به گزارش خبرنگار سیاسی دفاعی خبرگزاری شبستان، توانمندی های دفاعی و نظامی ایران بر هیچ کس پوشیده نیست. توانمندی هایی که به گفته مسئولان این بخش حاصل تلاش نیروهای داخلی است و امروز به مرحله ای رسیده است که بخش عمده تجهیزات دفاعی ایران بومی شده است.
این در حالی است که در سالهای اخیر با همت مسئولان نظامی و خدمات شهید «طهرانی مقدم»، پدر صنعت موشکی ایران توان موشکی با پیشرفتهای بسیاری همراه بوده است. موشک های تولید یایران توانایی انهدام اهداف در دورترین نقاط را دارند که رسانه ها و کارشناسان غربی و حتی دشمنان نیزدر گفتگوها و تحلیل های خود هموراه بر این نکته اشاره داشتند و این توانمندی که با وجود تحریم ها برای کشور ایجاد شده انها را متعجب کرده است.
رئیسجمهوری ایالات متحده از سند «بازنگری دفاع موشکی ۲۰۱۹» که مربوط به ارزیابیهای پنتاگون از وضعیت دفاع موشکی این کشور است، رونمایی کرد. در این سند علاوه بر اهداف گذشته که منحصرا بر مقابله با «تهدیدهای» ایران و کره شمالی تمرکز داشت، هدف جدیدی با عنوان «دفاع از نیروهای آمریکایی و متحدان آن در برابر تهدیدهای موشکی» اضافه شده است.
پنتاگون در این سند همچنین به ارزیابی زرادخانه موشکی ایران پرداخته و مینویسد: «ایران صاحب بزرگترین نیروی موشکی در خاورمیانه است و به توسعه فناوریهای قابل کاربست در موشکهای قارهپیما با قابلیت تهدید ایالات متحده ادامه میدهد. تمایل ایران برای داشتن موازنه راهبردی در برابر ایالات متحده میتواند این کشور را به سمت تصاحب موشکهای قارهپیما سوق دهد و پیشرفت هایش در برنامه فضایی میتواند مسیر دستیابی به موشکهای قارهپیما را کوتاه کند.»
در ادامه این سند آمده است: «ایران استفاده از موشکهای بالستیک کوتاهبرد خود به عنوان ضدکشتی را مورد آزمایش قرار داده که این میتواند تهدیدی علیه شناورهای نیروی دریایی آمریکا و متحدان این کشور در خلیج ع. ر. ب.ی (خلیج فارس) و تنگه هرمز باشد. این کشور همچنین از یک موشک کروز با برد ادعایی ۲۰۰۰ کیلومتر برای حمله به اهداف زمینی رونمایی کرده است.»
همچنین در بخش نخست این سند که به «تهدیدهای موشکی جاری و تهدیدهای نوظهور علیه سرزمین آمریکا» اختصاص یافته، از چهار کشور به عنوان عوامل بالقوه تهدید موشکی نام برده شده است: «ایران، روسیه، کره شمالی و چین.»
همچنین وبسایت تخصصی آمریکایی گلوبال فایرپاور که قدرت نظامی و توان ارتش کشورها را رتبهبندی میکند در تازهترین ردهبندی خود ایران را در جایگاه سیزدهم جهان قرار داده است. طبق ترجمه باشگاه خبرنگاران جوان از روزنامه صهیونیستی جروزالمپست، طبق اعلام سایت گلوبال فایرپاور، در این رتبهبندی تنها توانمندیهای متعارف نظامی و ۵۵ ملاک دیگر اعم از برد سلاحهای موجود در زرادخانهها، شمار نیروی انسانی در دسترس، توانمندیهای صنایع دفاعی، منابع طبیعی، وسعت جغرافیایی و قدرت اقتصادی لحاظ شدهاند.
حالا در ادامه ارتقای توانمندی های دفاعی موشک اخگر به عنوان جدیدترین سلاح پهپادهای ایرانی و پاد اخلالگر جنگ الکترونیک «شاهین» در نمایشگاه دستاوردهای دفاعی نیروهای مسلح به نمایش درآمد. این موشک جدیدترین سلاح پهپادهای ایرانی است که از فاصله ۳۰ کیلومتری و از پهپاد قابلیت شلیک به سمت اهداف را دارد.
اخگر که مجهز به یک موتور میکروجت است، با سرعت ۶۰۰ کیلومتر بر ساعت از سرجنگی ۷ کیلوگرمی برخوردار است.
مشخصات موشک اخگر:
وزن موشک: ۲۷ کیلوگرم
وزن سرجنگی: ۷ کیلوگرم
برد موشک: ۳۰ کیلومتر
حداکثر سرعت: ۶۰۰ کیلومتر
طول موشک: ۱.۷ متر
قطر موشک: ۱۳ سانتیمتر
نوع هدایت: تلوزیونی
این در حالی است که چندی پیش موشک کروز برد بلند زمینی «هویزه» یا حضور امیر سرتیپ «امیر حاتمی»، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح امروز (شنبه 13 بهمن ماه) رونمایی شد.
«موشک هویزه» که توسط متخصصان سازمان صنایع هوا فضای وزارت دفاع طراحی و ساخته شده از نوع موشک سومار است و دارای برد پروازی بیش از ۱۳۵۰ کیلومتر است که علیه اهداف زمینی ثابت استفاده می شود. آماده سازی و واکنش سریع، ارتفاع پروازی پایین، دقت بالای ناوبری و اصابت به هدف و قدرت تخریب زیاد از ویژگی های موشک کروز «هویزه» است. آزمایش پروازی موشک کروز زمینی هویزه در برد پروازی ۱۲۰۰ کیلومتر انجام و موفق شد اهداف از پیش تعیین شده را با دقت مورد اصابت قرار دهد.
موشک هویزه که یک موشک کروز زمینی است، توانایی انهدام طیف متنوعی از اهداف را دارد و با توجه به قابلیتهای تاکتیکپذیری بالا، ماندگاری طولانی در صحنه نبرد و رادارگریزی میتواند در هر شرایطی اهداف مورد نظر را منهدم کند.
روابط عمومی وزارت دفاع به نقل از امیر سرتیپ حاتمی در آیین رونمایی از این موشک نوشته است: «موشک «هویزه» نماد خودباوری و یک دستاورد مهم دفاعی حاکی از اوج پیشرفت فناوری روز دنیا است که نشان می دهد هیچ سدی جلودار عزم و اراده ملت ایران اسلامی در حوزه دفاعی نخواهد بود و همان طور که فرمانده معظم کل قوا فرمودند: هر نوع تهدیدی را در همان سطح پاسخ قاطع می دهیم.»
همچنین سردار سرتیپ پاسدار «حسین سلامی» نیز (شنبه 13 بهمن ماه) در گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما به قدرت های استکباری هشدار داد: «به همه سفارش می کنم درباره قدرت موشکی ایران که یکی از ارکان بازدارندگی ماست کسی با ما مذاکره یا به ما توصیه ای نکند و درخواستی نداشته باشد زیرا این مسئله ما را وادار به تغییر در معادلات بازدارندگی می کند.»
جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با بیان اینکه برای افزایش برد، دقت بالا، قدرت تخریب دلخواه و نیروی پیشران موشک ها هیچ محدودیت فنی نداریم، گفت: «تنها راهبردهای ما هستند که اولویت های توسعه موشکی کشورمان را مشخص می کنند. راهبرد موشکی ما موضوع ثابتی نیست و بر اساس تغییر رفتار بازیگران ملاحظات ما تغییر می کند. امروز خوداتکا هستیم و هر روز بر کیفیت و کمیت موشک هایمان افزوده می شود. امروز در توسعه قدرت موشکی با هیچ مانع فناورانه و رساندن دقت موشک ها به بالاترین سطح و سوخت موشک، سر جنگی، قدرت تخریب و برد موشک ها مانع علمی نداریم.»
در متن زیر برخی از موشک های تولید داخل و ویژگی های آنها را به اختصار مرور می کنیم:
موشک سجیل؛ اولین موشک دوربرد سوخت جامد
موشک سجیل نخستین موشک زمین به زمین دوربرد دو مرحله ای سوخت جامد در کشور است که توسط متخصصان سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع طراحی و ساخته شده است. این موشک دوربرد بالستیک برد عملیاتی نزدیک به 2000 کیلومتر و از ویژگیهای منحصربفرد آن دقت بالا در اصابت به اهداف تعیین شده،زمان بسیار کوتاه آماده سازی و عملیاتی شدن سامانه پرتاب،زمان بسیار کوتاه انتقال سایت پرتاب دیسک پس از شلیک،قابلیت لانچر متحرک،قابلیت حمل موشک آماده شلیک و بهره مندی از سیستم tvcمی توان اشاره کرد.
سجیل اولین موشک دوربرد سوخت جامد ایران است که برخی کارشناسان آن را برترین موشک بالستک ایرانی می دانند که از سامانه پرتاب متحرک با قابلیت حمل موشک آماده پرتاب برخوردار است. این موشک به دلیل استفاده از سوخت جامد به سرعت و ظرف چند دقیقه آماده پرتاب شده و پس از شلیک نیز پرتابگر آن به سرعت محل را ترک می کند که این ویژگی باعث کاهش احتمال نابودی موشک قبل از پرتاب می شود. همچنین به دلیل شتاب بسیار بالای سجیل امکان ردگیری آن برای دشمن در فازهای اولیه پرتاب بسیار کم و عملآً شانس دشمن برای انهدام سجیل در طی پرواز ناچیز است.
سجیل جزو آن دسته از موشکهای بالستیک کشور است که با خروج از جو و طی مسیر در چنین ارتفاعی به داخل جو بازگشته و با سرعت حدود 10 تا 12 ماخ (حدود3400 تا 4080 متر بر ثانیه) به سوی هدف سرازیر میشود که انهدام آن از سوی سامانههای دفاع هوایی موجود را ناممکن میسازد و تاکنون در دو نمونه سجیل 1 و 2 معرفی شده است که رژه 12 موشک سجیل در مراسم هفته دفاع مقدس سال گذشته مورد توجه بسیاری از رسانه های خارجی قرار گرفت.
موشک خلیج فارس؛ مافوق صوت بالستیک علیه کشتیها و ناوها
موشک بالستیک و هوشمند خلیج فارس با سرعتی مافوق صوت میتواند انواع ناوها و شناورهای دشمن را مورد اصابت قرار دهد. موشک هوشمند و بالستیک خلیج فارس یک موشک مافوق صوت و کشتیزن بوده و تفاوت آن با موشکهای قبلی این است که دیگر موشکها عمدتاً با سرعتی زیر صوت و به صورت کروز عمل میکردند اما "خلیج فارس " با سرعتی مافوق صوت و به صورت بالستیک از سطح زمین شلیک شده و به صورت عمودی از ارتفاع بالا میتواند هرگونه ناو و یا شناور دشمن را مورد هدف قرار دهد.
موشک خلیج فارس به صورت هدایت ترکیبی عمل کرده به طوری که جستجوگر آن در فاز نهایی بر روی هدف قفل می کند و در این حالت هرگونه شناور دشمن هیچ راه گریزی از اصابت این موشک که کلاهکی با حدود 650 کیلوگرم مواد منفجره دارد، نخواهد داشت. سوخت موشک خلیج فارس جامد است و این موشک توسط مرکز تحقیقاتی نیروی هوافضای سپاه طراحی و توسط وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تولید شده است.
بالستیک دوربرد شهاب
خانواده موشکهای شهاب (شهاب1، 2 ،3 و . . . ) را باید معروف ترین موشک های ایرانی در دنیا دانست. این موشکها که در انواع میان برد و دوربرد ساخته شده اند، می توانند به راحتی مواضع دشمنان احتمالی در منطقه را مورد هدف قرار دهند و شاید همین ویژگی بود که نام شهاب را به عنوان کلید واژه مرگ برای دشمنان منطقه ای در جهان جا انداخت.
فاتح 110: قابلیت تغییر جهت در طول مسیر
موشک Fateh-110 یا NP-110 یک موشک بالستیک استراتژیک با برد کوتاه است.این موشک از یک موتور تک مرحله ای که با سوخت جامد کار می کند بهره می برد,فاتح 110 موشکی سطح به سطح است که با استفاده از سوخت جامد توانایی هدف قرار دادن اهدافی در 200 کیلومتری را داراست.فاتح 110 یکی از طرحهایی است که در صنایع هوا و فضای ایران برای ساخت موشک های سوخت جامد و مایع دنبال میشود.
افزایش برد، افزایش دقت و کاهش زمان مورد نیاز برای استقرار و پرتاب و سهولت در نحوه انبارداری در مناطق مختلف آب و هوایی از ویژگیهای موشک فاتح ۱۱۰ است. در سال ۸۹ نسخه بعدی این موشک آزمایش شد. این نسخه که به نسل سوم فاتح ۱۱۰ معروف است دارای برد ۳۰۰ کیلومتر، دقت بیشتر و توانایی نگهداری در مناطق مختلف ایران بود.
ابعاد موشک فاتح ۱۱۰ با موشک زلزال ۲ یکی است. اما علاوه بر ۴ بالک ثابت زلزال، ۴ بالک مثلثی شکل ثابت در انتهای موشک و ۴ بالک متحرک در سر آن دارد که مسئولیت تغییر جهت و هدایت موشک را بر عهده دارند. نسخههای موشک فاتح110 عبارتند از فاتح 110 نسل 1 با برد 200 کیلومتر،فاتح110 نسل 2 با برد 250 کیلومتر،فاتح 110نسل 3 با برد 300 کیلومتر و فاتح110نسل4 با برد بیش از 300 و قابلیت نقطه زنی.
قدر: سریعترین در دنیا
موشک قدر 110 یکی دیگر از موشکهای ایران است که از لحاظ سرعت جز سریعترین موشکهای دنیاست و قادر است بر تمام رادارها و موشکهای ضد موشک فائق آید. در نتیجه هر چقدر قدرت سامانه دفاعی ضد موشک دشمن قوی باشد، این موشک به هدف اصابت میکند. برخی منابع به برد 2500 تا 3000 کیلومتری این موشک اشاره کردهاند با این تفاسیر این موشک توان ضربه زدن به دورترین نقاط اروپا را داراست و بیش از 70 درصد آسیا را در تیررس توان موشکی ایران قرار میدهد
قدر110 بهبود یافته موشک معروف ایرانی شهاب 3 است.این موشک بر خلاف شهاب 3 از موتوری 2 مرحله ای بهره می جوید که توانایی رسیدن به بردی 2500 تا 3000 کیلومتر را برای آن فراهم می اورد.اعتقاد بر این است که موتور اول این موشک سوخت مایع و موتور دوم این موشک از سوخت جامد بهره می برد. این موشک توان ضربه زدن به دورترین نقاط اروپا را داراست و بیش از 70 درصد آسیا را در تیررس توان موشکی ایران قرار می دهد که با تلاش متخصصین داخلی و در صنایع موشکی شهید همت طراحی و تولید شده است./
نظر شما