آنچه درباره فعالیت اتاق های بازرگانی باید بدانید

«اتاق بازرگانی» یکی از بخش های مهم در سیستم اقتصادی است که مسئول ارائه نظرات مشورتی به قوای سه گانه و همکاری با دستگاه های اجرایی، کوشش برای شناسایی بازار کالاهای صادراتی کشور و تشویق و ترغیب سرمایه گذاری داخلی در امور تولید است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، امروز (شنبه یازدهم اسفند ماه) در اجرای مواد 12 و 13 و تبصره 2 ماده 15  قانون اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی جمهوری اسلامی ایران، انتخابات نهمین دوره هیات های نمایندگان اتاق های بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سراسر کشور از ساعت 8  تا 18 در محل اتاق های شهرستان برگزار می شود.

 

اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران طی اطلاعیه ای از اشخاص حقیقی و حقوقی که داوطلب عضویت در هیات نمایندگان اتاق های بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی هستند، درخواست کرده بود که تا پایان وقت اداری 29 دی ماه 97 برای دریافت و تکمیل فرم داوطلبی به اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران و در شهرستان ها به دبیرخانه هیات نظارت بر انتخابات مستقر در اتاق شهرستان مراجعه کنند. پس از آن اول اسفند ماه انجمن نظارت بر انتخابات دوره نهم اتاق‌های بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سراسر کشور فهرست نهایی تایید صلاحیت شده داوطلبان انتخابات هیات نمایندگان را منتشر کرد و حالا امروز قرار است فعالان اقتصادی، وکیلان خود را برای حضور در پارلمان بخش خصوصی انتخاب کنند.

Image result for ‫اتاق بازرگانی‬‎

تعداد اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران، 60 نفر است که 20 تن از آنها توسط دولت و 40 تن در انتخاباتی که هر چهار سال یکبار برگزار می شود، توسط افرادی که کارت بازرگانی یا کارت عضویت دارند، انتخاب می شوند . 40 منتخب فعالان اقتصادی در چهار گروه بازرگانی (16 نفر)، صنعت (14 نفر)، معدن (6 نفر) و کشاورزی (4 نفر) در اتاق تهران فعالیت می کنند؛ همین تقسیم بندی در انتخابات نیز در نظر گرفته می شود؛ به عبارتی دیگر، هر فرد برای یک بخش نامزد می شود و شرکت کنندگان در انتخابات برای بخش بازرگانی فقط می توانند به 16 نفری که در این بخش نامزد شده اند رای بدهند.

 

سال 1263 مجلس «وکلای تجار» به عنوان اولین نهاد حامی تجار ایران شکل گرفت. این نهاد بعدها به اتاق بازرگانی تغییر نام داد. به اعتقاد کارشناسان اقتصادی پایه تمامی فعالیت‌های صنفی و تخصصی بخش بازرگانی کشور از همین نهاد شکل گرفته است. این نهاد مدرن اقتصادی توسط حاج محمد حسین امین الضرب بنیان گذاری شد و تا سال 1305 نیز با همین نام به کار ادامه می‌داد.

 

در 16 مهرماه همین سال، این نهاد به «اتاق تجارت تهران» تغییر نام داد و برای اولین بار در فهرست تشکل های، وزارت بازرگانی به ثبت رسید. در این دوره حاج امین اصفهانی ریاست اتاق تجارت تهران را برعهده داشت و حاج میرزا ابوطالب اسلامیه، میرزا عبدالحسین نیکپور، فقیه التجار، آقا میرزا علی محلوجی و آقا شیخ حسین حریری هیات نمایندگان آن را تشکیل دادند.

 

تا سال 1311 ریاست اتاق همچنان برعهده حاج امین اصفهانی بود. در انتخابات بعدی اتاق، حاج حسین مهدوی ریاست اتاق را به عهده گرفت. اما حضور حاج حسین مهدوی یکسال بیشتر دوام نداشت و سپس عبدالحسین نیکپور از سال 1313 تا سال 1335 به ریاست اتاق تجار انتخاب شد.  در دوران ریاست نیکپور، اتاق تجار  بار دیگر نام خود را تغییر داد و براساس عرف بین المللی، عنوان «اتاق بازرگانی» برای آن انتخاب شد.

 

اتاق بازرگانی تنها به پشتیبانی از بدنه تجاری کشور می پرداخت و برهمین اساس از مدتی قبل صنایع کشور نیز اقدام به تاسیس نهادی به نام اتاق صنایع و معادن کردند. سال 1336 پیش نویس طرح این اتاق جدید، چندین بار تقدیم مجلس شد، اما سناتور نیکپور به عنوان رئیس اتاق بازرگانی که تشکیل این اتاق را عامل تضعیف کننده نهاد متبوع خود می دانست با آن به مخالفت پرداخت.

 

با این حال سال 1340 تعدادی از صاحبان صنایع، دولت را زیر فشار قرار دادند تا نسبت به تشکیل اتاق صنایع و معادن اقدام کند. سرانجام در آبان ماه 1341 اتاق صنایع و معادن با عضویت هیات نمایندگی مرکب از 30 نفر از کارخانه داران و معدن داران کشور تشکیل شد. با این وجود قانون اتاق صنایع و معادن در سال 1343 به تصویب رسمی مجلس رسید.

 

اسفندماه سال 1348 تصمیم گرفته شد تا دو اتاق به دلیل جلوگیری از موازی کاری‌های بیشتر باهم ادغام شوند. در قانون ادغام اتاق‌ها، هیات نمایندگان اتاق ایران 72 نفر پیش بینی شده بود که 35 نفر نماینده شعبه تهران، 20نفر نماینده شعبه های شهرستانی و 17 نفر نماینده اتحادیه سندیکاهای تولیدکنندگان و صادرکنندگان و وارد کنند گان وابسته به اتاق بودند.  اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران تا روزهای ابتدایی انقلاب با همین روال به کار خود ادامه می‌داد و نقش موثری نیز در فرآیندهای تصویب و اجرای قوانین و حتی تدوین برنامه های توسعه‌ای داشت.

 

با پیروزی انقلاب، اتاق ایران نیز به عنوان نهادی مطرح شد که نیاز به تغییرات گسترده در هیات حاکمه آن وجود داشت. سال 1357 بلافاصله پس از پیروزی انقلاب هیاتی به فرمان حضرت امام (ره) اداره امور اتاق ایران را در دست گرفتند. این هیات عبارت بودند از طرخانی، سید علینقی خاموشی، اسدالله عسگراولادی، میرمحمد صادقی، میرفندرسکی، محمد علی نوید و ابوالفضل احمدی.

 

در اولین انتخاباتی که پس از ماموریت کمیته منتخب امام در اتاق صورت گرفت، سید علی نقی خاموشی به سمت ریاست اتاق ایران و ریاست اتاق تهران انتخاب شد. او تا سال 1386 این سمت را برعهده داشت و پس از او محمد نهاوندیان، غلامحسین شافعی و محسن جلال‌پور (سال 1395) به عنوان روسای اتاق ایران انتخاب شدند. همچنین طی سال های گذشته محمد رضا بهزادیان، محمد نهاوندیان، یحیی ال اسحاق و مسعود خوانساری ریاست اتاق تهران را برعهده داشته اند.

 

ارائه تصميمات در کميسيون هاي تخصصي به قواي سه گانه در جهت حمايت بخش خصوصي به دنبال راه حل جويي مشکلات فراراه توسعه اقتصاد کشور و اثرگذاري در مصوبات قانوني مطرح در دولت و مجلس، ارائه تسهيلات و کمکهاي فني و اقتصادي با همکاري سازمان سرمايه گذاري و کمکهاي فني و اقتصادي ايران بمنظور جذب سرمايه گذاري خارجي، برقراري ارتباط با انجمنها و تشکلهاي اقتصادي و معرفي اعضاء جهت عضويت در این نهادها، ارتباط و همکاري با اتاقهاي بازرگاني و صنايع و معادن ساير کشورها، صدور و تمديد کارت بازرگاني و عضويت اتاق، صدور گواهي مبداء، تاييد اسناد تجاري، امور ويزاي تجاري از عمده فعالیت های اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران است.

 

تلاش و پیگیری برای مطالبه خواسته‌های مشروع بخش خصوصی از حاکمیت، تقویت کمیت و کیفیت ارائه خدمات متنوع حرفه‌ای به اعضا با هدف توسعه پایدار اقتصادی و رشد و بالندگی فعالان کسب و کار و ارتقا استانداردهای زندگی در منطقه نیز از ماموریت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران است./

 

کد خبر 769729

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha