شورای علمی برای تعریف و تبیین مسایل علوم انسانی اسلامی تشکیل شود

دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با اشاره به اهمیت بررسی پژوهش ها در حوزه علوم انسانی اسلامی گفت: پیشنهاد می کنم یک شورای علمی برای تعریف و تبیین مسایل این عرصه در شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل و نتایج آن در اختیار پژوهشگران قرار گیرد.

به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: اولین همایش ملی آسیب شناسی پایان نامه ها و رساله ها در حوزه علوم انسانی اسلامی به همت دانشگاه مذاهب اسلامی، صبح امروز چهارشنبه 18 اسفند در سالن همایش های کتابخانه ملی برگزار شد.

 

در این همایش آیت الله «محسن اراکی» طی سخنانی با بیان اینکه مقوله دانشگاه مذاهب خود مقوله مهمی است، اظهار کرد: به نظرم یکی از موضوعاتی که باید در دستور کار این نوع همایش ها قرار گیرد تحقیقات بین المذاهبی است، ما در حوزه های علمیه اسلامی خود در گذشته و به ویژه در قرون سوم و چهارم و تا حدودی قرن پنجم که دوران اوج مباحث اسلامی بود، حوزه های جدا از هم نداشتیم به این معنا که در یک حوزه فقط فقه جعفری، فقه مالکی یا حنفی تدریس شود بلکه حوزه های علمیه محل تدریس همه افکار و نحله های مذاهب اسلامی بود.

 

دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با بیان اینکه چنین شیوه ای در کار علمی باید ترویج شود، افزود: این رویکرد سبب می شود اگر نقدی از مکتب یا نظریه ای انجام شود مبتنی بر علم و آگاهی باشد. از مشکلات ما در جامعه کنونی آن است که گاهی گرفتار افراط ها و تفریط ها می شویم.

 

وی ادامه داد: یکی از آسیب های پایان نامه ها و رساله ها آن است که شیوه های علمی را در تدوین آن به کار نمی برند، پیشنهاد می کنم که معیارهای شیوه علمی را به ویژه در علوم انسانی اسلامی داشته باشیم، علوم انسانی اسلامی رشته نو و جدیدی است، نو از این جهت که در دانشگاه های دنیا از آن تعریف درستی هنوز ارایه نشده است.

 

آیت الله اراکی با اشاره به روش استنباط علوم انسانی اسلامی گفت: اصول فقه ما یکی از برجسته ترین علوم انسانی اسلامی بوده و اساس علوم اسلامی است.  کسی که می خواهد وارد علوم انسانی اسلامی شود، به دلالت نیاز دارد؛ تا نتوانیم به علم دلالت دست یافته و آن را عرضه کنیم، نمی توانیم ادعا کنیم که علمی ارایه کرده ایم؛ یکی از مباحث الزام آور در علوم انسانی تدوین منطق دلالت است و مسلمات منطق دلالت باید استخراج و تدریس شود. 

 

وی گفت: گاهی مباحثی ارایه می شود که هیچ سندی ندارد، این همه وقت و عمر تلف می شود، مراکز علمی که این رساله برای این مراکز تولید می شود باید موضوعاتی ار انتخاب کنند که به درد جامعه بخورد، پرسش ها باید بروز رسانی شوند، مساله علوم انسانی اسلامی مساله مهمی است و باید هماهنگی بین نهادهای علمی که در این عرصه ها وارد می شوند به وجود بیایند نَه اینکه کسی برای خودش بحثی را مطرح کند.

 

دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با اشاره به اینکه مساله علوم انسانی بسیار اهمیت دارد و باید در این راستا میان نهادهای علمی هماهنگی صورت پذیرد، افزود: باید در شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای علمی تشکیل شود، تا مسایل علوم انسانی به خوبی تعریف و تبیین شود و در اختیار پژوهشگران قرار گیرد تا در نتیجه انجام این پژوهش ها به جمع بندی نهایی برسیم.

کد خبر 769365

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha