برگزاری جشن سراسری پوشش شبکه آب به زودی/برخورداری ۶ میلیون خانوار روستایی از نعمت آب

برق رساني، آب رساني، گازرساني، بهداشت و درمان، جاده سازي و مسكن از جمله اقدامات دولت برای توسعه روستاها بوده است و دولت دوازدهم توانسته است زمینه برخورداری ۶ میلیون نفر از جمعیت روستایی کشور از شبکه آب مطمئن را فراهم آورده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، روستاها جایگاه ویژه ای در پويايي اقتصاد کشور از قبيل کمک به رشد اقتصادي، کنترل نرخ تورم، افزايش نرخ اشتغال و فعاليت دارند به طور ويژه در توليد کالاهاي اساسي و استراتژيک نيز موثر هستند و می تواند بستر مناسبي براي توليدات کشاورزي، دامي، صنعتي و خدماتي، حفظ محيط زيست و امنيت، هنجارهاي فرهنگي و اجتماعي، حراست و نگهباني مرزها را ایجاد کنند.

 

یکی از اهداف کلان توسعه در اغلب کشورها و از جمله کشور ما، کاهش بیکاری و توسعه فعالیت های شغلی است. توسعه و عمران روستایی در چند دهه اخیر همواره یکی از دغدغه  های اصلی توسعه در ایران و اکثر کشورهای در حال توسعه بوده است. در بسیاری از کشورها، توسعه روستایی راهبردی با اهمیت برای تامین نیازهای اساسی و توزیع بهینه منافع ناشی از توسعه ملی تلقی شده و با شیوه‌های متعدد، الگوهای متنوعی برای توسعه روستایی تجربه شده که عمدتا دستاوردهای مطلوبی نداشته و هنوز سهم جوامع روستایی جهان سوم از توسعه و پیشرفت بسیار اندک است و اکثر فقرای این کشورها یا در روستاها بسر می برند و یا شهرنشینانی عمدتا حاشیه نشین با منشاء روستایی بوده ­اند.

بانک جهانی سرانجام به این باور رسیده که توسعه روستایی، راهبردی برای بهبود زندگی اجتماعی و اقتصادی روستاییان فقیر و تلاشی همه جانبه برای کاهش فقر است که این امر با افزایش تولید و ارتقاء بهره وری در محیط روستایی میسر می شود. توسعه روستایی یا نوین سازی جامعه روستایی باید این جامعه را از انزوای سنتی بیرون آورده و با اقتصاد ملی عجین سازد. به همین جهت توسعه روستایی تلاشی فراگیر است که به محدوده یک بخش خلاصه نمی‌شود و کلیه بخش ها و زمینه های اجتماعی، اقتصادی، فیزیکی توسعه را در بر می­گیرد.

 

در ایران اگر چه از ابتدای قرن حاضر تلاش های پراکنده­ای برای توسعه روستایی آغاز شده و در تدوین برنامه‌های عمرانی کشور نیز تا حدودی مورد توجه قرار گرفته اما تغییر و تحول در جامعه روستایی ایران با انقلاب اسلامی ابعاد گسترده و عمیقی یافته‌ است. از نظر تاريخي تا قبل از انقلاب اسلامي برنامه مدون اجرايي براي توسعه روستاها محقق نشده تا پس از پیروزی انقلاب بنا به فرمان امام خميني(ره)  و اهداف ترسيم شده براي اين مهم مبني بر تشكيل جهاد سازندگي و بنياد مسكن انقلاب اسلامي اقدامات زيرساختي شامل برق رساني، آب رساني، گازرساني، بهداشت و درمان، جاده سازي و مسكن به تدريج در حال انجام است.

 

دولت یازدهم و دوازدهم یکی از افتخارات خود را توسعه روستایی و توجه به زیرساختهای مورد نیاز در روستاها می داند و بر اساس آمارهای موجود تاکنون توانسته است خدمات قابل توجهی را در حوزه های شامل برق رساني، آب رساني، گازرساني، بهداشت و درمان، جاده سازي و مسكن برای روستاها انجام دهد تا جایی که بنا به گفته وزیر نیرو در طول فعالیت دولت تدبیر و امید 6 میلیون نفر از جمعیت روستایی کشور از شبکه آب مطمئن، پایدار و سالم برخوردار شده اند.

ایرنا به نقل از «رضا اردکانیان» در آئین کلنگ زنی هشت مجتمع آبرسانی روستایی با اعتبار 210 میلیارد ریال و نیز افتتاح پروژه آبرسانی به 45 روستا در شهرستان عنبرآباد نوشته است: «امیدواریم به زودی جشن سراسری پوشش شبکه آب را در کشور برگزار کنیم. در طول پنج سال و نیم در کشور 150 هزار میلیارد تومان توسط بخش های دولتی، خصوصی و غیر دولتی در صنعت برق سرمایه گذاری شده است.»

بنابراین گزارش، در این آئین کلنگ احداث هشت مجتمع آبرسانی روستائی با اعتبار 210 میلیارد ریال به زمین زده شد که با بهره برداری از این پروژه ها، 11 هزار و 200 نفر در 56 روستای جنوب استان کرمان از مزایای آن بهره مند می شوند. همچنین در این آئین افتتاح همزمان طرح آبرسانی به 45 روستا با جمعیت 13 هزار و 500 نفر و اعتبار 155 میلیارد ریال انجام شد.

 

این در حالی است که چندی پیش بنا به گفته معاون برنامه‌ریزی و توسعه شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور ۱۵۰۰ مجتمع آب‌رسانی روستایی در کشور اجرا شده است.

 

وزارت نیرو شهریورماه سال جاری به نقل از «شاهین پاکروح» نوشته است: «در طی سالیان گذشته افت شدید منابع آبی شرب روستا‌ها که عمدتاً از منابع آبی محلی بوده ، باعث شده تا مطالعات طرح‌های آب‌رسانی روستایی به جهتی سوق پیدا کند که با تجمیع چند روستا و اتصال آن‌ها به منابع آبی پایدار و مطمئن، تأمین آب روستا‌ها در قالب مجتمع‌های آب‌رسانی روستایی انجام شود.»

 

وی با تاکید بر اینکه مطالعات هزار و ۵۰۰ مجتمع آب‌رسانی در کشور انجام شده و در مرحله اجرا است، ادامه داده است: «از این تعداد ۹۲۴ مجتمع آب‌رسانی در کشور حدود ۱۶ هزار روستا را تحت پوشش قرار می‌دهند و بخش عمده‌ای از مشکلات کمی و کیفی آب شرب روستا‌ها را به صورت کامل مرتفع می‌سازند. تکمیل تمامی اجزای این طرح به حدود ۷۹ هزار میلیارد ریال با فهرست بهای سال ۱۳۹۶ اعتبار نیاز دارد که با اجرای کامل این طرح شاخص بهره‌مندی آب روستایی کشور به صورت مناسبی افزایش می‌یابد.»

Image result for ‫شاهین پاکروح‬‎

پاکروح ادامه داد: «برای پیشبرد اجرای این طرح از محل صندوق توسعه ملی و با حمایت‌های مجلس شورای اسلامی و همچنین کسب اجازه از مقام معظم رهبری در سال ۱۳۹۵ اعتباری به میزان ۱۵ هزار میلیارد ریال، در سال ۱۳۹۶ مبلغ هشت هزار و ۴۱۵ میلیارد ریال و در سال جاری نیز مبلغ هفت هزار میلیارد ریال برای طرح‌های بخش روستایی در نظر گرفته شده است.»

 

 این گزارش می افزاید: طرح تکمیل مجتمع‌های آب‌رسانی روستایی دارای اولویت یکی از پروژه‌های شاخص اقتصاد مقاومتی در سال جاری است. این طرح با هدف آب‌رسانی به بیش از هزار و ۵۰۰ روستا و جمعیتی در حدود ۱.۵ میلیون نفر پیش‌بینی شده است. طرح‌های دیگری نیز برای رفع مشکلات و فرسودگی شبکه توزیع و یا رفع مشکلات کیفی خاص در برخی منابع آب شرب روستایی مثل وجود فلزات سنگین و… وجود دارد. البته وزارت نیرو تمرکز اصلی خود را بر روی طرح آب‌رسانی به مجتمع‌های دارای اولویت قرار داده است چرا که اثربخشی این مجتمع‌ها بسیار بالا بوده و می‌تواند بخش اساسی مشکلات تأمین آب شرب روستایی را به طور کامل مرتفع سازد.

 

 گفتنی است بر این اساس در طی دولت یازدهم و تا پایان مردادماه سال گذشته آب‌رسانی به هفت هزار و ۱۵۴ روستا انجام شد و حدود ۵.۲۵ میلیون نفر از جمعیت روستایی کشور را تحت پوشش قرار دارد. در بازه زمانی ۱۳۹۵ تا پایان ۳۱ مرداد ۱۳۹۶، تعداد سه هزار و ۷۷۳ روستا با جمعیت ۲.۵ میلیون نفر از آب شرب سالم و پایدار بهره‌مند شده‌اند. با تداوم این روند در دولت دوازدهم یعنی از شهریورماه سال گذشته تا شهریورماه ۱۳۹۷، آب‌رسانی به یک هزار و ۹۳۵ روستا با مجموع جمعیت ۱.۳۳ میلیون نفر انجام شده است که بخشی از این طرح‌ها در هفته دولت به بهره‌برداری رسیده است./

 

کد خبر 768156

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha