افزایش ضریب خوداتکایی محصولات کشاورزی

طرح خوداتکایی ۸ محصول اساسی در راستای مطالبات رهبر معظم انقلاب از وزیر جهادکشاورزی و اجرای سیاست‌های اقتصادمقاومتی تدوین شده است و حالا با اجرای این طرح شاهد افزایش ضریب خوداتکایی محصولات کشاورزی هستیم.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، وزارت جهاد کشاورزی بر اساس برنامه ششم توسعه مکلف به افزایش خوداتکایی و تولید محصولات راهبردی و اساسی است. طرح خوداتکایی ۸ محصول اساسی در راستای مطالبات رهبر معظم انقلاب از وزیر جهادکشاورزی و اجرای سیاست‌های اقتصادمقاومتی تدوین شده است. مقام معطم رهبری، بارها بر خودکفایی در محصولات اساسی بخش کشاورزی تاکید کرده‌اند. ایشان در دیداری که با اعضای هیات دولت داشتند، اظهار کرده‌اند: «بخش کشاورزی مهم است؛ آن چیزی که ما از وزیرجهاد و از مجموعه این وزارت‌خانه ‌توقّع داریم، این است که در تولید محصولات حیاتی باید خودکفایی به‌وجود بیاید؛ یعنی خودکفایی را به حرف و گپ این و آن نگاه نکنید که آقا گندم، بیرون ارزان‌تر است، و مانند این‌ها. ما باید به خودکفایی برسیم؛ در موادّ حیاتی باید به خودکفایی برسیم.»

 

این ۸ محصول شامل برنج، جو، گندم، حبوبات، پنبه، چغندر قند، ذرت و دانه‌های روغنی هستند. برنج جزو ۸ طرح اقتصاد مقاومتی است که بناست در برنامه ششم توسعه در دستور کار قرار گیرد و اعتبار مورد نیاز آن تامین شود. این طرح با تمرکز در استان‌های گیلان و مازندران و کاهش تدریجی سطح در سایر استان‌ها اجرا می‌شود. این طرح شامل پروژه‌هایی است که وزارت جهادکشاورزی براساس آن با ارائه طرح‌ها و پروژه‌ها به افزایش تولید کمک کرده و برای اجرای آنها تسهیلات و حمایت‌های لازم را ارائه می‌دهد.

با طرح افزایش ضریب خوداتکایی جو در کشور نیز نیاز کشور به واردات جو تا سال ۱۴۰۴ برطرف می‌شود. درخصوص ذرت نیز قرار است در قالب این طرح تا افق ۱۴۰۴ از سطح کشت حدود ۴۴۵ هزار هکتار ذرت، روش آبیاری ۳۶۰ هزار هکتار را از ثقلی به تیپ تغییر داده شود. یکی از اهداف این طرح افزایش کارآیی مصرف آب است. هدف دیگر طرح افزایش ضریب خوداتکایی حبوبات، کاهش دشواری تولید و ارتقای بهره‌وری است ضمن اینکه یکی از اهداف دیگر این طرح توسعه مکانیزاسیون است تا بتوان کاشت و برداشت محصول را به شکل مکانیزه انجام داد.

 

در طرح خوداتکایی، ضریب تولید شکر به ازای هر متر مکعب آب مصرفی بالا می‌رود. هم‌اکنون به ازای هر متر مکعب آب ۴۵۰ گرم شکر تولید می‌شود که این عدد در اجرای طرح به بیش از یک کیلو و ۱۰۰ تا یک کیلو و ۲۰۰گرم شکر می رسد. همچنین طرح خوداتکایی پنبه در ۱۷ استان کشور انجام می‌شود. در این طرح پیش‌بینی شده است که در افق ۱۴۰۴ سطح زیر کشت پنبه به ۱۱۰ هزار هکتار، تولید وش به ۴۰۵ هزارتن و میزان پنبه محلوج به ۱۷۵ هزار تن برسد. نیاز صنایع نساجی کشور به پنبه ۱۲۰ هزار تن است و با این طرح در سال ۱۴۰۴ به تولید حدود ۱۷۵هزار تن پنبه محلوج می‌رسیم.

 

طرح خوداتکایی گندم نیز که از محصولات مهم کشاورزی است در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته است. برنامه‌ طرح اقتصاد مقاومتی برای گندم تا افق ۱۴۰۴ تدوین شده است.

 

این در حالی است که در جدیدترین گزارشها درخصوص اجرای طرح خوداتکایی محصولات کشاورزی بنا به گفته معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی درصد خوداتکایی کشور در تولید گندم از ۶۵ درصد در سال ۹۲ به ۱۰۵ درصد در سال ۹۷ افزایش یافته است.

 

وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه به نقل از «عباس کشاورز» نوشته است: «در سال ۹۲ خوداتکایی در تولید شکر ۴۹ درصد بوده که هم اکنون این میزان به ۹۱ درصد ارتقا یافته است. درصد خوداتکایی در تولید برنج از ۴۹ درصد در سال ۹۲ به ۶۰ درصد رسیده است. درصد خوداتکایی در تولید حبوبات از حدود ۷۰ درصد در سال ۹۲ به ۸۸ درصد افزایش یافته است.»

 

معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه در پنج سال اخیر به صورت مستمر سالانه ۶ درصد بهره وری آب در بخش کشاورزی ارتقا یافته گفته است: «خوداتکایی کشور در تولید گندم با کاهش ۴۶۰ هزار هکتاری سطح زیرکشت و افزایش بهره وری و عملکرد در واحد سطح حاصل شده است. افزایش تولید شکر متکی به کشت پاییزه چغندرقند است. برنامه تولید علوفه به منظور افزایش تولید شیر در کشور با اتکاء به کشت پاییزه ساماندهی شده است و در دستور کار قرار دارد. بسته زراعت دیم با توجه به پایداری و تنوع تولید و حاصلخیزی خاک تهیه شده است.»

 

بنابراین گزارش، در سال 57 همه تولیدات کشاورزی حدود 26 میلیون تن برآورد شده، امروز این رقم به 122 میلیون تن رسیده است. در سال 57 دانش و تکنولوژی آنچنان که امروز در عرصه کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد در اختیار نبود و بیشتر کشاورزی به صورت معیشتی انجام می شد.

 

تولیدات محصولات باغی در سال 57 حدود سه میلیون تن بود که امروز به 21 میلیون تن افزایش داشته است. در زمینه شیلات هم تولید و بهره برداری کشور در سال 57 حدود 32 هزار تن بود که این رقم به یک میلیون و 132 هزار تن رسیده است. تولید گندم هم نزدیک 4 میلیون تن بود که امروز به 13 و نیم تن رسیده است. کل محصولات کشاورزی در سال 57 حدود 285 میلیون دلار بود و سال 97 این رقم به پنج میلیارد و 770 میلیون دلار رسیده است./

 

 

کد خبر 765929

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha