره نوشته بود: «در حالیکه میزان کل صادرات ۱۰ ماهه امسال (بدون احتساب میعانات گازی) در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشد ۱۱ درصدی را نشان می‌دهد، صادرات محصولات صنعتی و معدنی (بدون احتساب میعانات گازی) حدود ۱۵ درصد رشد داشته است. صادرات کالا‌های صنعتی و معدنی (به غیر از میعانات گازی) در۱۰ ماهه سال ۹۷ به رقمی بالغ بر ۲۶ میلیارد دلار رسیده است.»

Image result for ‫مسعود کمالی اردکانی‬‎

 وی اضافه کرده است: «در مدت مذکور در گروه محصولات پتروشیمیایی، محصولات پتروشیمی با ۱۲.۳ میلیارد دلار و ۲۵ درصد رشد، محصولات پایه نفتی شامل قیر و روغن‌های صنعتی با حدود ۲ میلیارد دلار و ۱۰ درصد رشد و محصولات شیمیایی و پلیمری نیز با حدود ۱.۹ میلیارد دلار صادرات، ۱۳ درصد رشد را نسبت به مدت مشابه سال گذشته تجربه کرده اند. مواد معدنی و صنایع فلزی شامل سنگ آهن، فولاد، فلزات رنگین و لوله و پروفیل ۵ ­میلیارد دلار صادرات داشته است. همچنین صادرات صنایع غیر فلزی شامل سیمان، کاشی، سنگ‌های تزئینی و دیگر اقلام این گروه نیز با ۱.۶ میلیارد دلار صادرات، رشد ۴ درصدی را نسبت به سال گذشته نشان می‌دهند.»

 

 این در حالی است که صادرات کالا‌های صنعتی و معدنی (به غیر از میعانات گازی) در ۹ ماهه امسال به رقمی بالغ بر ۲۷.۶ میلیارد دلار رسیده است که این رقم در مدت مشابه سال قبل حدود ۲۴ میلیارد دلار بوده است. در این مدت، در گروه محصول‌های پتروشیمیایی، محصول‌های پتروشیمی با ۱۱.۴ میلیارد دلار و ۳۱ درصد رشد، محصول‌های پایه نفتی شامل قیر و روغن‌های صنعتی با حدود ۲ میلیارد دلار و ۱۴ درصد رشد و محصول‌های شیمیایی و پلیمری نیز با حدود ۱.۶ میلیارد دلار صادرات، ۱۶ درصد افزایش را نسبت به مدت مشابه سال گذشته تجربه کرده‌اند.

 

مواد معدنی و صنایع فلزی شامل سنگ آهن، فولاد، فلزات رنگین و لوله و پروفیل با ۴.۸ میلیارد دلار صادرات، بیش از ۷ درصد افزایش داشته و همچنین صادرات صنایع غیر فلزی شامل سیمان، کاشی، سنگ‌های تزئینی و دیگر اقلام این گروه نیز با ۱.۵۸ میلیارد دلار صادرات، افزایش ۱۴ درصدی را نسبت به سال گذشته نشان می‌دهند./

کد خبر 772441

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha