ایران در مرز صفر «فقر مطلق»

دولت دوازدهم وعده داده تا سال ۱۴۰۰ فقر مطلق را در کشو ر ریشه کن کند و حالا در راستای اقدامات صورت گرفته بنا بر آخرین گزارش بانک جهانی از فقر مطلق، ایران در بین کشورهایی قرار دارد که فقر مطلق در آنها در مرز صفر قرار دارد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، واژه فقر یک وازه آشنا در همه اقتصادهای جهان است و کل سیستم های اقتصادی جهان با برنامه ریزی و سیاستگذاری به دنبال کاهش فقر در جامعه هستند. فقر مطلق به بخشی از جامعه اطلاق می شود که توانایی تامین ضروری ترین نیازهای خود را ندارند و تمامی دولتها به دنبال کاهش آمار فقر مطلق در راستای توسعه اقتصادی و بهبود وضعیت معیشتی هستند. در کشور ما نیز برنامه ریزی های مدونی در این مسیر صورت گرفته و مسئولان دولتی وعده داده اند که تا سال 1400 فقر مطلق در جامعه ریشه کن می شود.

 

بر اساس گزارشی که سازمان برنامه و بودجه منتشر کرده دولت دوازدهم قصد دارد تا با اجرای ۶ برنامه که ۷۰ هزار میلیارد تومان به آن اختصاص داده فقر مطلق را تا ۱۴۰۰ از میان ببرد. افزایش ۳ تا ۴.۵ برابر دریافتی مددجویان کمیته امداد و سازمان بهزیستی، پرداخت وام اشتغال، اختصاص مسکن مهر بلامتقاضی به نیازمندان، حمایت از کشاورزان و اجرای طرح تحول سلامت که هزینه های درمان را کاهش داده است از مهمترین اقدامات حمایتی دولت در سه چهار سال اخیر در این خصوص بوده است. گزارش ها نشان می دهد ۱۵ درصد جامعه تحت پوشش کمیته امداد کاهش داشته است.

 

این در حالی است که 29 اردیبهشت ماه سال جاری نیز در جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی که به ریاست معاون اول رئیس‌جمهوری برگزار شد، «اسحاق جهانگیری» با اشاره به گزارش دبیرخانه ستاد از برنامه‌های تدوین شده برای کاهش فقر گفته بود: «سال گذشته تصمیم گرفتیم که برای مقابله با فقر به افرادی که درآمد آنها پایین‌تر از سقف تعیین شده باشد بتوانند مابه‌التفاوت درآمد خود را از دولت دریافت کنند و برای این منظور ۷ هزار میلیارد تومان درنظر گرفته شد. وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی دقت کافی را برای شناسایی این گونه افراد داشته باشد و پس از شناسایی نسبت به توانمندسازی آنان و پرداخت مابه‌التفاوت درآمد اقدام کند.»

 

 

همچنین دولت برای کاهش فقر اعتباری معادل 7 هزار میلیارد تومان در لایحه بودجه 98 برای حمایت از معیشت عمومی، عدالت اجتماعی و استمرار طرح مقابله با فقر مطلق در نظر گرفته است. نخستین بخش از لایحه بودجه سال ۱۳۹۸ کل کشور به حمایت از معیشت عمومی، سلامت و عدالت اجتماعی اختصاص دارد. در این بخش آمده که اعتبار خرید تضمینی گندم متناسب با افزایش نرخ خرید تضمینی این محصول از ۵ هزار میلیارد تومان به ۸ هزار میلیارد تومان رسیده است.

 

این در حالی است که برای تامین کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی و نهاده‌های دامی و کشاورزی معادل ۱۴ میلیارد دلار با نرخ ۴۲۰۰ تومان بودجه اختصاص داده شده است. استمرار پرداخت یارانه نقدی (۴۲۵۰۰ میلیارد تومان)، افزایش حقوق کارمندان و بازنشستگان دولت (رشد ۲۰ درصدی)، استمرار همسان‌سازی حقوق بازنشستگان (۲۰۰۰ میلیارد تومان)، استمرار اجرای طرح تحول سلامت (۳۵۰۰۰ میلیارد تومان)، استمرار اجرای قانون استفاده متوازن از امکانات کشور برای ارتقای سطح مناطق کمتر توسعه یافته (۱۵۰۰۰ میلیارد تومان) و افزایش ۲۰ درصدی اعتبار یارانه نهاده‌ها و عوامل تولید کشاورزی از دیگر مواردی است که در لایحه بودجه ۹۸ در بخش حمایت از معیشت عمومی، سلامت و عدالت اجتماعی پیش‌بینی شده است.

 

حالا در تایید اقدامات انجام شده برای ریشه کنی فقر مطلق در کشور بر اساس جدیدترین گزارش بانک جهانی موسوم به «چینش پازل فقر» فقر مطلق در ایران کمتر از انگلیس است. بانک جهانی در بخشی از این گزارش، 36 کشور جهان از نظر فقر مطلق را بررسی کرده و ایران را در بین کشورهایی قرار داده که فقر مطلق در آن ها در مرز صفر قرار دارد.

Image result for ‫بانک جهانی‬‎

 

تسنیم در خبری در این باره نوشته است: «فقر مطلق بر اساس این گزارش که بر پایه آمار سال 2015 تهیه شده است شامل کسانی می شود که درآمد کمتر از 1.9 دلار در روز دارند. بر اساس برآورد بانک جهانی فقط 300 هزار نفر در ایران با درآمد کمتر از 1.9 دلار در روز زندگی می کنند.

 

بر این اساس در میان 36 کشوری که مورد بررسی قرار گرفته اند 31 کشور فقر مطلق بیشتری نسبت به ایران دارند. حتی کشور توسعه یافته ای مثل انگلیس نیز فقر مطلق بیشتری نسبت به ایران دارد. در حالی که میزان فقر مطلق در ایران در حد صفر قرار دارد در انگلیس حدود 0.1 درصد مردم با فقر مطلق روبرو هستند.

 

برخی کشورهای دیگر که فقر مطلق بیشتری نسبت به ایران دارند عبارتند از: بلژیک، کرواسی، اسپانیا، یونان، رومانی، برزیل، لیتوانی، مجارستان، اسلواکی، صربستان، بولیوی و بنگلادش. این گزارش فقر مطلق در ترکیه، فرانسه، اروگوئه و اوکراین را کمتر نسبت به ایران ارزیابی کرده است.»

 

کارشناسان مجموع اقدامات دولت برای رفع فقر مطلق در کشور را موثر ارزیابی می کنند.  این در شرایطی است که دولت برنامه های متعددی برای افزایش اشتغالزایی و رشد اقتصادی پایدار در سال جاری دارد که نوسازی ناوگان جاده ای و نوسازی بافت های فرسوده و حمایت از تولید از مهمترین آنهاست. کارشناسان رشد اقتصادی و اشتغالزایی از این طریق را رشدی موثر و عاملی مهم برای کاهش فقر و افزایش اشتغالزایی در کشور عنوان می کنند. امید است تا با اجرای کامل برنامه های دولت شاهد کاهش فقر در کشورمان باشیم./

 

کد خبر 764432

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha