به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، سازمان هاي مردم نهاد (سمن)، نظام پنهان ارتقاي سلامت جامعه هستند. اين سازمان هاي داوطلب، مستقل از دولت بوده و در عين غيرانتفاعي بودن، در خدمت مردم هستند و به همين دليل، صداي مردم ناميده مي شوند. سمن ها، نماد و واسط مشارکت مردم هستند. مدیریت شهری یکی از بخش هایی است که سازمان های مردم نهاد می توانند به طور تخصصی در آن ورود پیدا کنند. در این رابطه با «حجت نظری» رییس ستاد توان افزایی و حمایت از فعالیت سازمان های مردم نهاد شهر تهران گفتگویی انجام داده ایم.
سمن ها در مدیریت شهری چگونه می توانند نقش آفرین باشند؟
سازمان های مردم نهاد می توانند به طرق مختلف در مدیریت شهری ورود داشته باشند و به مجموعه تصمیم گیرندگان و مجریان امر، کمک کنند. این کمک در مرحله سیاست گذاری و تصمیم گیری می تواند از طریق حضور در کمیسیون ها و کمیته های تخصصی شورای اسلامی شهر، ارائه نظرات مشورتی را شامل شود تا حضور در حوزه اجرا و مشارکت در امور مختلف شهری از جمله حوزه فرهنگی و اجتماعی، حوزه های مختلف عمرانی، شهرسازی، حمل و نقل و به ویژه حوزه محیط زیست می تواند به مدیریت شهری کمک کند.
سمن ها به عنوان بازوی حمایتی مدیریت شهری چه کارکردی دارند؟
ما در تلاش هستیم در دوره جدید مدیریت شهری بتوانیم زمینه ساز حضور سازمان های مردم نهاد متخصص در کمیته ها و کمیسیون های تخصصی شورا باشیم. این اتفاق توسط ستاد توان افزایی و حمایت از سازمان های مردم نهاد شهر تهران مقدماتش فراهم شده و امیدواریم بعد از بررسی بودجه، در صحن شورا، موضوع را بررسی کنیم و بتوانیم این حضور را قانونی داشته باشیم.
سازمان مردم نهادی بوده که در حوزه شهری فعالیت کند؟
در حال حاضر برخی از کمیسیون ها و کمیته ها از حضور سمن ها در جلساتشان استفاده می کنند و از نظرات تخصصی سازمان های مردم نهاد بهره می گیرند این حضور تا به امروز براساس خواست رییس کمیسیون یا رییس کمیته بوده است و ما به دنبال این هستیم که این اتفاق به صورت سلیقه ای رخ ندهد و تمام کمیسیون ها و کمیته ها مکلف باشند که از سازمان های مردم نهاد به عنوان عضو ناظر در کمیته ها و کمیسیون هایشان بهره بگیرند.
حضور سمن ها در مدیریت شهری صرفا در قالب مشاوره خواهد بود یا در مباحث اجرایی نیز ورود پیدا می کنند؟
بحث کار اجرایی با حضور در کمیسیون ها و کمیته ها متفاوت است. عملا برای حضور در کمیسیون و حق رای را نمی توانی به غیر عضو شورا و منتخب مردم تفویض کنی لذا باید این حضور بدون حق رای باشد. اینکه بخواهد کار اجرایی به سازمان های مردم نهاد سپرده شود، در حوزه وظایف و اختیارات شهرداری است.
آیا در برنامه سوم توسعه شهر تهران به موضوع سازمان های مردم نهاد پرداخته شده است یا نه؟
امیدواریم بتوانیم علی رغم اینکه این پیشنهاد در برنامه سوم مطرح بود، اما حذف شد. در متن پیشنهادی پیش بینی کنیم که حضور سازمان های مردم نهاد در حوزه اجرا و در مجموعه شهرداری تهران به صورت یکپارچه دیده شود و همه زیرمجموعه شهر تهران با یک ساز و کار مشخص و معلومی با سازمان های مردم نهاد تعامل داشته باشد. این تعامل متاسفانه امروز وجود ندارد و هر کدام از زیرمجموعه های شهرداری به سبک و سلیقه خود با سازمان های مردم نهاد تعامل می کنند و احیانا آنها را در تصمیم گیری و اجرا دخالت می دهند.
نظر شما