به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، دانش آموزانی در مدارس وجود دارند که در یادگیری برخی از درس ها دچار اختلال یادگیری هستند. ممکن است در خیلی از درس ها پایه قویی داشته باشد اما در یک درس هر کاری خانواده و معلم برای یادگیری انجام دهند، کودک نمی تواند یاد بگیرد. دانش آموزانی هم هستند که نسبت به دیگر دانش آموزان محتواها را دیرتر می آموزند و خانواده و معلم نیز از تدریس به آن ها خسته می شوند و به نوعی دانش آموز در کلاس درس نادیده گرفته می شود. برخی دیگر هم در کلاس و خانه خیلی شلوغ می کنند و بی قرار هستند، آنها هم بیشتر تهدید به اخراج از کلاس درس می شوند.
مشکل تمام این کودکان قابل حل است. اما ناآگاهی که معلم ها و خانواده ها از روش های برخورد با این دسته از دانش آموزان دارند، موجب شده تا این کودکان در کلاس درس نادیده گرفته شوند.
در همین باره گفتگویی با «مجید قدمی» رئیس سازمان آموزش استثنایی انجام دادیم که در زیر می خوانید:
دانش آموزانی در مدارس وجود دارند که به دلیل مشکل یادگیری در کلاس درس نادیده گرفته می شود، در این باره توضیحاتی ارایه دهید؟
طرح سنجش یک پیام به وزارت آموزش و پرورش از ترکیب کودکانی که وارد مدارس می شوند، می دهد. در این ترکیب، بیش از 85 هزار نفر از کودکان دیر آموز هستند.کسی که دیر آموز است 15 نمره هوشی پایینتر از دیگر کودکان دارد. مشخصات خاصی هم ندارد. هنگامی که در سال اول دبستان در کلاس می نشیند، معلم باید دقت کند. باید معلم با روانشناسی فردی آشنا باشد.
دانش آموزانی هم وجود دارند که مشکل اختلال یادگیری دارد. سرکلاس درس می نشیند. این دانش آموزان بهره هوشی پایینی ندارند اما در چند درس دچار اختلال است.
این مشکل به این دلیل است که سازه های یادگیری در این زمینه معیوب است. برای نمونه در همه درس ها یادگیری خوبی دارد اما نمره دیکته 2 می شود. این دانش آموز عقب افتاده نیست. بلکه سازه های یادگیریش معیوب است. با هفت روش می توان این مشکل را حل کرد. با کلاس های جبرانی نیز این مشکل حل نمی شود.
آموزش و پرورش برای این دسته از دانش آموزان چه راهکاری دارد؟
توصیه می کنم خانواده ها دانش آموزان را به مرکز «ال دی» ببرند تا متخصصان با روشهایی که دارند این مشکل را حل کنند. همکاران ما اگر با چنین بچه هایی مواجه شدند، این دانش آموزان را به مراکز ال دی و مشاوره وزارت آموزش و پروررش ارجاع دهند. این متخصص در 12 تا 16 جلسه مشکل دانش آموز را حل می کند.
این مراکز تحت پوشش آموزش و پرورش است؟
این مراکز تحت پوشش سازمان استثنایی است. تولید محتوا کرده ایم. دانش آموزان از مدارس به این مراکز ارجاع داده می شوند. نیروهای متخصص تربیت شده است که مشکلات دانش آموز را در طول سال رفع می کنند.
اگر به این مراکز ارجاع داده نشوند برای کودک چه اتفاقی می افتد؟
اگر اینکار را نکنند، دانش آموز با سیستم ارزشیابی توصیفی به مقاطع بالاتر می آید. در پایه ششم و هفتم آمار افت بسیار بالا است. معلم به جای اینکه دانش آموزا را درکلاس نادیده بگیرد به این مراکز ارجاع دهد.
برای معلم ها در خصوص این دانش آموزان آگاهی و اطلاعاتی داده اید؟
محتوا برای معلم های ابتدایی تولید کرده ایم و مشخصات دانش آموزان دیر آموز، اختلال در یادگیر و بیش فعال را مشخص کرده ایم. دانش آموز بیش فعال داریم. این دانش آموز بر اساس هورمون هایی که دارد بی قرار است. دو روش نیز وجود دارد. یکی دارو درمانی و دیگری مراجعه به روانپزشک است. موافق روش دارو درمانی نیستم. اما در نزد متخصصان روش های آموزشی ارایه می شود. باید انرژی این دانش آموزان به صورت آموزشی گرفته شود. پس ما درباره این دسته از دانش آموزان محتواهایی را آماده و در اختیار معلم ها قرار داده ایم.
چه تعداد مراکز ال دی وجود دارد؟
در تهران مراکز ال دی محدود است. توصیه می کنیم افرادی که مدرک کارشناسی ارشد دارند به مناطق آموزش و پرورش استثنایی مراجعه کنند تا مجوز راه اندازی این مراکز را دریافت کنند. درحال حاضر 10 مرکز ال دی وجود دارد باید به 20 مرکز برسد. در کشور حدود 550 مرکز وجود دارد. دو سوم از این مراکز دولتی هستند ومابقی غیردولتی است.
نظر شما