موسوعه قرآنی و روایی سلامت معنوی تدوین شود

آیت الله اعرافی گفت: در موضوع سلامت معنوی نیاز به یک منشور اساسی داریم که می تواند راهنمای همه دانشوران باشد، از سوی دیگر موسوعه قرآنی و روایی در امر سلامت معنوی را دنبال کنیم تا راستای گسترش سلامت اهتمام ورزیم.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، «آیت الله علیرضا اعرافی» امروز (پنجشنبه 2 اسفند) در همایش سلامت معنوی که در تالار غدیر برگزار شد با بیان اینکه سلامت معنوی یک موضوع کلیدی و اساسی است گفت: بیانیه گام دوم انقلاب، اولین محور آن تحقیق و پژوهش است و این یعنی رهبر معظم انقلاب به این امر اهتمام دارد.

مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور گفت: باید گام هایی فراتر از مرز موجود برداشته و باور به اینکه می شود این ملت با سرمایه های عظیم خدایی و استعدادهای نابی که دارد، می تواند با برداشتن گام های بلند، نه تنها به مرزهای دانش موجود در جهان، نزدیک شود، بلکه از آن مرزها پیش تر رود.

وی گفت: یکی از آن قلمروها که با داشته های معنوی و اخلاقی و ارزشی خود می توانیم از مرزهای دانش عبور کنیم و الگو ساز و تمدن ساز باشیم، حوزه های پیرامون پزشکی و قلمروهای سلامت معنوی است که باید دقیقا در مسیر گام دوم باشد.

اعرافی ابراز داشت: همه تحقیقات و پژوهش ها در سلامت معنوی که باید دنبال کنیم، باید مبتنی بر رویکرد معنوی باشد، سلامت معنوی یک موضوع فراتر از مسائل احساس و عاطفه است، عالی ترین احساس های اخلاقی ما در دعا و تجلیات اسلامی می دانیم اما معنویات اسلامی فرا احساسی است، نه اینکه احساس را کم بشمارد، بلکه فراتر به آن توجه می کند.

وی عنوان داشت: معنویت اسلامی از مولفه توحیدی برخوردار است، انواعی از معنویت ها را در دوره های جدید می بینیم که معنویت های غیرقدسی و توحیدی است و معنویت اسلامی وقتی می خواهد الگو سازی کند از پرسش ها تا قلمروهای دیگر این است که باید عنصرتوحید نقش محوری و نخستین را ایفا کند.

مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور تصریح کرد: معنویت اسلامی، معنویت معاد محور و فرادنیوی است، در اسلام معنویت اسلامی معنویت فرامادی است و در همه مولفه ها اسلام محدود به یک عنصر فرااحساسی و فرامادی نبوده، بلکه افقی برتر از آن را می بینید.

وی گفت: معنویت اسلامی، فرانگرشی و فراقلبی است، معنویت اسلامی تنها به نگرش درون و باطنی نگاه نمی کند بلکه آن را در عرصه های عبادی تجلی یافته می بیند.

اعرافی ابراز داشت: معنویت و سلامت معنوی، فرافردی است و ما سلامت معنوی در یک سلسله مسائل فردی و مناسکی نباید جستجو کنیم، بلکه این سلامت گره خورده است به سلسله ای از باورها و شعائری که بعد اجتماعی دارد و مقصود این است که سلامت معنوی را در عرض چند بعد سلامت دیگر نباید ببینیم، بلکه باید سایه افکن بر دیگر مسائل باشد.

مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور گفت: سلامت معنوی هم جسمانی و هم روانی و روحی است و در روایات نیز وقتی به فلسفه ها و حکمت ها پرداخته می شود، ضمن اینکه اصل یک ساحت روحی و درونی است، اما به ساحت های دیگر هم نگاه کرده است.

وی با بیان اینکه سلامت معنوی ولایی است گفت: یعنی اینکه سلامت می گوید من و خدا، که در نگاه های تکفیری این نگاه ولایی بودن را نادیده می گیرند، در صورتی که در کل اسلام این اتصال به راهنمایان و مرشدان سالم در هدایت انسان یک اصل مهم در سلامت معنوی است.

اعرافی تاکید کرد: سلامت معنوی عجین با یک سبک زندگی خاص است که این سبک فقط شامل نماز و مسائل فقهی نیست، بلکه قلمروهای دیگر زندگی هم می تواند شامل زیست معنوی باشد تا به انسان سلامت معنوی را دهد.

وی گفت: در حوزه سبک زندگی اسلامی در حوزه سطح هایی طراحی شده و از همین هفته رشته های سبک زندگی در حوزه ها تدریس می شود که همین سبک زندگی اسلامی موجب می شود تا سلامت معنوی در فرد ایجاد شود.

مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور گفت: سلسله مراتب در معنویت در اسلام وجود دارد و در جاهایی ممکن است با ادیان و مذاهب دیگر تداعی داشته باشد، آنچه که از نظر مسائل روحی انسان ها را دچار آسیب جدی می کند، مجموعه ای است که معنویت می تواند آنها را درمان کند.

اعرافی گفت: نگرش منفی به جهان و هستی، در تعالیم اخلاقی مورد توجه است که معنویت می تواند آن را برطرف کند و از سوی دیگر ناداری معنوی که انسان ها به آن مبتلا هستند که باید به انسان ها غنای فکری و معنوی دهیم.

وی تصریح کرد: در قلمرو سلامت معنوی باید چندین کار عمده انجام دهیم و گرچه گام هایی برداشته شده است، اما جلساتی برگزار شود که طرح جامع بیون آمده تا گام ها در یک زمان بندی مشخص انجام شود. باید نقدها شنیده شود و مسیر رفع اشکالات پیموده شود و با نقد سازنده در کنار هم مسیر را طی کرده و دغدغه هایی که در این زمینه وجود دارد، پاسخ داده شود.

مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور گفت: در موضوع سلامت معنوی نیاز به یک منشور اساسی داریم که می تواند راهنمای همه دانشوران باشد، از سوی دیگر حوزه فقهی مسئله را دنبال کرده و کتب آن تدوین شود و همچنین موسوعه قرآنی و روایی در امر سلامت معنوی را دنبال کنیم تا راستای گسترش سلامت اهتمام ورزیم.

کد خبر 767694

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha