حجت الاسلام «مهدی مسائلی» در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان با اشاره به اهمیت توجه به ملزومات تمدن سازی در عرصه های مختلف اعم از سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و علمی، اظهار کرد: باید ظرفیت تمدن سازی در این گستره ها ایجاد شده باشد و از طرف دیگر با ممالک دیگر و ظرفیت های تمدنی آنها نیز آشنا شویم تا بتوانیم بازخوردهای مثبت را از آنها دریافت کرده و طبق اهدافی که بر اساس آنها می خواهیم تمدن سازی کنیم، جمع بندی کرده و به مقصود برسیم.
استاد حوزه علمیه اصفهان ادامه داد: چنین تعاملی نیازمند ارتقای زیرساخت های علمی است. از سوی دیگر تمدن سازی مبتنی بر وجود هدف و رویکردهای متعالی است. بعد از گذشت ۴۰ سال از انقلاب اسلامی، با وجود آنکه چنین اهدافی را داشته و داریم، اما باز هم با برخی مشکلات در مسیر مواجه ایم. نمی توان گفت که در این جاده هیچ پیشرفتی نداشته ایم اما در حد و اندازه این انقلاب هم نبوده است.
وی ابراز کرد: در روزگار قبل از انقلاب دو الگو و رویکرد برنامه ریزی شده بود که شامل نظام لیبرالی و کمونیستی بود که نظام لیبرالی همچنان هم وجود دارد. انقلاب اسلامی نمونه سومی از تمدن سازی بود که جرقه هایش از همان ابتدا زده شد و توانست تمدنی مبتنی بر دین را ارایه کند. ما باید با یک نگاه جدید بسیاری از ظرفیت های نهفته را بالفعل کنیم اما این مهم نیازمند تعامل است.
این پژوهشگر با اشاره به نقش دانشگاه در سیر تمدن سازی، اظهار کرد: نظام آکادمیک و دانشگاهی باید با واقعیت ها رو به رو شده و در صنعت و علوم تجربی و مباحث علوم انسانی مبتنی بر بایدها و نبایدهای تمدنی دست به تولید علم در راستای تمدن سازی بزند. اگر قرار است تمدنی نوین بر پایه های معارف اسلام را ارایه و آن را به جهانیان نیز معرفی کنیم باید بتوانیم در قالب تعاملات علمی مباحث را مطرح کنیم.
وی با بیان اینکه گاهی برخی افراد تمدن سازی را موضوعی سهل می گیرند، خاطرنشان کرد: ذیل همین نگاه هم می آیند دفتری در قم یا تهران راه اندازی و با عِده و عُده ای محدود شرع به کار می کنند و می خواهند تمدنی ارایه کنند که حتی برای جهان الگوپذیر باشد، در حالی که چنین نیست و برای مثال در قالب علوم انسانی مباحث مختلفی وجود دارد که باید به آن توجه شود. شاید حتی چند قرن طول بکشد تا مطالب جمع بندی و ارایه شود.
نظر شما