۱۲ درصد زعفران استان در تربت حیدریه تولید می شود

باستانی گفت: ۸ هزار و ۵۰۰ هکتار یعنی معادل ۱۲ درصد استان به کشت زعفران در اراضی تربت حیدریه اختصاص دارد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از مشهد، «سعید باستانی» امروز(۲۴ بهمن) در همایش زعفران با بیان اینکه اگر زنجیره تولید و عرضه زعفران در قالب یک شیوه مدون باشد نباید دولت ورود پیدا کند لذا سازمان تعاون روستایی با درک این خلاء به خرید توافقی و حمایتی از محصول کشاورزان اقدام کرد، افزود:زعفران بعنوان یکی از ۵ کالای اساسی حوزه صادرات بخش کشاورزی اهمیت دارد و اگر قرار است صادراتی انجام شود ما باید برای آن تعریف مشخص و برنامه ریزی شده داشته باشیم.

 

نماینده مردم تربت حیدریه در مجلس گفت: فعالیت علمی چشم گیری در حوزه طلای سرخ انجام نشده و می طلبد مرکز تحقیقات سازمان جهاد کشاورزی یک بسته حمایتی علمی در نظر بگیرد تا کشاورز بداند که اگر تا دیروز در هر هکتار ۴ کیلیوگرم زعفران خشک برداشت داشته امروز با اجرای این بسته حمایتی و علمی می تواند حتی دو برابر گذشته برداشت محصول داشته باشد.

 

باستانی افزود:از مجموع ۸۲ هزار هکتار اراضی زیر کشت زعفران استان خراسان رضوی، هشت هزار و ۵۰۰ هکتار یعنی معادل ۱۲ درصد استان به اراضی شهرستان تربت حیدریه و از مجموع افزون بر ۵۰ هزار هکتار عرصه کشاورزی شهرستان زاوه، ۱۲ هزار هکتار معادل ۱۷ درصد ظرفیت استان به کشت زعفران اختصاص دارد.

 

وی گفت:در سطح استان ۱۱۷ هزار خانوار به کشت زعفران مشغول هستند که از این میزان بین ۱۴ تا ۱۵ هزار خانوار به زعفران کاران تربت حیدریه اختصاص دارد و تعداد بهره برداران بخش کشاورزی زاوه نیز ۱۷ هزار نفر است که بالغ بر ۹۰ درصد آن ها به کشت زعفران مشغول هستند.

 

باستانی بیان داشت: بیشترین بهره برداری از یک محصول را کسانی می کنند که در حوزه فناوری آن بیشتر تلاش می کنند تا تولید، مانند زعفران بین ایران و اسپانیا که کشور اسپانیا در حوزه فناوری با ۲ درصد تولید ۹۰ درصد بازار جهانی زعفران را در اختیار دارد.

 

نماینده مردم تربت حیدریه در مجلس تصریح کرد: هنوز پس از ۱۰۰ سال قدمت زعفران، روی ژن و پیاز این محصول کاری انجام نشده و نیازمند کارگاه سورتینگ زعفران هستیم و از سوی دیگر اصلاحات در این حوزه برای ثبات سازی دو سال بطول می انجامد حداقل تولید در هکتار ۲ و حداکثر ۳۵ کیلو گرم است و این فاصله زیاد است که باید مراکز اموزش عالی با برنامه های علمی و تحقیقاتی این فاصله را از بین ببرند.

 

عضو کمیسیون صنایع مجلس بیان کرد: در شرایطی که در متطقه برای جمع اوری و پرکنی زعفران مشکل داریم و هنوز زیر ساخت ها و الزامات جهانی شدن محصول را نداریم نمی توانیم مدعی جهانی شدن ان باشیم از سوی دیگر با رعایت نکردن این الزامات دولت هم نمی تواند با خرید توافقی یا تضمینی به این حوزه کمک کند.

 

نماینده تربت حیدریه در مجلس افزود: اینکه همه نگاهها برای خربد زعفران به دولت باشد باید اصلاح شود چون زعفران به امنیت غذایی کشور وابسته نیست و بودجه دولت کفایت خرید زعفران را نمی کند، لذا با رعایت الزامات و زیر ساخت ها در چرخه زعفران می توانیم از گردش مالی جهانی این محصول نهایت استفاده را ببریم.

 

وی اظهارداشت: با راه اندازی بورس زعفران دو اقدام انجام شده، ابتدا کشف قیمت و بعد تضمین کیفیت اما این اقدام داخلی است که در سال اینده با راه اندازی بورس بین المللی زعفران سراغ کشف قیمت جهانی آن می رویم.

 

باستانی گفت: تولید زیاد نیست زیرا هنوز خیلی از کشورها از زعفران شناختی ندارند و از طرفی باید موانع صادرات را هم رفع کنیم تا مانند افغانستان که تعرفه صادرات زعفران به هند و چین را به صفر رسانده اما ما در ایران پیمان سپاری ارزی داریم و این یعنی تعطیلی صادرات زعفران را در پی دارد.

 

وی بیان کرد: وزارت صنعت و امور خارجه باید مشکلات در حوزه تعرفه گذاری را حل کنند و نباید تجار ما برای صادرات محصول خود به هند و چین، به خاطر تعرفه ای که وجود ندارد به افغانستان سفر کنند، چند صدایی در حوزه تعیین تکلیف زعفران در ایران به این محصول آسیب رسانده و این در شرایطی است که در کشورهای دیگر که تولید زعفران هم ندارند اما متولی زعفران تنها یک نفر و یک واحد است.

کد خبر 765645

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha