به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام «حسن روحانی» رییس جمهوری در طول چند ماه ابتدایی دولت دوازدهم بارها در سخنرانی های خود بر اولویت های اقتصادی این دولت اشاره و تاکید کرده است. رفع موانع جذب سرمایه خارجی، گسترش پایه و ارتقای عدالت مالیاتی، جدیت در خصوصی سازی، مبارزه با پولشویی، اجرای سیاست های فعال بازار کار، اصلاح وضعیت مالی صندوق های بازنشستگی، واگذاری بنگاه های اقتصادی، ایجاد تحرک در بخش مسکن، برنامه ریزی برای توسعه اشتغال مولد و حمایت از تولید داخلی گوشه ای از فرمان اقتصادی روحانی به وزارتخانه ها برای ساماندهی به وضعیت اقتصادی کشور است.
در کنار این موضوعات تولید و اشتغالزایی دو اولویت مهم دولت دوازدهم بوده است. یکی از بخش های مورد توجه دولت برای اشتغالزایی بخش صنعت بوده است تا جایی که بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته برای اشتغالزایی در حوزه صنعت بررسی آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت نشان می دهد از آغاز دولت دوازدهم (شهریورماه پارسال) تا پایان اردیبهشت ماه امسال یک هزار و 150 واحد تعطیل و نیمه تعطیل شهرک های صنعتی به چرخه اقتصادی بازگشت.
آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت نشان می دهد با احیای یک هزار و 150 واحد تولیدی در شهرک های صنعتی، 17 هزار و 753 نفر سر کار خود برگشته اند. در این مدت 16 هزار و 275 فقره جواز تاسیس صنعتی با حدود 1436 میلیارد ریال سرمایه صادر شد که پیش بینی می شود اشتغال 376 هزار و 217 نفر را به دنبال داشته باشد.
برپایه این آمارها در 9 ماه یاد شده چهار هزار و 222 فقره پروانه بهره برداری صنعتی با 231 میلیارد و 600 میلیون ریال سرمایه صادر شد که می تواند به اشتغالزایی برای 78 هزار و 914 نفر بیانجامد. همچنین 302 هزار و 414 فقره پروانه صنفی در این 9 ماه صادر شد.
در راستای ادامه برنامه ریزی های اشتغالزایی دولت در حوزه صنعت اواخر آذرماه سال جاری تفاهمنامه همکاری مشترک بین وزارت صنعت، معدن وتجارت و سازمان برنامه و بودجه کشور در راستای ایجاد ۲۷۰هزار فرصت شغلی با اختصاص ۲۱ هزار میلیارد تومان اعتبار منعقد شد. براساس این تفاهمنامه مقرر شد تا ۱۰ هزار میلیارد تومان از اعتبار درنظر گرفته شده از طریق صندوق توسعه ملی بهصورت ریالی، ۱۰ هزار میلیارد تومان از طریق نظام بانکی و هزار میلیارد تومان از طریق پرداخت مابهالتفاوت نرخ سود تامین شود.
تکمیل ۲ هزار و ۶۶ واحد صنعتی و معدنی با ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی و ایجاد بیش از ۱۳۰ هزار فرصت شغلی از جمله برنامههای مورد تاکید در این تفاهم است. بازسازی و نوسازی 2 هزارو ۱۶۵ واحد صنعتی، معدنی و صنوف که زیر ظرفیت مشغول به کار هستند از دیگر محورهای این تفاهمنامه به شمار میرود که با اختصاص بخشی از ۲۱ هزار میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده، زمینه ایجاد اشتغال برای ۵۲ هزار نفر را فراهم خواهد کرد. تامین سرمایه در گردش برای واحدهای فعال صنعتی و معدنی که بیش از ۸۷ هزار فرصت شغلی برای کشور به همراه خواهد داشت نیز از دیگر برنامههای در نظر گرفته شده در این تفاهم به شمار میرود. اختصاص تسهیلاتی از محل کمکهای فنی و اعتباری برای توسعه خوشههای صنعتی از دیگر موارد در نظر گرفته شده در این تفاهمنامه است که فرصتهای شغلی نیز برای صنایع بههمراه خواهد داشت.
براساس ارزیابیهای صورت گرفته، تفاهمنامه جدید اشتغالزایی با پیشبینی تامین تسهیلات، چهارمین طرح در دولت روحانی محسوب میشود که برای عبور از چالش بیکاری در کشور درنظر گرفته شده است. از جمله طرحهایی که برای اجرایی کردن آنها تسهیلات در نظر گرفته شده میتوان به طرح اشتغال فراگیر،طرح توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری و طرح رونق تولید اشاره کرد. علاوه بر این طرحها در دولت روحانی طرحهای دیگری مانند طرح کاج (طرح کارورزی برای اتصال جوانان به بازار کار)، طرح تکاپو که قرار بود از سوی معاونت کارآفرینی و توسعه اشتغال مطالعه و اجرایی شود نیز در نظر گرفته شده که اجرایی کردن آنها بدون تخصیص تسهیلات بوده است.
حالا در جدیدترین آمارها وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده که در سه ماه منتهی به بهمن ماه امسال ظرفیت اشتغال 33 هزار و 285 نفر در حوزه های صنعت، معدن و تولید نرم افزار ایجاد شده است. از این تعداد 30 هزار و 601 اشتغال مربوط به پروانه های بهره برداری حوزه صنعت، یک هزار و 715 اشتغال مربوط به پروانه های بهره برداری معدن و یکهزار و 969 اشتغال مربوط به تولید نرم افزار است.
در سه ماه گذشته 13 پروانه بهره برداری تولید نرم افزار صادر و 13 پروانه تمدید شده است. درخصوص مجوزهای معدنی نیز 289 فقره پروانه اکتشاف، یک هزار و 396 فقره پروانه بهره برداری با میزان اشتغال یک هزار و 715 نفر و 160 فقره گواهی کشف با 14.5 میلیون تن ذخیره قطعی انجام شده است. در این مدت 133 هزار و 770 واحد صنفی تشکیل شده که 25 هزار و 123 واحد تولیدی، 66 هزار و 264 واحد توزیعی، 19 هزار و 531 واحد خدماتی و 22 هزار و 802 واحد فنی بوده است.
برپایه این گزارش، در مدت یاد شده مجوزهای صادره صنعتی هفت هزار و 375 فقره جواز تاسیس به ارزش 69.4 میلیارد تومان صادر شده که به دنبال آن برای بیش از 162 هزار نفر مجوز اشتغال صادر می شود.
برپایه آمارهای منتشره وزارت صنعت، سه هزار و 741 فقره پروانه بهره برداری با اشتغال 67 هزار و 529 نفر در هشت ماهه امسال صادر شده بود. متوسط سرمایه گذاری برای ایجاد یک واحد در این دوره زمانی 102.7 میلیارد ریال اعلام شد و دلیل بالابودن آن سرمایه گذاری انجام شده در واحد «نفت ستاره خلیج فارس» اعلام شد. با کسر سرمایه گذاری این واحد، متوسط سرمایه گذاری در دوره مذکور 60 میلیارد ریال است.
مقایسه آمار سه ماهه منتهی به بهمن ماه با دوره هشت ماهه امسال، حاکی از رونق فعالیت های اقتصادی در بخش های صنعت، معدن و تجارت است.
یادآور می شود: در لایحه بودجه سال آینده یکی از برنامههای اصلی، حمایت از تولید و اشتغال، تثبیت اشتغال موجود و البته افزایش آن خواهد بود. آنچه که بررسی اهداف لایحه بودجه سال آینده نشان میدهد از این حکایت دارد که برنامههایی در هفت سرفصل به این منظور پیشبینی شده است.
دولت میخواهد با استمرار برنامه ملی بازآفرینی شهری پایدار و همچنین استمرار اجرای طرح جایگزینی ناوگان فرسوده حمل و نقل عمومی در این مسیر گام بردارد. این در حالی است که برنامههایی برای تولید و اشتغال در بخش کشاورزی و همچنین در حوزه گردشگری صنایع دستی و میراث فرهنگی تعریف شده است. همچنین در حوزه صنعت و معدن، استمرار برنامه تولید و اشتغال و از سوی دیگر برنامههایی برای حمایت از شرکتهای دانش بنیان وجود دارد که البته تاکید بر استمرار برنامههاست و میتواند ادامه آنچه که در سال جاری اجرا شده، باشد./
نظر شما