به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مس از جمله فلزاتي است كه در طول ساليان دراز، بسيار مورد استفاده قرار گرفته است. 85 تا 90 درصد مس مصرفي دنيا از طريق استخراج معادن مس حاصل مي شود و به طور كلي استحصال فلزات از سنگ معدن به دو روش پيرومتالورژي و هيدرومتالورژي صورت مي گيرد. فرآيندهاي پيرومتالورژي از آغاز تاريخ بشر مورد استفاده قرار گرفتهاند و امروزه بيش از 95 درصد فلزات با استفاده از اين روشها تهيه ميشوند.
گرچه تاكنون روشهاي پيرومتالورژيكي غالب بودهاند، اما در سالهاي اخير روشهاي جديد هيدرومتالورژيكي مورد توجه قرار گرفته و توليد مس و ساير فلزات پايه از طريق اين روشها افزايش چشمگيري داشته است. بر اساس آخرين ارزيابي صورت گرفته در سال 1376 ، ذخاير معدني مس در كل جهان (به استثناي چين و شوروي سابق) معادل 57000 ميليون تن برآورد گرديده است و ذخيره معادن مس ايران حدود 1900 ميليون تن با 14 ميليون تن مس محتوي است كه حدود 3 درصد از ذخاير معدني مس جهان را در بر ميگيرد.
پژوهشها نشان میدهند، ایران روی کمربند مس جهانی قرار دارد که از جنوبشرقی کشور آغاز شده تا شمالغربی و نواحی آذربایجان ادامه مییابد. بزرگترین کمربند مس شناخته شده ایران همراه با زون ولکانیکی ـ پلوتونیکی، کمربند قلعه دختر در ارومیه است.
کانسار مس پورمیزی سرچشمه نیز بزرگترین معدن مس ایران و ازجمله معادن مهم مس دنیا محسوب میشود. روی کمربند ولکانیکی ـ پلوتونیکی قلعه دختر در ارومیه، علاوه بر سرچشمه، چند منطقه دیگر با کانیسازی مس پورمیزی شناسایی و در درست مطالعه است. چهارگنبد، تخت، بهر آلمان، سونگون، بالوچه، آستامال، بارملک و کیقال از جمله مهمترین این مناطق هستند. کانیسازی نوع ماسیوسولفید نیز در منطقه سبزوار خراسان، چهل کوره سیستان و بلوچستان، پلنگی و چاه مسی کرمان یافت میشود.
با توجه به اینکه این فلز در تولیدات صنعتی و به ویژه در صنعت برق دارای کاربردهای فراوانی است میزان تولید ان با توجه به قابلیت هایی که در کشور ما وجود دارد در حال افزایش است به طوری که بر اساس آمارها تولید کاتد مس در واحدهای مربوطه در مدت 10 ماهه امسال به بیش از 200 هزار تن رسیده بود که در مقایسه با عملکرد دوره مشابه سال گذشته رشد 61 درصدی را نشان می دهد و نسبت به برنامه ۱۷۸ هزار و ۶۰۰ تنی پیش بینی شده، رشد 11 درصدی دارد.
ایرنا در خبری در این زمینه آورده است: «جداول آماری واحدهای تولیدی مس نشان می دهد واحد پالایشگاه سرچشمه (کرمان) در 10 ماهه امسال با تولید 117 هزار و 643 تن کاتد مس رشد 147 درصدی را نسبت به مدت مشابه پارسال ثبت کرد و سهم نزدیک به 59 درصدی از مجموع تولید دوره یادشده را به خود اختصاص داد.
همچنین در این مدت، تولید آند مس به رقم 257 هزار و 833 تن با رشد 68 درصدی نسبت به 10 ماهه 96 رسید که سهم واحد ذوب سرچشمه با رقم 165 هزار و 633 تن در این دوره افزایش 161 درصدی را نسبت به مدت مشابه پارسال ثبت کرد.
برپایه آمارهای مورد بررسی در 10 ماهه امسال، کنسانتره مس با تولید 997 هزار و 535 تن و رشد چهار درصدی نسبت به دوره مشابه پارسال دستاورد خوبی داشت که سهم سرچشمه از این رقم 592 هزار و 561 تن بود و پنج درصد رشد در مقایسه با دوره مورد بررسی را نشان می دهد.»
یکی از شرکت های فعال در زمینه تولید مس کاتد شرکت ملی صنایع مس ایران است که این شرکت بیش از 223 هزار تن کاتد مس از آغاز امسال تا پایان بهمن ماه تولید کرد که در همسنجی با پارسال 13 درصد رشد داشت. سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرور) در این زمینه خبر داده است: «شرکت مس در این مدت بیش از 286هزار تن آند تولید کرد که این میزان تولید 20 درصد بیش از برنامه 238 هزار تنی 11ماهه امسال است.»
برپایه این گزارش، مجموع تولید آند و کاتد شرکت مس در بهمنماه به ترتیب 28 هزار و 500 تن و 23 هزار و 400 تن ثبت شد که نسبت به برنامه پیشبینیشده در بهمن 97 از رشد 25 درصدی برخوردار شده است.
عملکرد امسال در این بخش نشان می دهد بیشترین تولید آند و کاتد از آغاز راهاندازی این مجتمع صنعتی تاکنون تحقق یافت. آمارها نشان می دهد در 11ماهه امسال درمجموع 174 میلیون و 625 هزار تن سنگ معدن مس استخراج شده که نسبت به برنامه 160 میلیون و 135 هزار تنی پیش بینی شده، 9 درصد رشد دارد.
یادآور می شود: در 12 تير ماه 1351، شركت سهامي معادن مس سرچشمه كرمان، تشكيل و در سال 1355 به شركت ملي صنايع مس ايران كه در برگيرنده كليه فعاليتهاي معادن مس كشور است تغيير نام داد. از وظايف اين شركت، استخراج و بهره برداري از معادن مس، توليد محصولات پر عيار سنگ معدن و محصولات مسي نظير كاتد، اسلب، بيلت و مفتول هشت ميليمتري ميباشد. معادن مس سرچشمه و ميدوك در كرمان و معدن مس سونگون در آذريايجان شرقي از مهمترين معادن مس كشور به شمار ميرود./
نظر شما