روحانی در سفر به بغداد، زمینه حضور ایران در بازسازی عراق را فراهم کند

منصوری آرانی گفت: رئیس جمهوری در سفر به عراق زمینه تجارت بیشتر بین دو کشور و حضور بازرگانان ایرانی در بازسازی عراق را فراهم کند.

 خبرگزاری شبستان- پریسا رهنما: سفر روحانی به بغداد در حالی قرار است هفته آینده صورت بگیرد که ایران و عراق این روزها را فرصت مغتنمی برای گسترش روابط خود می دانند. در مورد تاثیر این سفر بر روابط تهران و بغداد «عباسعلی منصوری آرانی» عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نهم شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان توضیحاتی در قالب مصاحبه ارائه داده که در زیر می خوانید:

 

سوال: روابط ایران وعراق را چگونه ارزیابی می کنید؟

عراق یک کشور اسلامی است که فراز و نشیب زیادی  در روابط با ایران داشته است. هرگاه دو کشور ایران وعراق همکاری های بیشتری با هم داشته اند، امنیت نیز در منطقه افزایش یافته است. به هرحال طبق دکترین نظام جمهوری اسلامی ایران ارتباط گسترده با کشورهای همجوار جزو اصول سیاست خارجی است و برهمین اساس عراق اولویت اول ما محسوب می شود.

همسایگی دو کشور و پیوندهای اعتقادی و مذهبی که ایران وعراق را به هم گره زده است انکار ناپذیر است. در زمان حمله داعش ما بالاترین کمک ها را به عراق داشتیم و در عین حال که حکام برخی از کشورهای عربی به داعش در عراق کمک می کردند ما تلاش کردیم این کشور را از تروریست ها نجات دهیم.

 

سوال: سفر روحانی به عراق چه تاثیری بر این روابط خواهد داشت؟

رئیس جمهوری در این سفر زمینه های همکاری های تجاری ایران و عراق را می تواند فراهم کند. زمینه هایی برای صادرات بیشتر کالاهای ایرانی به عراق و ایجاد بازارچه های ایرانی و تحکیم گردشگری مذهبی و سیاحتی می تواند از سوی رئیس جمهوری و مسئولانی که به عراق سفر می کنند زمینه سازی شوند.

همکاری ما با عراق در این سفر باید ابعاد مختلفی بیابد و اگر همکاری ها در یک بعد باشد شکننده خواهد بود.

 

سوال: ایران چشم به بازسازی عراق به عنوان یک فرصت تجاری دارد، آیا عراق این همکاری را با ایران خواهد داشت؟

ایران هزینه های بسیاری برای خروج عراق از بحران کرده که طبیعی است در دوران سازندگی هم باید در کنار عراق باشد. بعد از رفع بحران ایران باید همان جایگاه زمان بحران را داشته باشد. رئیس جمهوری نیز در این سفر باید برای حضور تجار ایرانی در عراق به منظور شرکت در بازسازی این کشور زمینه های موجود را فراهم کند.

ایران بازسازی اماکن مقدسه را نذورات ایرانی ها انجام داده و قطعا در مکان های دیگر هم باید عراقی ها نظر اولشان ایران باشد.

 

 

سوال: عربستان در تلاش است که عراق را از ایران دور کرده و به سمت ریاض متمایل کند، عراق در این میان چه روشی باید اتخاذ کند؟

عراق باید تجریه گذشته خود را کاملا بازبینی کند. عراق به دلیل کمک هایی که عربستان به داعش دچار مشکل شد. بغداد برای با ثبات بودن باید به سمت ایران تمایل  داشته باشد. اگر عراق ایران را  از دست دهد امنیت و ثبات در کشورش را نیز از دست خواهد داد. شرایط فرهنگی، سیاسی و اجتماعی حکم می کند که عراق و ایران به هم وابسته باشند. عراق اگر این خطای استراتژیک را مرتکب شود که به عربستان بیش از ایران تمایل داشته باشد بی ثباتی را برای خود ایجاد خواهد کرد.

 

سوال: عربستان می تواند منافعی برای عراق به همراه داشته باشد؟

کشوری که باعث شد آمریکا به عراق حمله کند و داعش نیز نفوذ یابد به این کشور شد هیچ منفعتی برای عراقی ها نخواهد داشت بلکه بحران و مشکلات این کشور را افزایش خواهد داد.

 

سوال: آمریکا می کوشد نیروهای خود در عراق را افزایش دهد تا بتواند ایران را رصد کند. عراق در قبال این اقدام آمریکا چه اقدامی باید انجام دهد؟

آمریکایی ها با ورود به هر کشوری ناامنی را افزایش می دهد در عراق هم اگر تعداد نیروهای آمریکایی ها افزایش یابد ناامنی هم در این کشور بیشتر خواهد شد. مسئولان عراقی به دلیل مردمی بودن و نگاه مثبت به ایران با این اقدام آمریکا مخالفت می کند و حداکثر مقاومت را به خرج خواهند داد که این اتفاق رخ ندهد.

 

سوال: عراق می تواند در مقابل این اقدام آمریکا مقاومت کند؟

خارج کردن آمریکا بسیار مشکل است و عراق نباید اجازه نفوذ نیروهای بیشتری از آمریکا به این کشور را بدهد. عراق اگر می خواهد بیش از پیش گرفتار نیروهای آمریکایی و ناامنی هایی که آن ها در این کشور رقم می زنند نشود باید در مقابل این اقدام آمریکا مقاومت به خرج بدهد./

کد خبر 771229

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha