آشنایی کودکان با  «رهبر مهربان ما»

نصیری با بیان اینکه انتخاب تصاویر برای کتاب «رهبر مهربان ما» دو ماه زمان برد، گفت: تصویرگری این کتاب خیلی سخت بود زیرا در مورد شخصیت رهبری نمی توان از هر تکنیک طراحی استفاده کرد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، حضرت آیت الله خامنه ای ، دومین رهبر انقلاب اسلامی ایران هستند. ایشان بعد از رحلت حضرت آیت الله سید روح الله خمینی (ره) در سال 1368 از سوی مجلس خبرگان به عنوان  رهبر انقلاب اسلامی ایران انتخاب شدند. مقام معظم رهبری پس از پیروزی انقلاب اسلامی عضوی از شورای انقلاب، امام جمعه تهران و معاون وزیر دفاع شدند و پس از آن یک دوره نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و دو دوره نیز رییس جمهور بودند. در چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی، کتابی در مورد حضرت آیت الله خامنه ای با عنوان  رهبر مهربان ما  از سوی انتشارات بهار دلها برای کودکان منتشر شده است. گفتگویی با «عبد الرسول نصیری»، مدیر انتشارات بهار دلها در مورد کتاب " رهبر مهربان ما" ترتیب دادیم که بدین شرح است:

 

کتاب رهبر مهربان ما نوشته چه کسی و برای چه گروه سنی است؟

این کتاب را حجت الاسلام سید محمد مهاجرانی نوشته است. مخاطبان این اثر گروه ب و ج هستند. تقریبا مخاطب «رهبر مهربان ما» نوجوانان هستند، دانش آموزان آخر مقطع ابتدایی.

 

کتاب رهبر مهربان ما در چه قالبی است؟

شعر

 

برای تصویرگری کتاب چه اقداماتی کردید؟

اشعار کتاب که به ما داده شد با نویسنده آن حجت الاسلام مهاجرانی پیگیر بودیم که تصاویری در کتاب انتخاب شود که پشتوانه فکری داشته باشد. دو ماه فکر کردیم که چه عکسهایی را انتخاب کنیم که متناسب با متن باشد و علاوه بر آن اثرگذار باشد.بدین ترتیتب 24 عکس انتخاب کردیم و مراحل طراحی آن انجام شد. تلاش کردیم ببینیم برای مخاطب کودک چه تصویرگری پاسخگوست . این کار انتخاب عکس زمان بر بود و دوماه طول کشید.

 

کار کودک چه حساسیت هایی دارد؟

کار تولید کتابهای بزرگسال که 200 و 400 صفحه ای بود نهایت در یکی دوماه انجام می شد. برخی کارهای کودک 6 ماه طول می کشد. کار برای کودک حساسیتهای خاص خودش را داراست.مقام معظم رهبری جمله ای دارند که بسیار قابل تامل است. ایشان فرمودند" مسئولان ما اگر اهمیت کار کودک را می دانستند از خواب شب می زدند و کار می کردند". متاسفانه این کار را دشمن از طریق لوازم التحریر ، لباس و اسباب بازی انجام می دهد . در پشت تمام کارهای آنها هدف و فکر است. دشمن می خواهد بین ما و بچه هایمان فاصله بیندازند. کار برای کودک سخت است. معمولا اتودها که برای ما می آید، سراغ کودکان می رویم و کار را به آنها نشان می دهیم تا ببنیم چقدر استقبال می کنند و  کار چه تاثیری دارد. اگر کار فرهنگی ضعیف و سخیف ارایه شود، می شود کار ضد فرهنگی.

 

در تولید کتاب «رهبر مهربان ما» چقدر ظرافت و دقت لازم بود؟

معرفی بعضی شخصیت ها برای کودکان سخت تر است. ما می خواستیم رهبر معظم انقلاب اسلامی را به کودکان معرفی کنیم. اگر این معرفی چه در متن و چه در تصویر جذاب نباشد، نقطه نامناسب در ذهن بچه می شود .کار تصویرگری در مورد کتاب رهبر مهربان ما خیلی سخت بود  زیرا  در مورد شخصیت رهبری  نمی توان از تمام تکنیک های طراحی استفاده کرد. از طرفی طوری باید کار را ارایه کرد که جذاب باشد .بچه ها تصاویر فانتزی را بیشتر می پذیرند و برای آنها این نوع تصاویر شیرین است.  اما ما نمی توانستیم از این نوع تصاویر استفاده کنیم. تلاش کردیم تصاویری را انتخاب کنیم که خود بچه ها هم حضور داشته باشند.

 

چقدر زمان برد که کتاب «رهبر مهربان ما» چاپ شود؟

از آمدن اثر تا چاپ آن 9 ماه طول کشید.سه تا چهار ماه بحث تولیدش بود و 4 ماه هم طول کشید که مجوزش بیاید. بحث مجوز هم زمان بر بود چون کار در مورد شخصیت مقام معظم رهبری بود.در بحث کار با بچه ها ظرافت زیادی لازم است . نباید کار سرسری انجام داد. کار برای بچه ها باید یک کار اساسی و از روی فکر باید باشد.

 

معرفی مقام معظم رهبری به کودکان را تا چه اندازه ضروی می دانید؟

این مساله در مقوله فرهنگی جای می گیرد. فرهنگ در بردارنده اخلاق هم هست. فرهنگ پازل بزرگی است و هر کس به اندازه توان باید خانه ها را پر کند. به عنوان مثال خبرنگار یک قطعه ای از پازل است.، ناشر، یک قطعه دیگر. اگر خبرنگار کار ناشر را تبلیغ نکند و اطلاع رسانی نکند ، کار دیده نمی شود. احادیث، داستانهایی از زندگی علما و داستان های اخلاقی برای کودکان لازم است. خوب بودن و خوبی امری فطری است و پسندیده و پذیرفته می شود. آنچه مهم است این است که این خوبی ، درست ارایه شود. باید روی درست ارایه کردن کار تمرکز کنیم نه عنوان زیاد کردن. اگر عالمی را بد معرفی کنیم یا طراحی و تصویرگری به گونه ای باشد که بد برداشت شود، کتاب نه تنها تبلیغ نیست بلکه ضد تبلیغ است.

 

برای تولید و چاپ «رهبر مهربان ما» از چه کسانی مشورت گرفتید؟

 ما در مورد کتاب رهبر مهربان ما از حجت الاسلام راستگو مشورت گرفتیم . ایشان فرمودند« تا 10، 12 سالگی مباحثی همچون حجاب، معنویت  و خدا برای بچه ها مفهومی ندارد. در این سن زیبا شناسی برای بچه ها مطرح است. اگر کاری کردید که بچه گفت: چه خوشگله. بدان آن کار اثرگذار است». کار با محتوا اما بی ریخت نه فایده دارد و نه اثر. در مواجهه با کار با محتوا اما بی ریخت  از یک طرف می گوییم خوب که شد اما کاش که نشده بود. هر کس در حیطه کاری خود باید درست و دقیق کار کند. برای کار کودک و نوجوان باید حداقل با 100 بچه کار کرد و نظر خواست، مشورت کرد تا متوجه شویم که چه کنیم و بعد هزینه کنیم.

 

طرح را به بچه ها نشان دادید و بازخورد گرفتید؟

برای مخاطبان پیش دبستانی و دبستانی ، تصاویر کامپیوتری جواب می دهد. در مقطع آخر ابتدایی توجه بچه ها از تصاویر به متن هم کشیده می شود،یعنی بچه علاوه بر تصویر با متن هم ارتباط برقرار می کند. در صورتی که تا قبل از آن برای بچه ها فقط تصاویر مهم است و جذابیت دارد. برای این کار با مخاطبان کتاب و همچنین کسانی که برای این مخاطبان کار می کنند. صحبت کردیم و مشورت خواستیم. رییس سابق اداره آموزش تربیت مربی کودک و نوجوان دفتر تبلیغات اسلامی ، حجت الاسلام راستگو بودند که با ایشان مشورت داشتیم و مدیر جدید این مرکز ، حجت الاسلام حقیقت هم مشورت داشتیم. این عزیزان دائما با کودکان و نوجوانان سر و کار دارند و هم با مربی ها و کسانی که برای کودکان و نوجوانان کار می کنند. 

 

کد خبر 767014

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha