به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، همایش «نقش حوزه در گام دوم انقلاب» شب گذشته (چهارشنبه 8 اسفندماه) در سالن همایش پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد.
در ابتدای این جلسه، حجت الاسلام «احمد عابدی» مقاله حجت الاسلام «علیرضا پیروزمند» را با عنوان «وظیفه حوزویان در گام دوم انقلاب» قرائت کرد.
در این مقاله آمده است: گرچه خطاب اصلی بیانیه رهبری تنها حوزویان نیستند و بیشتر جوانان و نخبگان مورد خطاب قرار گرفته اند، اما نمی توان حوزویان را از این میان جدا کرده و برایشان نقشی در نظر نگرفت.
نویسنده مقاله بر لزوم نقش آفرینی طلاب جوان در گام دوم انقلاب تأکید کرد و افزود: با توجه به اینکه در راستای تمدن سازی نگاشته شده است و حوزه نیز پرچمداری تمدن سازی اسلامی است، باید اقدامات لازم در این باره انجام گیرد.
وی حوزویان را در خط مقدم جهاد توصیف کرد و اظهار داشت: حوزویان باید همانند نقش آفرینی در جنگ سخت، در جنگ نرم نیز به صورت خستگی ناپذیر فعالیت کنند. حوزویان باید گام دوم انقلاب را به صورت امیدآفرین ترسیم کرده و نقشه دشمنان مبنی بر سیاه نمایی را خنثی سازند.
حجت الاسلام پیروزمند در ادامه مقاله خود تأکید کرده است: حوزه باید گذشته را کاملا تبیین کرده، به مستندآفرینی آینده انقلاب پرداخته و از ابزارهای جدید استفاده کند چرا که مستندسازی، تبیین و تشریح بیانیه گام دوم انقلاب از وظایف مهم حوزه است.
وی به تأکید رهبر معظم انقلاب درباره رو به افول بودن قدرت غرب ادامه داد: حوزویان باید این مساله را مستندسازی کنند و نشان دهند که لیبرال دموکراسی به وسیله انقلاب اسلامی رو به انحطاط است.
نویسنده مقاله بر لزوم نقد پذیری حوزه، پایبندی به اصول، مرزبندی با دشمنان، رصد شاخصه های نفوذ، توجه به فرهنگ جهادی، ایستادگی در برابر تصویرسازی دشمن نسبت به حوزه، گسترش ارتباط با جوانان، ارائه سبک زندگی اجتماعی و پایبندی به اخلاق تأکید کرد.
سپس حجت الاسلام «سید محمد بابامیری» شاعر جوان حوزوی نیز سروده خود را درباره «بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی ایران» قرائت کرد.
پس از آن نوبت به حجت الاسلام «مجتبی نامخواه» رسید تا به تبیین ابعاد نظری و اجتماعی مفهوم ت حجر در اندیشه امام خمینی(ره) بپردازد.
این پژوهشگر حوزوی از مبارزه با متحجران و مقدس نمایان به عنوان یکی از ویژگی های برجسته امام یاد کرد و گفت: ما به وسیله امام خمینی(ره) از دام اسلام آمریکایی و اسلامی که آفت جان ملت ها است، نجات یافتیم. ایشان همواره با تحجر درگیر بودند.
وی افزود: امام راحل تلاش همیشه حوزه را از تحجر برحذر داشته و با مقدس نمایان مبارزه می کردند. امام در نوشته ها و تالیفات خود با این افراد مبارزه کردند و نباید گمان کنیم که این مبارزه تنها در یک مقطع خاصی بوده است.
نامخواه بر لزوم مطالعه دقیق شاخص های انقلاب اسلامی برای عدم ابتلا به تحجرگرایی تأکید کرد و اظهار داشت: گاهی برخی روحانیان متحجر با انقلاب اسلامی مخالف های فراوانی داشته و همسو با انقلاب نبودند. ما باید ابعاد مختلف تحجر را بررسی کرده تا به جرگه متحجران نپیوندیم.
وی ادامه داد: تکفیر یکی از عواقب دینداری متحجرانه به شمار می آید. هر اندازه که برداشت متحجرانه از دین وجود داشته باشد، فرهنگ سرمایه داری در زمینه های مختلف رشد خواهد کرد.
حجت اسلام «رضا اسلامی» به عنوان یکی دیگر از سخنرانان همایش به تبیین وظایف ذاتی روحانیت و ارتباط منشور روحانیت با بیانیه ی گام دوم انقلاب پرداخت و گفت: فقه حکومت شاخه ای از فقه است که درس هایی در این زمینه در درس خارج ارائه می شود.
عضو پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به انواع مصالح در فقه الحکومه افزود: این مصالح گاهی درباره امور اخروی هستند و گاهی دنیوی. این مصالح در دسته بندی دیگر به دائم یا منقطع، کوتاه مدت و بلند مدت و همچنین جایگزین پذیر و عدم جایگزین پذیر تقسیم می شوند.
وی به الزامات فقه اولویات پرداخت و تصریح کرد: سرمایه شناسی اولین الزام است که امام خمینی به خوبی به این مساله اهتمام داشت. آینده شناسی نیز دومین الزام به شمار می آید. عالم دین باید نصوص دینی را خوانده و بتواند با تفسیر مضامین آن، آینده تاریخ را برای مردم تبیین سازد.
اسلامی تأکید کرد که عالم دینی باید سرمایه ها و موقعیت خود و نظام را شناسایی کند و نگاه قاعده مندی به دین داشته باشد.
وی در بخش پایانی سخنان خود گفت: روحانیت هم اکنون باید بتواند در پرتو معرفی سرمایه ها و افق آینده، وظایف خود را به خوبی انجام دهد.
سخنرانی بخش پایانی این همایش نیز آیت الله «عباس کعبی» بود که در ابتدای سخنان خود خواستار تصویب هفته روحانیت به مناسبت صدور پیام منشور روحانیت توسط امام خمینی(ره) در سوم اسفند شد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه تصریح کرد: یکی از نقاط ضعف موجود اینست که نگاه تک بعدی به وظایف حوزه و روحانیت می شود و فقط به درس و بحث و نماز جماعت و تبلیغ در مناسبت های مذهبی محدود شده است. نظام اسلامی به رهبری الهی در عصر غیبت در زمان امام راحل و رهبری فرزانه و حکیم انقلاب خیلی از ماموریت های روحانیت را به دوش کشیده است.
آیت الله کعبی به تبیین نقش های حوزه علمیه پرداخت و اظهار داشت: شناخت و تفسیر و معرفی اسلام ناب محمدی، حفظ و دفاع از اسلام ناب و مکتب اهل بیت(ع) و مقابله با نفوذ و تخریب و بدعت گزاری و فساد، هدایت و راهنمایی آحاد جامعه و ارائه نقشه راه سعادت در زندگی مادی و معنوی، بیدارگری و شناخت دشمنان اسلام و مسلمانان و جریان های وابسته به آنها و احیای توانمندی مسلمانان و مبارزه با عقب ماندگی تاریخی امت اسلامی از نقش های حوزه است.
وی همچنین تحکیم ایمان و پایه های اخلاقی و ارزش های معنوی در جامعه، مبارزه با طاغوت ها در سطوح مختلف، کاستن آلام بشری و خیرخواهی، مردم داری و همچنین ترویج فرهنگ انتظار مهدویت را دیگر نقش های حوزه عنوان کرد.
عضو مجلس خبرگان رهبری بر لزوم دوری از اهمال این نقش های توسط روحانیت تأکید کرد و بیان داشت: روحانیت در عین مظلومیت، پیشگام بوده و در عین پیشگامی، فداکاری را در اولویت قرار داده است. خیلی ها تلاش می کنند تا روحانیت حاضر در صحنه را منزوی کنند اما آنها نمی توانند به این هدف دست یابند.
وی نسل جوان مومن و انقلابی حوزوی را پیشران نقش روحانیت در تحقق بیانیه گام دوم انقلاب برشمرد و ادامه داد: در هفت فرمان رهبری که در قالب توصیه ذکر شده است، نقش حوزه و روحانیت منحصر به فرد است. تحقق معنویت و اخلاق، عدالت و مبارزه با فساد و سبک زندگی اسلامی کاملا با نقش حوزه و روحانیت در ارتباط است.
آیت الله کعبی از تلاش برای تربیت نسل انقلابی و کارآمد به عنوان یکی از نقش های پیشقراولانه برای تحقق گام دوم انقلاب یاد کرد و افزود: ما باید از انرژی جوانان حوزوی در تحقق رسالت انقلاب به نحو احسن استفاده کنیم. هم افزایی موسسات آموزشی و پژوهشی و تبلیغی در تولید علم مناسب با نیازهای جامعه و منشور روحانیت و با درک شرایط و مسائل روز و حجم کار دشمنان و با دید جهانی و بین المللی از اهمیت فراوانی برخوردار است.
وی ایجاد هم افزایی و وحدت رویه در برنامه ها و سبک ها به روش روحانیت از مطالب مهم یاد کرد و بیان داشت: مقابله با روحانی نماها، مقدس مآبها و جریان های نفوذی و تخریبگر روحانیت و نظام اسلامی نیز با هدایت و حمایت و نظارت عالی مرجعیت و بزرگان حوزه باید طراحی و عملیاتی شود.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه با اشاره به اصل دوم قانون اساسی گفت: مبانی نظام اقتضا می کند که حوزه در خط مقدم تحقق گام دوم انقلاب باشد. حضور اجتهادی و فقهی و عالمانه حوزه در عرصه های گوناگون برای اداره نظام از الزامات بیانیه گام دوم است.
وی انقلاب اسلامی را انقلابی تمدنی توصیف کرد و ادامه داد: عقلانیت و معنویت، آزادی و عدالت، بندگی خدا و مسئولیت انسان، تولید و تلاش و تکاپو و به روز کردن سرمایه های انسانی و علم و ایمان از ویژگی های انقلاب اسلامی محسوب می شود.
آیت الله کعبی تصریح کرد: تلفیق ماهرانه علم و ایمان و هماهنگی حوزه و دانشگاه و تقسیم کار بر اساس اهداف مشترک و حضور حوزه در صحنه اجرایی تحقق بیانیه گام دوم را اقتضا می کند. پیشرفت علمی ما در این چهار دهه خوب بوده است و در سطح ایمان نیز خوب بوده اما عمق ایمان و شالوده و اخلاق و معنویت آن باید بر پایه معرفت دینی ریخته شود.
وی مقاومت را ضلع سوم تمدن دانست و خاطرنشان ساخت: نیروهای مسلح اعم از سپاه و ارتش و بسیج با جهش افتخارآمیز در عرصه فن آوری های نوین نظامی و پیشرفت موشکی و دفاعی در حال حرکت به سمت تحقق تمدن نوین هستند و هیچ کشوری نمی تواند ما را تهدید نظامی کند.
در بخش پایانی مراسم نیز به 5 تن از شرکت کنندگان در این مراسم به قید قرعه، کمک هزینه سفر به مشهد مقدس اهدا شد.
نظر شما