خبرگزاری شبستان،گروه بین الملل : کرملین اعلام کرد که «ولادیمیر پوتین»،رئیس جمهوری روسیه حکم تعلیق مشارکت مسکو در توافق کنترل سلاح هسته ای دوران جنگ سرد با آمریکا را امضا کرده است.
بر اساس گزارش «الجزیره» این اقدام روسیه انعکاس اقدام آمریکا است که مسکو را متهم به نقض معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای میان برد 1987 کرده و از این توافق خارج شده است.
آمریکا سپس فرآیند شش ماهه خروج از این توافق را از اوایل ماه فوریه آغاز کرد.
توافق منع موشک های هسته ای میان برد در دسامبر سال 1987 میلادی میان «رونالد ریگان»، رئیس جمهوری وقت آمریکا و «میخائیل گورباچوف»، رهبر اتحاد جماهیر شوروی منعقد شد.
این پیمان، بحرانی را که در دهه 1980 با استقرار موشک های بالستیک هسته ای SS-20 که پایتخت های غربی را هدف قرار می داد، آغاز شده بود را حل کرد. با امضای این توافق، واشنگتن و مسکو متعهد به منع مالکیت، تولید یا آزمایش موشک های کروز زمینی با برد 500 تا 5500 کیلومتر شدند.
اما واشنگتن و ناتو بارها مسکو را متهم به نقض این توافقنامه با تولید و استفاده از موشک کروز 9M729 کردند.
در این حکم که در «وب سایت» کرملین آمده ،پوتین دستور داده است که معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای میان برد تا زمانی که واشنگتن نقض این معاهده را متوقف کند به حالت تعلیق در بیاید.
در بروکسل دبیر کل ناتو گفت که روسیه باید به همکاری با معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای میان برد که سنگ بنای امنیت اروپا در چندین دهه گذشته بوده است،برگردد.
الجزیره در گزارش خود نوشت که روابط میان آمریکا و روسیه به دلایل مختلف از جمله مسئله اوکراین،ادعای مداخله روسیه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و مشارکت آن در جنگ داخلی سوریه خدشه دار شده است.
اما مسئله خروج آمریکا از توافق منع گسترش سلاح های هسته ای میان برد بسیار موجب تیرگی بیشتر این روابط شده است.
یکی از مقامات وزارت خارجه روسیه پیش از این در واکنش به این تصمیم آمریکا گفته بود که انگیزه واشنگتن از این اقدام برآورده کردن آرزوی خود برای ساختن یک جهان «تک قطبی» است.
«الکسی پوشکوف»، سناتور روس هم در تویئتر خود نوشت که این اقدام ترامپ،دومین ضربه قدرتمند علیه سیستم کلی ثبات استراتژیک در جهان پس از خروج واشنگتن از «توافقنامه موشک های ضد بالستیک» در سال 2001 میلادی است.
روزنامه گاردین هم در گزارشی نوشت که فروپاشی معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای ترس و نگرانی از بروز بحران موشکی اروپا در دوران جنگ سرد را به وجود می آورد،زمانی که آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی هر دو موشک های میان برد را در دهه 1980 در قاره اروپا مستقر کردند.
حالا پوتین به آمریکا برای استقرار موشک های جدید در اروپا هشدار داده و گفته است که اگر چنین اتفاقی بیفتد،مسکو دست به اقدام متقابل خواهد زد.
نظر شما