به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، اقدام رئیس جمهوری آمریکا در مورد برجام و خروج او از این معاهده بین المللی همچنان با مخالفت ها و انتقادات مسئولان سراسر جهان و مقامات پیشین آمریکایی روبروست.
در جدیدترین اظهار نظر در این خصوص، «وندی شرمن» گفت: شرایط توافق هستهای با ایران تاریک و یأسآور است.
طبق ترجمه تسنیم، دیپلمات ارشد سابق آمریکایی که در مذاکرات هستهای با ایران حضور داشت در مصاحبه ای افزوده که در این باره دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا کاملاً بر رویکرد جبههگیری تأکید دارد.
شرمن لغو توافق هستهای را اشتباه دانسته و با وجود انتقادهایی که به نقش ایران در خاورمیانه دارد اظهار داشت: اما لغو این توافق تا زمانی که ایران به آن پایبند است راه درستی نیست.
این در حالی است که دیگر مسئولان دولت پیشین آمریکا که در مذاکرات هسته ای با ایران حضور داشتند نیز پیش از این اعتراضات خود را به ترامپ در مورد خروج از برجام اعلام کرده بودند.
«جان کری»، وزیر امور خارجه پیشین آمریکا با انتشار بیانیهای به تصمیم دونالد ترامپ، رییسجمهوری کشورش برای خروج از توافق هستهای ایران واکنش نشان داده بود و گفت بود که تصمیم امروز امنیت ما را تضعیف میکند،اعتبار ما را از بین میبرد، ما را در میان متحدان اروپایی خود منزوی میکند، اسرائیل را در معرض خطرات بزرگتر قرار میدهد، تندروهای ایران را تقویت میکند، نفوذ جهانیمان برای رسیدگی به رفتار ایران را کاهش میدهد و به توانایی دولتهای آینده برای انجام توافقات بینالمللی آسیب میزند. نیاز به هیچ صحبتی نیست. واقعیت گویاست. این تصمیم به جای سازندگی بر اساس یکسری تدابیر راستیآزمایی منع اشاعه بیسابقه، آنها را به خطر میاندازد و جهان رابه شرایطی که یک سال پیش با آن مواجه بود، باز میگرداند. میزان خسارتی که این تصمیم به بار میآورد، منوط به کاری است که اروپا میتواند برای حفظ توافق هستهای انجام دهد و منوط به واکنش ایران است. باید امیدوار باشیم کهجهان بتواند توافق هستهای را حفظ کند.
همچنین، «باراک اوباما» ، رییسجمهور پیشین آمریکا که از زمان پایان ریاستجمهوری خود اظهارنظری در مورد برجام نکرده بود، در زمان خروج ترامپ از برجام با انتشار بیانیهای اعلام کرد: تهدیدهای مهمتری برای امنیت آمریکا را نمی توان یافت که از احتمال اشاعه تسلیحات هستهای یا ایجاد یک جنگ ویرانگر در خاورمیانه خطرناکتر باشد. واقعیت شفاف است. برجام نتیجهبخش بوده است و این دیدگاهی است که متحدان ما، کارشناس مستقل و وزارت دفاع کنونی آمریکا نیز بر آن اتفاق نظر دارند. برجام در راستای منافع آمریکا بوده است و توانسته برنامه هستهای ایران را تا حدود زیادی محدود کند. برجام الگویی است که نشان میدهد دیپلماسی میتواند به چه چیزهایی دست یابد.رژیمهای بازرسی و راستی آزمایی دقیقا چیزهایی است که آمریکا باید آنها را در قبال کره شمالی نیز به کار گیرد. در واقع زمانی که ما همه به دنبال استفاده از دیپلماسی برای موفقیت در برابر کره شمالی هستیم، خروج از برجام دستیابی به یک توافق با کره شمالی را نیز تهدید میکند به همین دلیل بیانیه امروز در مورد برجام بسیار گمراهکننده بود.
وی ادامه داد: خروج از توافق هستهای با ایران در واقع پشت کردن آمریکا به نزدیکترین شرکای ما است، توافقی که دیپلماتها، دانشمندان و کارشناسان اطلاعاتی ارشد ما برای آن مذاکره کردند.در یک نظام دموکراتیک همواره تغییراتی در سیاستها و اولویتهای دولت کنونی و دولت بعد وجود دارد اما نقض توافقی که کشور ما یکی از اعضای آن است باعث تضعیف اعتبار آمریکا میشود و نیز ما را در برابر قدرتهای جهانی دیگر قرار میدهد./
نظر شما