«صباح زنگنه» در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان با اشاره به آثار ساز و کار مالی اروپا (اینستکس) در اقتصادی ایران گفت: تنها مزیت این اقدام این است که اروپا برای حفاظت از پول اروپایی یعنی یورو این گام را برداشته است. این ساز و کار بیشتر برای اروپا منفعت دارد تا برای ایران.
دیپلمات سابق کشورمان افزود: اینستکس یک گام خجولانه و باترس و لرز است. این ساز و کار که بعد از ماه ها تاخیر راه اندازی چندان منافعی برای کشور ما ندارد و منافع اقتصادی ایران را تامین نمی کند.
وی با تاکید براین نکته که ما باید با صراحت با اروپایی ها گله های خودمان را مطرح کنیم، خاطرنشان کرد: باید به آن ها بگوییم که این چیزی نبود که انتظار داشتیم و اینستکس چیزی نبود که اروپایی ها قول داده بودند.
زنگنه با یادآوری این نکته که قرار بود ساز و کار مالی اروپا منافع رفع تحریم های ایران در برجام را برآورده کند، تصریح کرد: اینستکس به عنوان ایجاد یک مسیر جدید برای تعاملات ارزهای بین المللی یک گام مهم تلقی می شود اما در حقیقت مشکل اروپا را حل می کند.
نماینده پیشین ایران در سازمان همکاری های اسلامی در پاسخ به این سوال که این ساز و کار مالی چه منافع سیاسی برای ایران ایجاد می کند، توضیح داد: این همکاری ایران و اروپا به لحاظ سیاسی یک گام مهم در برابر قلدری آمریکا محسوب می شود.
وی با تصریح این مطلب که ایران باید بیشتر به دنبال کسب و افزایش منافع اقتصادی خود در این معاملات باشد، خاطرنشان کرد: مسئولان کشور ما در تعاملات خارجی خود نباید به فکر آن باشند که در دهان آمریکا بزنند بلکه ابتدا باید منافع اقتصادی خود را در نظر بگیرند اگر این منافع تامین شود سپس می توانند به دنبال منافع سیاسی باشند.
زنگنه ادامه داد: البته هرچه از میزان اقتدارگرایی آمریکا کاسته شود به منافع ملی ما کمک خواهد شد. اما در اولویت بندی ها باید به منافع ملی واقصادی بیش از هر نوع منافع دیگر توجه داشته باشیم. شرایط و دوران فعلی به گونه ای است که تامین نیازهای اقتصادی کشور بیش از هر نیاز دیگری اولویت دارد.
دیپلمات سابق جمهوری اسلامی در بخش پایانی این گفت و گو امید داشتن به کشورهای دیگر برای حل آسیب های اقتصاد ایران را نادرست ارزیابی کرد و گفت: چسبیدن به این که کشورهای دیگر برای اقتصاد ما و آسیب نپذیرفتن آن تلاش کنند درست نیست.
وی یادآور شد: باید به اقتصاد داخلی، رشد و تولید داخلی بیشتر بیاندیشیم تا به معادلات برون مرزی توجه داشته باشیم. از این روش می توان منافع اقتصادی را بیش از منافع سیاسی تامین کرد و کشور را برای عبور از این دوران بحرانی آماده ساخت./
نظر شما