عزم وزارت صنعت برای حل مشکل بیمه ای قالیبافان/ اختصاص اعتبار هزار و ۸۹۲ میلیارد تومانی

وزارت صمت پس از ایجاد مشکل برای بیمه قالیبافان اقداماتی را با همکاری مرکز ملی فرش ایران انجام داده است و قرار است در سال ۹۸ اعتبار هزار و ۸۹۲ میلیارد تومانی برای بیمه قالیبافان اختصاص یابد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، فرش های ایرانی یکی از پر طرفدارترین فرش های جهان است و از شهرت و محبوبیت و معروفیت زیادی برخوردار است. کارشناسان فرش معتقدند که خاستگاه و محل پیدایش قالی و قالی‌بافی و بافت انواع فرش آسیا است. پژوهشگران می گویند که ایران، ترکستان و قفقاز مهد اولیهٔ هنر قالی بافی هستند.

 

یکی از دلایل اصلی که فرش ایرانی در جهان بیشتر مورد توجه قرار گرفته است و مشتری بیشتری دارد این است که نسبت به فرش تولیدی سایر کشورها تنوع رنگ بیشتری دارد، کیفیت مواد و مصالح به کار رفته در آن مرغوب تر و بهتر است، هنر و ظرافت خاصی در آن به کار گرفته شده و رنگ ها زنده و طبیعی به نظر می رسند، نقش و نگارهای آن جذاب است و گیرایی خاصی دارد که برای بیننده و خریدار چشم نواز است. همه این موارد در این امر موثر بوده و باعث شده فرش ایرانی معروفیت و محبوبیت خاص خود را داشته باشد.

با وجود آنکه فرش ایرانی خواهان جهانی دارد اما مشکلاتی نیز در این صنعت گریبانگیر قالی بافان است. بیمه، تسهیلات بانکی و معافیت‌های مالیاتی از جمله مشکلات این صنف است. دولت برای حل این مشکلات تمهیداتی را اندیشیده است به ویژه برای حل مشکلات بیمه ای قالیبافان سال 88 براساس مصوبه‌ای قانونی اعلام شد بافندگان کشور می‌توانند از بیمه قالیبافان بهره‌مند شوند اما برخورداری از این بیمه؛ مشروط بر این بود که قالیبافان از سازمان فنی و حرفه‌ای گواهی مهارت بگیرند و ادارات صنعت و معدن که متولی فرش در سطح کشور هستند، این افراد را تایید کنند.

 

پس از طی این مراحل ‌سازمان تامین اجتماعی مکلف بود تا از افراد تایید شده 7 درصد حق بیمه بگیرد و 23 درصد دیگر را نیز دولت یارانه به تامین اجتماعی بدهد. تا سال 1392 حدود 470 هزار نفر در سطح کشور با این روش بیمه شدند که بیشتر آنها نیز خانم بودند.

 

 مهر ماه سال 96 مدیر عامل اتحادیه تعاونی های تولیدکنندگان فرش دستباف ایران از بیمه تکمیلی شدن قالیبافان خبر داده و گفته بود: «قالیبافان می‌توانند با پرداخت ۵۷۰هزار تومان به بیمه تعاون برای یک سال بیمه تکمیلی، بیمه عمر،بیمه آتش سوزی و پس انداز شوند.»

«عبدالله بهرامی» درباره بیمه قالیبافان به تسنیم گفته بود: «طی هماهنگی هایی که با بیمه تعاون داشتیم مقرر شد با پرداخت سالانه 570هزار تومان از چهار مزیت بهره‌مند شوند. با توجه به عملکرد مناسب و شرکت بیمه تعاون کشور ورضایت بیمه شدگان این قرارداد را تمدید کردیم. قرارداد بیمه ای میان اتحادیه سراسری تعاونی های فرش دستباف شهری و روستایی ایران و شرکت بیمه تعاون کشور یکسال دیگر تمدید شد. این قرارداد شامل بیمه درمان،‌ عمر و بازنشستگی، ازکارافتادگی،  درمان و آتش سوزی کارگاه های خانگی است.»

 

وی اضافه کرده بود: «سرپرست خانواده ملزم به بیمه با پرداخت حق بیمه 570 هزار تومانی و استفاده از بیمه های دیگر مانند درمان، عمر، بازنشستگی، از کارافتادگی، درمان و آتش سوزی است اما سایر اعضای خانواده در صورتی که تمایل به پرداخت این میزان نداشته باشند می توانند با مبلغ سالیانه هر نفر 380 هزارتومان از بیمه تکمیلی درمان بهره مند شوند. امسال خدمات دندان پزشکی هم به طرح اضافه شده است.»

 

اما از سال 93 -94 به بعد سازمان تامین اجتماعی اقدام به حذف بیمه عده‌ای از بافندگان کرد برای حل این مشکل فروردین ماه سال جاری تفاهم نامه مشترک مرکز ملی فرش ایران و صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر، برای بیمه شدن آن دسته از قالیبافان و فعالان فرش دستباف که از بیمه تامین اجتماعی محروم ماندند منعقد شد اما اردیبهشت ماه سال جاری بنا به گفته «عبدالله بهرامی»، مدیرعامل اتحادیه سراسری تولیدکنندگان فرش دستباف به ایلنا از جمعیت باقی‌مانده قالیباف کشور فقط ۳۲۰ هزار نفر تحت پوشش بیمه‌ای کشور قرار گرفته‌اند. بنا بود تا پایان سال ۱۳۹۸ حداقل یک میلیون قالیباف باقی‌مانده که هیچ بیمه‌ای ندارند، نیز تحت پوشش قرار بگیرند اما نه تنها این اتفاق محقق نشد بلکه بیش از ۱۵۰ هزار بیمه شده نیز حذف شدند که البته این آمار مربوط به سال گذشته است.

 

رییس مجلس شورای اسلامی پس از آن که این شرایط  را شنید در حاشیه سفر تیرماه سال جاری خود به استان قم و در دیدار با مدیرکل تأمین اجتماعی استان قم و معاونان وی بر تقویت بخش درمان تأکید کرده و گفته است: «باید بیمه قالیبافان مورد توجه ویژه سازمان تأمین اجتماعی قرار گیرد.» پس از این تاکیدات وزارت صنعت، معدن و تجارت از دستور معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور برای مساعدت در زمینه تامین بودجه بیمه قالیبافان و تقویت و حمایت از هنر صنعت فرش دستباف خبر داده است. این دستور در دیدار رئیس مرکز ملی فرش ایران با «محمدباقر نوبخت» به منظور پیگیری تامین بودجه بیمه قالیبافان خطاب به معاون امور علمی، فرهنگی و اجتماعی این سازمان صادر شد.

«فرشته دستپاک»، رئیس مرکز ملی فرش ایران در این چارچوب با اشاره به مذاکرات و نشست‌های خود با رئیس سازمان برنامه و بودجه و معاون روستایی رئیس جمهوری از پیگیری این مرکز برای لحاظ شدن سهم بودجه بیمه قالیبافان با ردیف مشخص در بودجه سال 98 خبر داد و یادآور شد: «در سال های گذشته، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی سابق، بودجه لازم را برای بیمه در اختیار سازمان تامین اجتماعی نگذاشته بود که به این سبب تعداد بیمه ‌شدگان حوزه فرش دستباف روز به روز کمتر شده است به این سبب مرکز ملی فرش ایران با همکاری فراکسیون فرش مجلس به دنبال ترمیم بودجه بیمه قالیبافان بود.»

 

 به گفته وی با اختصاص بودجه در یک مکانیزم سه ساله می توان تمام فعالان حوزه فرش دستباف را زیر پوشش بیمه مستمر تامین اجتماعی قرار داد.

 

بر پایه اعلام اتحادیه تعاونی‌ های فرش دستباف، همه قالیبافان کشور حتی کسانی که فاقد بیمه پایه باشند، می ‌توانند با پرداخت 600 هزار تومان برای یک سال از خدمات بیمه تکمیلی و درمان تامین اجتماعی استفاده کنند و از مزایای بیمه عمر، پس انداز، حوادث و بازنشستگی بهره‌مند شوند.

 

حالا در جدیدترین خبرها درباره وضعیت بیمه قالی‌بافان و شاغلان صنایع دستی رئیس مرکز ملی فرش ایران از اختصاص یک هزار و ۸۹۲ میلیارد تومان به بیمه قالی‌بافان و شاغلان صنایع دستی شناسه دار خبر داده است.

 

وزارت صنعت، معدن و تجارت در این باره به نقل از فرشته دست‌پاک نوشته است: «بر اساس مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه سال ۹۸ مجلس شورای اسلامی، یک هزار و ۸۹۲ میلیارد تومان برای بیمه شاغلین این حوزه اختصاص یافت که می‌تواند حدود۸۰۰ هزار نفر را تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار دهد این در حالی است که رقم اختصاصی به بیمه قالی‌بافان و شاغلین حوزه صنایع دستی در سال گذشته ۷۷۶ میلیارد تومان بود که حدود ۲۶۰ هزار نفر فعالان این حوزه را تحت پوشش قرار داد.»

 

به گفته‌ دست‌پاک این افزایش چشمگیر با تلاش مرکز ملی فرش ایران و همراهی فراکسیون فرش و صنایع دستی و کمیسیون‌های اقتصادی، صنایع و معادن و تلفیق بودجه سال ۹۸ مجلس شورای اسلامی و سازمان برنامه و بودجه به دست آمده است./

کد خبر 767753

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha