تاکید پاکستان به توسعه همکاری های ریلی  با ایران

ایران و پاکستان دارای مروادات تجاری گسترده ای هستند که با روی کار آمدن دولت جدید در پاکستان تعمیق بیشتر روابط در دستور کار قرار گرفته است و به تازگی نیز پاکستان بر گسترش و ارتقای شبکه ریلی کویته- زاهدان تأکید کرده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ایران و پاکستان دارای اشتراکات فراوانی هستند. فرهنگ و ادبیات، تاریخ و تمدن، دین و آئین، همسایگی با مرز 900 کیلومتری مشترکاتی هستند که پیوندهای ناگسستنی بین دو کشور به وجود آورده است. در دوران پسابرجام و با تلاش های به عمل آمده شاهد رونق نسبی در حجم روابط تجاری بوده ایم به صورتی که شاهد افزایش 35 درصدی روابط تجاری در سال 96 هستیم.

 

مقامات دو کشور برای توسعه روابط دیدارهای بسیاری را داشتند. در اولین دیدار رییس جمهوری با مقامات پاکستانی هفت یادداشت تفاهم همکاری در زمینه های اقتصادی، بازرگانی، علمی فرهنگی، بهداشتی و دانشگاهی امضا شد و در سفر دوم نیز علاوه بر مذاکره پیرامون مسائل دوجانبه، نقش و جایگاه همکاری های منطقه ای و بین المللی دو کشور تقویت شد. به طور متقابل و در جهت تقویت روابط نخست وقت وزیر پاکستان(نواز شریف) دو دیدار از کشورمان داشته که دستاوردهای ملموسی را به همراه داشته است. در همین چارچوب دیدارهای مستمری بین روسا و وزرای دو کشور برقرار بوده است.

تلاش های سفارت جمهوری اسلامی ایران برای ارتقاء سطح روابط، بخش اقتصادی و تجاری را نیز در برگرفته است. آمار تجارت دو سویه رسمی میان ایران و پاکستان طی سال 95 به حدود یک میلیارد و 200 میلیون دلار افزایش یافت که بخش عمده این رقم سهم صادرات ایران به پاکستان است.

 

حجم صادرات و واردات میان ایران و پاکستان طی سال های 94 و 95  سیر صعودی گرفته است در سال ۱۳۹۴، کل مبادلات تجاری رسمی میان دو کشور تنها 861 میلیون دلار بوده است. این رقم در سال 1395 به بیش از یک میلیارد و 150 میلیون دلار افزایش یافت. ارزش اقلام صادراتی ایران به پاکستان در سال 1395 بیش از 795 میلیون دلار و واردات از این کشور همسایه حدود 365 میلیون دلار بود.

 

پروزار مستقیم بین پایتخت های دو کشور (تهران - اسلام آباد، اسلام آباد- تهران) با تلاش های مستمر و پیگیریهای دائمی سفارت برای نخستین بار برقرار شده است که عاملی موثر برای تعامل گسترده تر بازرگانان دو کشور و افزایش مبادلات فیمابین است. افزایش همکاری دوجانبه در بخش های ترانزیت جاده ای و ریلی و حمل و نقل دریایی و هوایی از دیگر برنامه های در دست اجرا بوده و در این بخش ها نیز توافقاتی حاصل شده و به زودی اجرا می شود.

 

در ادامه دیدارهای مقامات دو کشور 19 خرداد ماه سال جاری حجت الاسلام حسن روحانی، رییس جمهوری در حاشیه اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در شهر چیندائو چین با «ممنون حسین»، رئیس جمهوری پاکستان دیداری داشت و در این دیدار بر تقویت همکاری های بانکی برای توسعه روابط اقتصادی دو کشور تاکید کرد.

 

روابط ایران و پاکستان با روی کار آمدن دولت جدید نیز مانند گذشته ادامه دارد و این دولت عزم جدی تری را برای توسعه روابط با ایران در دستور کار خود قرار داده است تا جایی که دولت پاکستان در صفحه توییتر رسمی خود به نقل از شاه محمود قریشی، وزیر امور خارجه پاکستان نوشت: «دولت پاکستان مایل است بیش از پیش ارتباط‌ های سیاسی و اقتصادی خود را با ایران افزایش دهد.»

 

حالا در ادامه تعاملات دو کشور پاکستان بر گسترش و ارتقای شبکه ریلی کویته- زاهدان تأکید کرده است.  وزیر راه آهن پاکستان گفته است که دولت این کشور مصمم به تسریع طرح ارتقای شبکه ریلی شهر کویته- تفتان- زاهدان است.

طبق خبر ایرنا از رادیو دولتی پاکستان «شیخ رشید احمد» در دیدار با «مهدی هنردوست»، سفیر جمهوری اسلامی ایران گفته است: «مشارکت تهران و اسلام آباد برای ارتقای شبکه ریلی در راستای منافع دو کشور است و پاکستان با همین هدف، روند ارتقای خط ریلی کویته به زاهدان را سرعت می بخشد.»

 

سفیر کشورمان نیز در این دیدار بر اهمیت بهره برداری از توان ترانزیتی ایران در کلیه مسیرهای زمینی، جاده ای، راه آهن، دریایی و هوایی تأکید و اظهار کرده است: «تهران با علاقه بسیار آماده عرضه توانمندی های خود در جهت گسترش همکاری ها و تعاملات منطقه ای است.»

 

خط ریلی کویته - تفتان 325 کیلومتر طول دارد. در این محور 23 ایستگاه نیز ساخته می شود. این خط آهن که بر اساس معیارها و استاندارهای جهانی ساخته می شود، پس از گذر از مرز مشترک با ایران به خط ریلی شهر زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان متصل می شود. پیش از این، دولت پاکستان از شرکت های خصوصی و دولتی ایران خواسته بود که برای تکمیل این پروژه سرمایه گذاری کنند.

 

«سعد رفیق» وزیر پیشین راه آهن پاکستان در دیدار فروردین ماه امسال با «عباس آخوندی»، همتای ایرانی خود، این پیشنهاد را به وی داده بود. وزیر وقت راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران نیز در ملاقات با همتای پاکستانی اش با اعلام آمادگی برای سرمایه گذاری در این پروژه، بر اتصال دو بندر چابهار و گوادر از طریق خطوط ریلی نیز تاکید کرده بود.

 

یادآور می شود: میزان صادرات جمهوری اسلامی ایران به پاکستان در سال 1396 با 15.8 درصد افزایش نسبت به سال 1395 که این میزان 795 میلیون دلار بوده و با تراز مثبت 538 میلیون دلار به 931 میلیون دلار افزایش یافته است.میزان واردات از پاکستان نیز در این مدت، 7.3 درصد افزایش نسبت به سال 1395 که این میزان، 365 میلیون دلار بوده، به 392 میلیون دلار در سال 1396 افزایش یافته است.

 

قیر نفت، روغن های سبک و دیگر فراورده های نفتی بجز بنزین، پسته، شکلات،پروپان مابع شده، گازهای نفتی و هیدروکربنورهای شکل مایع را از مهم ترین اقلام صادرات ایران به کشور همسایه طی سال های گذشته بوده است. همچنین برنج، میوه هایی نظیر انبه، دانه کنجد، پارچه تار و پود باف کنفی، تجهیزات بسته بندی مواد غذایی و گاو گوشتی مولد نژاد خالص از مهم ترین اقلام صادراتی پاکستان به ایران طی سال های گذشته محسوب می شود./

 

 

کد خبر 768161

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha