تئاتر برای جامعه خطرناک نیست

مسافر آستانه با بیان اینکه تماشاگر تئاتر بزرگترین منتقد تئاتر است، گفت: اگر تئاتر بخواهد بخواهد پایش را نسبت به اعتقادات مردم کج بگذارد، خود مردم جلوی آن می ایستند.

«حسین مسافر آستانه» در پاسخ به این سئوال که با توجه به بن مایه های غنی فرهنگی چرا هنرمندان ما از نمایشنامه های خارجی بیشتر استفاده می کنند به خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، گفت: ما تئاتر ایرانی نداریم. منظورم از نظر ساختار تئاتری است نه محتوا و مضمون. ما می تئوانستیم ساختار تئاتر داشته باشیم اما به دلیل سهل الوصول بودن قالب های غربی طبیعتا محتوای ایرانی را در قالب های غربی به ما ارائه می کنند.

 

این نویسنده و کارگردان تئاتر و مدیر اسبق هنرهای نمایشی اظهار داشت: علت اینکه از مضامین استفاده نمی کنیم، این است که حمایتهای درستی در این زمینه صورت نمی گیرد. برای ما سهل الوصول تر است که نمایشنامه های غربی را اجرا کنیم. درام غربی را با ترجمه ای که یک نفر کرده است، می توانیم هزار بار برداریم و در جاهای مختلف اجرا کنیم و این کار برای ما کم هزینه تر است.

 

مسافر آستانه بیان کرد: ما باید تاوان تولید متن را بپردازم که متاسفانه این کار را نمی کنیم. مساله حمایت یک طرف است و مساله دوم این است که نویسندگان ما از امنیت روانی خوبی برای تولید متون داخلی برخوردار نیستند. همیشه در تردید هستند که چه بنویسندکه جلوی آنها را نگیرند و مشکلی برایشان پیش نیاید بنابراین یک متن خارجی را انتخاب می کنند  و بی دغدغه می گویند که خارجی است و هر مساله ای هم که در آن باشد، می گویند در خارج کشور است و به ما ربطی ندارد.

 

وی تصریح کرد: باید یک مقدار نگاه بازتری را در سیاست های خود اعمال کنیم و نترسیم . تئاتر هیچ موضوع خطرناکی برای هیچ جامعه ای نیست. تماشاگر تئاتر بزرگترین منتقد تئاتر است . اگر تئاتر بخواهد حرف بدی بزند و یا بخواهد پایش را نسبت به اعتقادات مردم کج بگذارد ، خود مردم جلوی آن می ایستند. آنقدر سعی نکنیم حافظ تئاتر باشیم. هنرمند از ترس اینکه جلویش را بگیرند و مانعش شوند، مجبور می شود به سراغ متن های خارجی رود.

 

دبیر نوزدهمین جشنواره تئاتر فتح خرمشهر در مورد شکل گیری تئاتر دفاع مقدس خاطر نشان کرد: در هر جامعه ای تئاتر متاثر از رخدادهای اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اخلاقی است. تئاتر دفاع مقدس به صورت خودجوش بدون دستور نهادی شکل گرفت. در روزهای اولیه جنگ عده ای از هنرمندان در مناطق جنگی حضور یافتند و عده ای نیز در پشت جبهه نمایشنامه هایی اجرا می کردند. این اجراها که بیشتر کمدی و به سخره گرفتن دشمن بود موجب ارتقای روحیه رزمندگان می شد. این نمایشها از نظر کمیت و کیفیت جا افتاد و  مسئولان  با یک حرکت تئاتر در راستای دفاع مقدس مواجه  شدند و به دنبال ان جشنواره های تئاتر با محوریت دفاع مقدس از جمله جشنواره سنگر شکل گرفت.

 

گفت و گو: علی یزدان دوست

کد خبر 769086

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha