به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان شامگاه پنجشنبه ۲۵ بهمن ۹۷ از روسیه راهی آلمان شد تا در کنفرانس امنیتی مونیخ شرکت کند.
ظریف در طول مدت حضور خود در مونیخ برنامه های بسیاری را برگزار کرد که از آن جمله می توان به دیدار با مقامات کشورهای مختلف جهان اشاره کرد.
بنابراین گزارش، دیدار با وزیر امور خارجه کره جنوبی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، مشاور امنیت اقلیم کردستان عراق، وزیر امور خارجه آلمان، وزیر امور خارجه قرقیزستان و ایرانیان مقیم آلمان از جمله برنامه های ظریف در مونیخ بود.
از سویی دیگر هم وزیر خارجه کشورمان امروز در کنفرانس امنیتی به ایراد سخنرانی پرداخت که در بخش مهمی از این سخنرانی گفت: اجرای کامل برجام از سوی ایران که به رغم خروج آمریکا ادامه یافته است ، نقش اصلی در کاهش تنش و افزایش ثبات منطقهای و جهانی ایفا کرده است اما ایران نمیتواند به تنهایی هزینههای دستاوردهای جهانی را بپردازد؛ چه توافق هستهای باشد و یا مبارزه با قاچاق مواد مخدر و یا قاچاق انسان . اروپا نیز لازم است سرمایه گذاری کند . بسیاری در دنیا و به ویژه در این قاره به گونهای زیبا در مورد چند جانبه گرایی صحبت میکند اما اکنون لازم است در مسیری دیگر قدم بگذارند . برای مثال ، ایجادINSTEX بسیار کمتر از تعهدات سه کشور اروپایی که برای نجات برجام داده بودند ، انجام گرفته است .
همچنین وی در به تعدادی از سوالات حاضرین این کنفرانس نیز پاسخ داد که در بخشی از آن گفت: طبق آخرین آمار ۵۱ درصد مردم ما همچنان معتقد هستند که ما باید در برجام بمانیم. البته موقعیت ممکن است تغییر کند ما معتقدیم که منافع اروپا در گروی این است که در این توافق بماند. اروپاییها حاضر نیستند که در ارتباط با ماندن در برجام هزینه بپردازند و آمادهسازیهای لازم انجام دهند.
ظریف در ادامه با تاکید بر اینکه من برای راضیکردن آقای لودریان (وزیر خارجه فرانسه) کشورم را بیدفاع نمیکنم، تا کسانی در منطقه بیایند و مردم ما را بکشند و به آنها آسیب برسانند، گفت: هنوز مردم زیادی در کشور ما هستند که به خاطر سلاحهای شیمیایی که اروپاییها در اختیار صدام قرار دادند اذیت هستند. اگر اروپاییها میخواهند با ما مذاکره کنند نمیتوانند در نقش بازجو عمل کنند و ما را محاکمه کنند.
این دیپلمات کشورمان در مورد برخی گزارشها از جمله گزارش نیویورک تایمز مبنی بر اینکه آمریکاییها در تلاش هستند که در برنامه موشکی ایران خرابکاری کنند، گفت: ما در حال تحقیق در مورد این موضوع هستیم. شما اگر یادتان باشد آمریکاییها و اسرائیلیها در ترور چند دانشمند هستهایمان با یکدیگر همکاری کردند.
ظریف امشب راهی تهران می شود تا به اثر بخشی خود بر سیاست خارجی ایران با استفاده از حضورش در مونیخ پایان دهد.
این در حالی است که شرکت ظریف در کنفرانس امنیتی مونیخ دستاوردهای بسیاری برای کشور دارد. در مورد این دستاوردها «نصرت الله تاجیک» به شبستان گفت: امسال با توجه به رویکرد ترامپ به ایران سیاست خارجی ما شرایط ویژه ای را تجربه می کند و نیاز داریم با بازیهای دیپلماتیک و لابیگریها یک فضای وسیعتر برای سیاست خارجی خود خلق کنیم زیرا پنجاه و پنجمین کنفرانس امنیتی مونیخ از روز جمعه به مدت 3 روز با حضور تعدادی از سران و وزرای کشورهای مختلف صحنه بحث و گفت وگو درباره چالش های امنیتی جهان است و مهمترین چالش امنیتی جهان نیز مسائل خاورمیانه و دخالتهای نا روای امریکا در این منطقه است. اگر چه دوران پسا داعش شرایط سخت تری برای منطقه رقم زده و شرایط را تیره و تارتر کرده است اما در مقابل هم اکنون فضای بینالمللی و منطقهای روشنتر شده و به وضوح می توان دید که حضور آمریکا در کشورهای منطقه از جمله سوریه، عراق و افغانستان نه تنها کمکی به تحولات مثبت امنیتی نکرده بلکه باعث بهم ریختگی روز افزون چهره ژئوپلیتیکی منطقه و از بین رفتن توازن ژئوپلیتیکی بین کشورهای این منطقه شده است.
این دیپلمات کشورمان با یادآوری این که بعد از اقدامات ترامپ همچون اعمال تحریم ها و سلسله اقداماتی که برای منزوی ساختن ایران و سپس شوراندن مردم علیه حکومت به منظور حداقلی تغییر رژیم و حداکثری ایجاد جنگ داخلی و فروپاشی کشور دنبال می کند، این کنفرانس می تواند یک ظرفیت های خوبی برای ما فراهم سازد، افزود: دیپلماسی باید به دنبال فراهم کردن موقعیت ها برای خلق فضای تنفسی در کشور به کار گرفته شود و این امر می تواند از طریق حضور در چنین کنفرانس هایی که به صورت یک مجمع جهانی امنیتی عمل می کند صورت بگیرد. زیرا اقدامات آمریکا نه فقط روند توسعهای منطقه را به عقب انداخته و منابع محدود آنها را صرف خرید تسلیحاتی کرده، بلکه زیرساختهای بومی بیشتر کشورهای را نیز مضمحل کرده و چسبندگی اجتماعی کشورهای خاورمیانه را به دست فنا سپرده است.
همچنین «مهدی مطهرنیا» در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در خصوص ظرفیت های کنفرانس امنیتی مونیخ برای ایران گفت: کنفرانس محل اعلام نظر و بیان دیدگاه هاست و مسائل میان ایران و آمریکا و ائتلاف بین المللی که آمریکا علیه ایران در حال شکل دادن است از اعلام مواضع گذشته.
کارشناس سیاست خارجی با بیان این که این شدت اصطکاک ها با کشورهای همسو با ایالات متحده در بطن تغییر و تحولات بین المللی باید مورد ملاحظه قرار گیرد، افزود: تمام کشورهای دنیا به دنبال منافع ملی تعریف شده و اهداف ملی برخواسته از آن هستند از این نظر می توان گفت که در عین همکاری با یکدیگر رقابت بسیار پیچیده ای نیز با هم دارا هستند./
نظر شما