به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، کشور عمان با ۵٬۵ میلیارد بشکه ذخایر اثبات شده نفت خام، بیست و دومین کشور در جهان و هفتمین کشور در منطقه خاورمیانه از نظر میزان ذخایر نفت است. این ذخایر بهطور عمده در مناطق خشکی شمالی و مرکزی و در میدانهای کوچک و پراکنده واقع شدهاند. عمان با تولید حدود یک میلیون بشکه در روز، بیست و پنجمین تولیدکننده نفت خام جهان است.
اقتصاد این کشور همانند تعداد زیادی از کشورهای خاورمیانه وابسته به درآمد نفت است. بیش از ۶۷ درصد از درآمد این کشور از صنایع نفت و گاز حاصل میشود. هرچند که طبق آمارهای منتشر شده از سوی بانک مرکزی عمان، در سال ۲۰۱۶ تنها ۲۶ درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) این کشور مبتنی بر درآمدهای نفتی بودهاست. مقصد اکثر محمولات نفت خام صادراتی عمان کشورهای چین، تایلند، کره جنوبی و ژاپن هستند.
عمان یکی از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس است. همچون دیگر کشورهای این شورا اقتصاد عمان نیز وابستگی زیادی به نفت دارد و هم اکنون درآمد نفتی حدود یک سوم از کل درآمد این کشور عربی را تشکیل می دهد اما دولت این کشور طرح جدیدی ارایه داده است که به موجب آن از وابستگی به نفت کاسته می شود. طبق این طرح تا سال 2020 میلادی اقتصاد عمان به اقتصادی کاملا غیر نفتی بدل می شود و نفت و درآمد نفتی جای خود را به دیگر صنایع می دهد.
دولت عمان برای اجرای این طرح که افق 2020 نامیده شده است اقدام به فراهم کردن بستر مناسب برای جذب سرمایه های خارجی در بخشهای غیر نفتی اقتصاد کرده است و از جمله کشورهایی که در این مسیر با آن به سمت انعقاد قراردادهای تجاری و اقتصادی رفته ایران است.
بررسی روند ۱۰ ساله تجارت ایران و عمان در بازه زمانی سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۴ نشان میدهد که صادرات به عمان طی ۱۰ سال گذشته روندی مثبت داشته و در سالهای اخیر سرعت و شدت بیشتری نیز به خود گرفته است. بر اساس بررسیهای انجام شده ارزش صادرات در سال ۱۳۸۴ معادل ۲۹ میلیون دلار، در سال ۱۳۸۵ معادل ۶۳ میلیون دلار، در سال ۱۳۸۶ معادل ۱۲۷ میلیون دلار، در سال ۱۳۸۷ معادل ۷۱ میلیون دلار، در سال ۱۳۸۸ معادل ۷۷ میلیون دلار، در سال ۱۳۸۹ معادل ۱۰۷ میلیون دلار، در سال ۱۳۹۰ معادل ۱۰۰ میلیون دلار، در سال ۱۳۹۱ معادل ۱۷۷ میلیون دلار، در سال ۱۳۹۲ معادل ۱۴۶ میلیون دلار، در سال ۱۳۹۳ معادل ۳۰۵ میلیون دلار و در سال ۱۳۹۴ معادل ۳۷۶ میلیون دلار بوده است.
رشد تجارت ایران و عمان در سال ۱۳۸۵ برابر ۱۰۴ درصد، در سال ۱۳۸۶ برابر ۱۰۳ درصد، در سال ۱۳۸۷ برابر ۴۴- درصد، در سال ۱۳۸۸ برابر هشت درصد، در سال ۱۳۸۹ برابر ۴۰ درصد، در سال ۱۳۹۰ برابر ۶- درصد، در سال ۱۳۹۱ برابر ۷۶ درصد، در سال ۱۳۹۲ برابر ۱۸- درصد، در سال ۱۳۹۳ برابر ۱۰۹ درصد و در سال ۱۳۹۴ برابر ۲۳ درصد بوده است.
حالا در ادامه تعاملات اقتصادی ایران و عمان و تلاش عمان برای اجرای افق 2020 خود سفیر عمان در جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده است که «دولت و بخش خصوصی کشور عمان آماده سرمایه گذاری در چابهار است.»
ایرنا به نقل از «سعود بن احمد خالد البروانی» نوشته است: «افزایش همکاری های تجاری و اقتصادی عمان و ایران می تواند منجر به توسعه روابط این 2 کشور شود. چابهار بهترین مرکز ارتباطات و مبادلات تجاری و اقتصادی ایران و عمان است و در آینده می تواند نقش مهمی در توسعه تجارت منطقه ایفا کند.»
سفیر عمان در ایران ظرفیت های گردشگری، تجاری و اقتصادی چابهار را مثبت ارزیابی و خاطرنشان کرده است: «زیرساخت های چابهار در حال آماده شدن است و این نوید دهنده منطقه ای خوب برای سرمایه گذاری است. عمان آماده است تا فاز دوم بندر شهید بهشتی و فعال سازی پایانه مسافری بندر شهید کلانتری را به اجرا درآورد.»
این در حالی است که ۲۳ اسفند ۱۳۹۵ جلسه مشترک با حضور مدیران بانکهای مرکزی ایران و عمان بین دو کشور برگزار شد که در این جلسه «حامد البوسعیدی»، رئیس بانک مرکزی عمان گفته بود: «فرصت مناسبی برای ارتباط و مذاکره بین بانکهای کشور ایران و عمان به وجود آمده و این موضوع میتواند زمینه ساز همکاریهای آینده باشد.»
همچنین چندی پیش نیز سفیر عمان در ایران گفته بود: «از سفرا دعوت می کنم از سرمایه گذاری کشور عمان در استان کرمان با اعتبار 230 میلیون دلار بازدید کنند که به عنوان نمونه همکاری اقتصادی 2 کشور محسوب می شود. به عنوان سفیر سلطنت عمان در ایران امیدواریم در سال 2019 شاهد افزایش حجم مبادلات تجاری زیر چتر اتاق های بازرگانی با راهبری اتاق مشترک ایران و عمان باشیم.»
یادآور می شود: مقایسه آمارهای هفت ماه ابتدایی امسال با مدت مشابه سال گذشته نشان میدهد که حجم تجارت ایران و عمان ۲۹۳ میلیون دلار افزایش یافته است. براساس آمار گمرک ایران، طی ۷ ماه منتهی به مهر سالجاری حجم تجارت ایران و عمان به رقم ۸۷۰ میلیون دلار رسیده درحالیکه حجم روابط تجاری میان دو کشور در مدت مشابه سال گذشته ۵۷۷ میلیون دلار بوده است. از سوی دیگر تراز تجاری ایران نسبت به عمان در این بازه زمانی از سوی متولیان تجارت کشور مثبت اعلام شده است./
نظر شما