افزایش مبادلات تجاری تهران و جاکارتا/صادرات  ۵۹۰ میلیون دلاری طی ۹ ماه

پس از تاکیدات رهبری نسبت به پایین بودن مبادلات اقتصادی ایران و اندونزی در سال ۹۵ دو کشو توسعه روابط اقتصادی را در دستور کار قرار دادند تا جایی که طی ۹ ماهه سال اری به رشد ۵۲ درصدی صادرات به اندونزی رسیده ایم.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، اندونزی بزرگترین قدرت اقتصادی جنوب شرقی آسیا است. بیشترین صادرات اندونزی به کشورهای آمریکا و ژاپن و چین و سنگاپور است. اندونزی از لحاظ معدنی کشوری غنی است و معادن نفت، گاز طبیعی، قلع، نیکل، زغال سنگ، بوکسیت و مس در این کشور موجود است اما به علت نسبت بیشتر جمعیت به ثروت جمعیت مردم فقیر زیاد است.

 

صنعت معدنکاری سهمی ۱۲ درصدی در تولید ناخالص داخلی اندونزی دارد. یکی دیگر از منابع کسب درآمد برای اندونزی صنعت گردشگری است. تولید نفت در اندونزی بسیار کم است و این میزان تنها برای تأمین نیازهای داخلی این کشور صرف می‌شود ولی با این حال اندونزی بزرگترین تولیدکننده نفت در کشورهای جنوب شرقی آسیا به‌شمار می‌آید.

 

Image result for ‫اندونزی‬‎

 

روابط دیپلماتیک ایران و اندونزی از سال ۱۹۵۰ شروع شد. اندونزی یک سفارت در تهران دارد و ایران نیز یک سفارت در جاکارتا. هر دو کشور عضو سازمان جهانی تجارت (WTO), جنبش عدم متعهد (OIC) و دی هشت هستند. در اردیبهشت ۱۳۹۵ «علی طیب‌نیا»، وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران در سفر به جاکارتا با بامبانگ بروچونگورو وزیر دارایی اندونزی راه‌های توسعه روابط دو کشور را مورد بحث و تبادل نظر قرار داد.

 

وی در این سفر که با هدف شرکت در اجلاس هیات عامل گروه بانک توسعه اسلامی در جاکارتا انجام شد، خواستار اقدامات عملی و قدم های کارسازی در راستای استفاده از ظرفیت های دو کشور برای توسعه مناسبات شده بود. علاقه دو بانک خصوصی ایران برای سرمایه گذاری در اندونزی و تاسیس بانک جدید در این کشور یا خرید سهام یک بانک اندونزیایی از جمله مباحثی بود که با مطرح شدن در سفر وزیر امور اقتصادی و دارایی احتمال تقویت همکاری های بانکی بین دو کشور را افزایش داد.

 

شرکت نفت دولتی اندونزی در خرداد سال ۱۳۹۵ با انعقاد قراردادی اقدام به خرید ۸۰ هزار تن گاز مایع از ایران کرد. هنگام عقد این قرارداد که در تهران و با حضور «سودیرمان سعید»، وزیر وقت انرژی و منابع معدنی اندونزی و «بیژن زنگنه»، وزیر نفت کشورمان انجام شد، «ویاندا پوسپونگورو»، معاون پرتامینا اعلام کرده بود که ایران در سال گذشته میلادی دو محموله 88 هزار تنی گاز مایع را تحویل اندونزی می دهد و در سال 2017 نیز 12 محموله تحویل این کشور می شود تا حجم کل گاز خریداری شده توسط این کشور به 600 هزار متریک تن برسد.

 

همچنین اسفند ۱۳۹۵ «دارمین ناسوتیون»، وزیر هماهنگی و اقتصاد اندونزی که به ایران سفر کرده بود با وزیر وقت ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران «محمود واعظی» دیدار کرد. در این دیدار دو طرف در رابطه با حمایت از بخش خصوصی، گسترش روابط فرهنگی، تجارت، توسعه روابط گمرکی، افزایش حجم در بخش انرژی تبادل نظر و به رایزنی پرداختند.

 

همکاری های ایران اندونزی در بخش تبادل دانشجو، بخش بالادستی صنعت نفت و گاز، انجام مطالعه مقدماتی بر روی دو حوزه بزرگ نفتی ایران شامل میدان نفتی «آب تیمور» و «منصوری» و توسعه همکاری پس از انجام این مطالعات، توسعه همکاری ها در زمینه صنعت هواپیماهای غیرنظامی، علاقه ایران برای مشارکت در ساخت پالایشگاه نفت در اندونزی، واردات یک میلیون بشکه نفت از ایران توسط اندونزی، همکاری های حقوقی و استرداد مجرمین از دیگر حوزه هایی بود که در 12 ماهه سال 95 ایران و اندونزی در مورد آن بحث کرده و به توافقنامه هایی در مورد آن امضا شد.

 

این در حالی است که در اواخر سال 95 حضرت «آیت‌الله خامنه‌ای» رهبر معظم انقلاب در دیدار با «جوکو ویدودو»، رئیس جمهوری اندونزی از تهران (دسامبر 2016 ) با اشاره به ظرفیت‌های فراوان دو کشور بر افزایش مبادلات و همکاری‌های مختلف اقتصادی، سیاسی و فرهنگی تأکیده و خاطرنشان کرده بودند: «جمهوری اسلامی، پیشرفت و عزت اندونزی به‌ عنوان کشوری مسلمان و پرجمعیت را مایه‌ افتخار و عزت امت اسلامی می‌داند.»

 

Image result for ‫رهبری+جوکو ویدودو‬‎

 

رهبر انقلاب اسلامی، سطح پایین مبادلات اقتصادی ایران و اندونزی را شایسته و در خور ظرفیت‌های متعدد دو کشور ندانستند و تأکید کرده بودند: «باید با تعیین مراحل زمانی، سطح مبادلات اقتصادی را به ارقامی مانند ۲۰ میلیارد دلار ارتقا داد.»

 

پس از آن در سال 96 مباحث بانکی به عنوان مهمترین مساله در روابط 2 کشور مطرح شد و میزان مبادلات تجاری دو کشور به حدود نیم میلیارد دلار رسید. دو کشور در سال جاری نیز توسعه روابط تجاری را در دستور کار خود قرار داده اند و در همین رابطه رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در جاکارتا خبر داده است که «صادرات کشور ما به اندونزی در 9 ماهه امسال با رشد 52 درصدی به 590 میلیون دلار رسید.»

 

سازمان توسعه تجارت ایران به نقل از «انور کمری» در این باره نوشته است: «صادرات ایران در 9 ماهه امسال از نظر وزنی 20 درصد نسبت به دوره مشابه پارسال رشد کرد. در صدر اقلام صادراتی فلزات معمولی شامل آهن و فولاد به ارزش 389 میلیون دلار قرار دارد که نسبت به مدت مشابه پارسال رشد 112 درصدی داشته است. محصولات شیمیایی با 20 میلیون دلار و محصولات پلاستیکی با هفت میلیون دلار در رده‌های بعد قرار می گیرد. در هشت ماه گذشته نیز افزایش صادرات محصولات نباتی، مواد غذایی و فرش نسبت به دوره مشابه پارسال رخ داد.»

 

بنابراین گزارش، با استناد به گزارشهای منتشر شده توسط گمرک جمهوری اسلامی ایران، صادرات ایران به اندونزی در هفت ماهه سال جاری به 402 میلیون دلار رسیده بود که این میزان در دوره مشابه سال قبل که 280 میلیون دلار بوده به لحاظ ارزش 43 و از نظر وزن 10 درصد رشد داشته است. بر اساس این گزارش ها فلزات معمولی شامل آهن و فولاد با 220 میلیون دلار و 74 درصد رشد نسبت به دوره سال قبل در صدر اقلام صادراتی به اندونزی قرار دارد.

 

سوختها و روغن های معدنی و قیر با 160 میلیون دلار، محصولات شیمیایی با 10.3 میلیون دلار و محصولات پلاستیکی با 6.2 میلیون دلار در رده های بعدی صادرات ایران قرار دارند. همچنین طی هفت ماه گذشته میوه های خوراکی ، فرش و مواد نسجی از دیگر اقلامی بوده اند که نسبت به دوره مشابه سال قبل افزایش صادرات داشته اند./

 

کد خبر 764080

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha