خبرگزاری شبستان، سرویس مسجد و کانون های مساجد: ساخت مساجد به عنوان محلی برای نیایش، تجمع و تعامل مسلمانان در طول تاریخ اسلام همواره مدنظر بسیاری از بزرگان دینی و حاکمان و مسئولان کشورهای اسلامی و حتی غیر اسلامی بوده و هست.
وجود جایگاهی برای پرداختن به مسایل اجتماعی و ارتقای ابعاد گوناگون زندگی افراد از جمله زندگی اجتماعی مسلمانان در جوامعی که این گروه در آن ها زندگی می کنند می تواند مأمنی برای افزایش سطح کیفی زندگی این افراد و حتی تمامی کسانی باشد که در این محیط ها اعم از شهرها و کشورها زندگی می کنند و در طول سالیان سال در آن ها به دنیا می آیند و می بالند و زندگی می کنند.
ضرورت پرداختن به وجود مساجد در محیط های اجتماعی گوناگون و افزایش کارکردهای آن ها برای پاسخگویی به نیازهای انسان ها در جوامع مختلف، موضوعی است که همواره در طول تاریخ اسلام بر آن تاکید شده است و در جوامع گوناگون به شکل های مختلفی به انجام رسیده است.
موضوعی که در سلسله نوشتارهای «مساجد و معابر» و «مسجدی ها» به آن پرداخته می شود نگاه کمی دقیق تر به مقوله ایجاد مساجد و نیاز کنشگران اجتماعی به وجود آن ها در اطراف محیط های زندگی افراد و نیز چگونگی نقش آفرینی این اماکن دینی در زندگی امروزی بشر است.
در ادامه به یکی از موضوعات مطرح در زمینه مساجد پرداخته می شود:
میدان بهارستان یکی از قدیمی ترین میادین شهر تهران است که نمادها و ساختمان های تاریخی موجود در آن گواه این مدعا است.
روزانه شاید قریب به چندین هزار نفر از این میدان مهم به نقاط مختلف شهر تهران عزیمت می کنند.
میدان بهارستان نقطه پایانی است برای مسافرانی که از ابتدای خیابان جمهوری از اتوبان نواب مسیر خود را به سمت شرق ادامه می دهند و پس از رسدن به این میدان باید یا از خیابان شهید آیت الله مصطفی خمینی که در منتهی الیه میدان بهارستان قرار دارد به سمت جنوب حرکت کنند و یا از خیابانی فرعی در شمال این میدان به نقاط شمالی این میدان مانند دروازه شمیران بروند.
ایستگاه متروی بهارستان که در شمال آن قرار دارد هم یکی از پرترددترین ایستگاه های متروی شهر تهران است.
مجلس شورای اسلامی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان برنامه و بودجه از جمله مراکز سیاسی و اداری موجود در محدوده میدان بهارستان هستند.
در میدان بهارستان وقتی چند قدمی به سمت جنوب حرکت می کنیم با مسجد و مدرسه عالی شهید مطهری در سمت چپ خیابان شهید آیت ا... مصطفی خمینی روبرو می شویم که البته شاید کمتر در میان افرادی که در این نقطه از شهر تهران حضور دارند و یا از آن عبور می کنند مورد استفاده قرار گرفته باشد.
شاید یکی از دلایل مطرح نبودن این مسجد در نزد بسیاری از افراد، این باشد که کمتر کسی به ذهنش رسیده باشد که این مسجد با ظاهر قدیمی و گسترده و حیات بزرگش می تواند پذیرای عموم نیز باشد.
حوزه علمیه شهید مطهری نیز در مجموعه ساختمان مسجد شهید مطهری قرار گرفته است که شاید وجود آن را نیز بتوان از جمله دلایل معروفیت کمتر این مسجد در میان آحاد مردم دانست.
البته در این مسجد به دلیل همسایگی با ساختمان مجلس شورای اسلامی، ملاحظات امنیتی هم مدنظر گرفته می شود که از جمله آن ها این است که به ویژه در روزهای پنج شنبه از حضور بانوان غیر چادری در آن پوزش می خواهند.
حسن که از نمازگزاران این مسجد است می گوید "من هر وقت به میدان بهارستان فکر می کنم و در آن دنبال یک مسجد می گردم کمتر به یاد مسجد مطهری می افتم آن هم به دلیل آن است که کمتر دیده ام که کسی در مقابل آن تردد کند یا در مورد آن صحبت کند".
البته در اطراف این میدان مساجد دیگری نیز وجود دارند اما شاخص نبودن مسجد مطهری در میان برخی از کسانی که به این میدان مراجعه می کنند به عنوان محلی که می توان به آن مراجعه کرد و در آن نماز گزارد، خود نکته جای تاملی است، خوب است مسئولان مرتبط با آن بیشتر به این موضوع بیاندیشند.
نظر شما