به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان: «سید فرزاد محمدی» گفت: یازدهمین جشنواره چشمپزشکی و علوم بینایی پروفسور محمدقلی شمس "پدر علم نوین چشمپزشکی ایران" با هدف شناسایی افتخارات و شایستگیهای جامعه چشمپزشکی و علوم بینایی ایران و تقدیر و تجلیل از دانشمندان، آموزگاران، رهبران و محققان این عرصه پنجشنبه دوم اسفند ماه امسال در سالن آمفیتئاتر بیمارستان فارابی تهران برگزار میشود.
مدیر برنامهریزی جشنواره چشمپزشکی و علوم بینایی "شمس" خاطرنشان کرد: این جشنواره در دو دسته رقابتی و غیررقابتی برگزار میشود که در دسته غیررقابتی بخشهایی چون اعطای نشان نوعدوستی و پیشگیری از نابینایی (نشان خدادوست)، دانشمند برتر (نشان پیمان) و آموزگار برتر (نشان سجادی)، نشان خدمت و مسئولیتپذیری حرفهای و اجتماعی (نشان هاشمی)، چشمپزشک پارسی، ادیب چشمپزشکان، در نظر گرفته شده است، همچنین بخشهای ابداع یا اختراع برتر، کتاب و پایاننامه برتر، نوآوری برتر در روش جراحی، مقاله برتر فارسی و انگلیسی، ایده برتر، نهال دانشوری و بخش دانشور جوان از جمله بخشهای رقابتی این دوره از جشنواره بهشمار میرود.
وی اظهار کرد: حفظ و توسعه انسجام و اهلیت حرفهای در جامعه چشمپزشکان و متخصصان وابسته؛ ارتقا و توسعه هویت و شخصیت چشمپزشکی ایران در عرصه ملی و بینالمللی؛ معرفی الگوها و پروژههای برتر علمی ــ پژوهشی در عرصه چشمپزشکی و علوم بینایی؛ ارتقای کیفیت و هدایت پژوهشهای عرصه چشمپزشکی و علوم بینایی با الگوسازی و معرفی برترین تحقیقات در اولویتهای ملی و مرزهای دانش با موضوعات اصیل، نوآورانه و بینرشتهای یا متدولوژی برتر؛ انگیزشآفرینی برای شکلگیری و هدایت پژوهشهای جدید و هدایت منابع بهسمت پژوهشهای برتر با اعطای گرنت دیگر محورهای جشنواره پروفسور محمدقلی شمس را تشکیل میدهد.
بزرگداشت موفقیت و تصدیق ایران در مهار تراخم و اخذ گواهی از سوی سازمان بهداشت جهانی همزمان با جشنواره شمس برگزار می شود.
پروفسور محمدقلی شمس در سال ۱۲۸۳ به دنیا آمد. وی فرزند دکتر یحیی شمس ملقب به لسان الحکما و نوه محسن میرزا ملک آرا ملقب به شمس الشعرا از شاعران عارف مسلک دوران قاجار است.
وی در سال ۱۳۰۲ به هزینه پدرش وارد رشته پزشکی در دانشگاه نظامی لیون شد. وی در سال ۱۳۱۱، قبل از تاسیس دانشگاه تهران، به دعوت وزیر علوم به ایران بازگشت و با سمت استادی در دارالفنون مشغول به تدریس پزشکی شد. وی پس از بازدید از جنوب ایران و مناطقی که به دلیل شیوع بیماری تراخم، کوری بیداد می کرد، شوشتر به شهر کوران معروف شده بود، برای همیشه از بازگشت به فرانسه صرف نظر کرد. روش درمانی او برای این بیماری و به وسیله الکتروکواگولیشن در مقاله ای مفصل در سال های دهه ۱۹۵۰ ارائه شد.
پروفسور شمس بنیانگذار بیمارستان چشم پزشکی فارابی به عنوان اولین مرکز تخصصی چشم پزشکی در ایران است. وی در هنگام مرگ قدیمی ترین عضو انجمن چشم پزشکی فرانسه بود و بارها به ریاست انجمن های چشم پزشکی مختلف در جهان برگزیده شده بود. وی موسس انجمن چشم پزشکی ایران و نشریه تخصصی چشم پزشکی است. او که تا آخرین روزهای زندگی در سن ۹۲ سالگی مشغول معالجه بیماران بود در سال ۱۳۷۵ درگذشت.
دوازدهمین کنگره سراسری چشم پزشکی ایران از او به عنوان استاد برجسته و پدر چشم پزشکی ایران تجلیل کرده است.
نظر شما