به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، جمهوری آذربایجان بزرگترین کشور قفقاز و در قاره اروپا و در کنار دریای خزر و پایتخت آن باکو است. کشورهای ایران در جنوب، ارمنستان و ترکیه در غرب، گرجستان در شمال غربی و روسیه در شمال آذربایجان قرار دارند. همچنین این کشور دارای مرز آبی با کشورهای ترکمنستان و قزاقستان در کناره دریای خزر است. جمعیت آذربایجان در سال ۲۰۱۲ حدود ۹٫۱۲۵ میلیون نفر بودهاست. تولید ناخالص داخلی آن در سال ۲۰۱۶ معادل ۳۵ میلیارد دلار (بر اساس ارزش اسمی) بودهاست که تولید ناخالص سرانه اهالی کشور را معادل ۳۷۵۹ دلار میکند.
جمهوری آذربایجان به دلیل همجواری با ایران درارای مروادات تجاری و سیاسی گسترده ای با کشورمان است و دیدارهایی که در سطح مقامات عالی رتبه دو کشور انجام می شود مویدی این موضوع است در همین رابطه چندی پیش رییس مجلس جمهوری آذربایجان سفری به ایران داشت و در این سفر با مقامات عالی رتبه کشورمان از جمله رییس جمهوری و وزیر امور خارجه دیدار و گفتگو داشت.
حجت الاسلام «حسن روحانی» در این دیدار که چهارم دی ماه انجام شد، توسعه روابط با جمهوری آذربایجان را به عنوان کشوری دوست، برادر و همسایه حائز اهمیت دانست و گفته بود: «خوشبختانه روابط دو کشور در سالهای اخیر رو به گسترش بوده و امروز شاهد مناسبات و همکاریهای نزدیک و صمیمانه تهران- باکو هستیم. ثمره تلاشها و ارتباط نزدیک مسئولان دو کشور، توسعه روزافزون روابط و همکاریهای فیمابین بوده است.
رییس جمهوری با اشاره به ضرورت توسعه روابط و همکاریهای دو کشور در بخشهای مختلف از جمله صنعت، داروسازی و علمی و فناوری خاطر نشان کرده بود: «ایران و جمهوری آذربایجان در زمینه استفاده از منابع انرژی دریای خزر، تصمیم مهمی مبنی بر فعالیت مشترک در این حوزه اتخاذ کردند که امیدوارم با تلاش مسئولان شاهد تسریع در اجرای توافقات فیمابین باشیم، چرا که این توافق برد – برد و به نفع دو ملت و دو کشور است.
روحانی همکاریهای دو کشور در زمینه احداث کریدور شمال-جنوب و تلاشهای انجام شده برای اتصال راهآهن آستارا – آستارا و رشت به آستارا را گامی مهم در توسعه همکاریهای ترانزیتی فیمابین دانسته و گفته بود: «با اجرای کامل کریدور شمال-جنوب دریای عمان و اقیانوس هند به جمهوری آذربایجان، روسیه، دریای سیاه و اروپای شرقی و شمالی متصل خواهد شد.»
«اوکتای اسداف»، رئیس مجلس جمهوری آذربایجان نیز در این دیدار با بیان اینکه ایران و جمهوری آذربایجان دو کشور دوست و برادر هستند و از اینرو همواره روابط خوب و صمیمانهای با هم داشتهاند، گفته بود: «اهتمام روسای جمهور دو کشور نسبت به توسعه مناسبات و همکاریها باعث گسترش روزافزون روابط فیمابین است.»
وی با اشاره به ضرورت تلاش در راستای توسعه همه جانبه مناسبات و همکاریهای تهران – باکو بویژه در زمینه تجاری و اقتصادی گفته بود: «حجم تبادلات تجاری دو کشور در سال 2018 چهل درصد افزایش یافته و با توجه به توانمندی و ظرفیتهای موجود میتواند بیش از پیش توسعه پیدا کند.»
اسداف با اشاره به اینکه احداث کریدور شمال – جنوب با ابتکار عمل روسای جمهوری ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان در مراحل پایانی قرار دارد، اظهار امیدواری کرده بود: «با بهرهبرداری کامل از این مسیر مناسبات تجاری و اقتصادی ایران و آذربایجان بیش از پیش گسترش یابد.»
اوکتای اسداف در همین روز با محمد جواد ظریف نیز دیداری داشت. وزیر امور خارجه روابط سیاسی بین دو کشور را به دلیل اراده رهبران دو کشور در حال حاضر در عالیترین سطح خواند و گفته بود: «علی رغم افزایش ۴۰ درصدی روابط اقتصادی و تجاری بین دو کشور در سال جاری در مقایسه با سال گذشته، این روابط با سطح سیاسی روابط فاصله دارد که امیدواریم با اجرای طرحهای مشترک و استفاده از ظرفیت کریدورهای ترانزیتی بین دو کشور، شاهد ارتقای بیش از پیش روابط بین دو کشور در حوزههای اقتصادی و تجاری باشیم.»
حالا در ادامه مناسبات تجایر ایران و جمهوری آذربایجان چندی پیش وزیران اقتصاد ایران و جمهوری آذربایجان در زمینه انعقاد قراردادهای دوجانبه پولی، مالی و بانکی، توسعه همکاری های اقتصادی مشترک به ویژه تکمیل کرویدور شمال - جنوب به توافق رسیدند.
وزارت اقتصاد در این زمینه به نقل از «فرهاد دژپسند» نوشته است: «توسعه روابط با همسایگان به ویژه کشور آذربایجان جزو سیاست های راهبردی دولت جمهوری اسلامی ایران است. جمهوری آذربایجان جایگاهی ویژه در سیاست خارجی ایران دارد و گواه آن هم دیدار های متعدد رئیسان جمهوری دو کشور با یکدیگر در پنج سال اخیر بوده است.»
وزیر اقتصاد با اشاره به سرعت نامناسب پیشرفت برخی پروژه های همکاری مشترک ایران و آذربایجان از جمله مراحل نهایی پروژه راه آهن رشت - آستارا، پیشنهاد تشکیل هیاتی جهت نظارت بر نحوه اجرای موافقتنامه های امضا شده بین دو کشور را مطرح کرد که مورد استقبال طرف آذربایجانی قرار گرفت.
دژپسند همچنین در این دیدار خواستار انعقاد پیمان دو جانبه پولی و مالی و توسعه همکاری های بانکی بین ایران و آذربایجان شد و گفت: «همکاری های ما در این زمینه باید متناسب با سطح روابط سیاسی دو کشور ارتقا یابد.»
«شاهین مصطفی یف» وزیر اقتصاد جمهوری آذربایجان نیز در این دیدار با استقبال از پیشنهاد های طرف ایرانی برای انعقاد پیمان نامه پولی و مالی و همکاری های بانکی، اعلام آمادگی کرد در تکمیل بخش های باقیمانده از پروژه راه آهن رشت - آستارا نیز همکاری های لازم را با ایران به عمل آورد.
وزیر اقتصاد جمهوری آذربایجان با اشاره به رشد 74 درصدی حجم مبادلات تجاری دو کشور در سال گذشته میلادی این رقم را 450 میلیون دلار اعلام کرد و گفته است: «از این میزان، 420 میلیون دلار سهم صادرات ایران است که این رقم باید توسعه یافته و سهم هر دو طرف در این ارتباط، بیش از این شود.»
وی با تاکید بر حمایت همه جانبه دولت جمهوری آذربایجان از سرمایه گذاران ایرانی از حضور شرکت های ایرانی در این کشور گفته است: «کارخانه خودروسازی طرف ایرانی در جمهوری آذربایجان به سود دهی مطلوب رسیده و اکنون در صدد انعقاد قرارداد جدید با شرکت های ایرانی برای تولید اتوبوس هستیم. حمایت آذربایجان از شرکت های ایرانی و عزم جدی برای توسعه همکاری ها با ایران، شاید مورد پسند برخی دولت ها نباشد ولی ما به عنوان کشوری مستقل، مصمم به توسعه روابط با ایران هستیم.»
یادآور می شود: جمهوری آذربایجان در سال 2018 میلادی هشتمین شریک عمده جمهوری اسلامی ایران در حوزه های غیر نفتی معرفی شده است. حجم تجارت غیر نفتی میان جمهوری آذربایجان و ایران در آوریل تا دسامبر سال 2018 میلادی - فروردین تا دی ماه سال 1397 به 702 هزار و 62 تن و معادل 326.91 میلیون دلار بوده است. حجم تجارت غیر نفتی میان ایران و جمهوری آذربایجان در مقایسه با یک سال قبل 32.7 درصد از نظر وزنی و 35.49 درصد به لحاظ ارزش دلاری افزایش یافته است.
ایران در مدت ذکر شده گاز طبیعی مایع ، فلزات و لوله های فولادی به جمهوری آذربایجان صادر کرده است. واردات ایران از جمهوری آذربایجان در این مدت نیز 36 هزار و 255 تن محموله به ارزش 13 میلیون و 650 هزار دلار بوده که در سنجش با بازه زمانی مشابه یک سال قبل 15.5 درصد از نظر وزنی و 16.85 درصد از لحاظ ارزشی افزایش یافته است. محصولات عمده وارداتی ایران از جمهوری آذربایجان در ماه های فروردین تا دی ماه امسال آهن کربن، خوراک دام و جو بوده است./
نظر شما