برخی دولت‌ها «شعار جوانان» دادند اما هیچ وعده ای محقق نشد

ابتکار گفت: بعضی دولت ها شعار جوانان دادند ولی هیچ فضایی برای جوانان فراهم نکردند، وقتی حق انتخاب و آزادی جوانان به عناوین دینی محدود و در نهایت تحقیر می شوند در واقع عزت نفس آنها پایمال می شود.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان،بررسی موشکافانه وضعیت سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بانوان ایرانی در حال حاضر، نشان می‌دهد، زنان ایرانی در دوران بعد از انقلاب در مسیر رشد قرارگرفته و ورود موفقی به بسیاری از عرصه های فوق داشته‌اند. امروز برای عموم زنان ایرانی هیچ ممنوعیتی در تحصیل حتی تا عالی‌ترین سطوح ممکن وجود ندارد. آمارها  حضور دختران و زنان را در دانشگاه ها بیشتر از مردان نشان می‌دهد. زنان ایرانی به راحتی به عرصه‌های ‌سیاسی و اجتماعی کشور واردشده، حتی برای گرفتن برخی پست‌ها و مناصب مدیریتی مانعی پیش روی خود نمی بینند، البته ناگفته نماند که بیان این دستاوردها دلیل بر حل همه مشکلات زنان نیست، بازم هم حوزه بانوان پر مشکلترین حوزه است و آنها با مسایل و مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند. برهمین اساس با «معصومه ابتکار» معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده در خصوص دستاوردهای انقلاب در حوزه زنان به مصاحبه ای پرداختیم که در زیر می خوانید.

 

انقلاب اسلامی چه دستاوردهایی برای جوانان به ویژه دختران زنان داشت؟

حوزه جوانان حوزه بسیار مهمی است چون آینده کشور را می سازد، آینده ای که اگر جوانان امیدوار و بانشاط باشند و بتواند یک افق روشنی را در آینده خود ترسیم کنند یقینا آینده خوبی خواهند داشت.یکی از اقدامات مهم ما در معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری تشکیل کارگروه دختران جوان است،با توجه به اینکه تاکنون مناسبت های دختران مورد توجه قرار نمی گرفته لذا ما به دلیل اینکه مسایل، مطالب، دغدغه ها و آسیب های دختران، مورد توجه خاص قرار بگیرد، هفته دختران را برگزار کردیم که در کنار اینها برنامه های خاصی برای گفتگوی بین نسلی با محوریت دختران و پسران جوان داریم.بنابراین مناسبت‌های زیادی از جمله روز ملی دختر در ایران وجود دارد که به مناسبت آنها می توان با تولید محتوای مناسب به بسیاری از موضوعات مطرح در جامعه پاسخ داد یا از آسیب‌های احتمالی جلوگیری کرد. با توجه به اینکه جوانان می گویند ما شنیده و دیده نمی شویم لذا گفت و گوی بین نسلی می تواند زمینه را برای شنیده شدن و دیده شدن جوانان فراهم کند. همچنین موضوع کودک همسری و توجه به مسایل دختران نیز از دیگر مسایل مهمی است که در مباحث حقوقی و شورای فقهی در حال پیگیری آن هستیم.

 

 با توجه به اینکه حوزه آموزش و تربیت از اهمیت زیادی برخوردار است آیا شما در وزارت آموزش و پرورش نیز برنامه هایی برای توانمند شدن نوجوانان و جوانان دختر دارد؟

توجه ما در وزارت آموزش و پرورش به طور خاص به آموزش مهارت های زندگی است. یکی از تفاهم‌نامه‌های میان معاونت با وزارت آموزش و پرورش، آموزش‌های مهارت‌ زندگی است که در سطوح و مقاطع مختلف تحصیلی به دانش آموزان ارائه می‌شود.این آموزش ها به عزت نفس و اعتماد به نفس جوانان و همچنین انتخاب درست آنها در زندگی شان کمک زیادی خواهد کرد. علاوه بر اینها ما به طور خاص برای اشتغال جوانان نیز برنامه های ویژه ای داریم. استارت آپ ها، حمایت از اشتغال جوانان و آموزش هایی که به مهارت های کاری و تخصصی منتهی می شود و فعالیت هایی نظیر آموزش های مدیریت کسب و کار خاص جوانان مربوط می شود همه اینها با کمک دستگاه های مربوطه در دستور کار قرار دارد.

 

در حال حاضر آمار بیکاری حوزه زنان چقدر است؟

آمار بیکاری زنان 2 تا 3 برابر مردان است،البته این آمار به تناسب استان ها متفاوت است در برخی استان ها 3 برابر و در بعضی دیگر کمتر است این آمار به طور دقیق در اطلس زنان و خانواده کامل قید شده است. در قالب راهبرد حمایت از کارآفرینی و توان افزایی جهت ورود دختران تحصیل کرده به مسئله اشتغال، این پروژه یکی از پروژه های مورد نظر و حمایت معاونت است و انتظار داریم با حمایت سرمایه گذاران، بخش خصوصی و نظام بانکی، افرادی که آموزشه ای اولیه را دیده اند بتوانند گامهای بعدی خود را در این مسیر بردارند

 

معاونت امور زنان  و خانواده چه اقداماتی در اشتغالزایی زنان روستایی داشته است؟

تاکنون ۱۸ هزار میلیارد تومان در روستاها توزیع شده و ارزیابی‌های اولیه نشان می‌دهد کسب و کارهایی که خانمها ایجاد کرده اند بسیار موفق بوده و سرمایه گذاریهای انجام شده منجر به تولید و خدمات پایدار و بازاریابی‌های لازم و توسعه چرخه کسب و کار برای زنان شده است که بسیار ارزشمند بوده و نشان می‌دهد که ظرفیتهای عظیمی در کشور داریم، در شهرها نیز تسهیلات فراگیر وجود دارد که زنان می‌توانند از آن استفاده کنند و این موضوع در آیین نامه مربوط به تسهیلات فراگیر توجه شده و مشکلات مربوط به استفاده بانوان از این تسهیلات نیز احصا شده است.

 

 به نظر شما حمایت دولت ها از جوانان طی این 40 سال قابل قبول بوده است؟

 همه دولت ها به سهم خود برای رشد و تعالی جوانان در حوزه های مختلف تلاش کردند اینکه تا چه اندازه توانستند موفق باشند نیاز به بحث و بررسی دارد، بالاخره در این مدت فراز و نشیب هایی هم وجود داشته است، نگاه ها هم متفاوت بوده. بعضی دولت ها شعار جوانان دادند ولی هیچ فضایی برای جوانان فراهم نکردند، چون عزت نفس و احترام نخستین چیزی است که یک جوان به آن نیاز دارد. وقتی حق انتخاب و آزادی جوانان به عناوین دینی محدود و در نهایت تحقیر می شوند در واقع عزت نفس آنها پایمال می شود، در حالی که خداوند انسان را با کرامت و عزت آفریده است و ما حق نداریم جوانان را طوری محدود کنیم که احساس، حقارت و تحقیرشدگی کنند. این مسئله نسل جوان است، بنابراین گفت و گوی بین نسلی در حق انتخاب و آزادی جوانان و مواردی که در قانون اساسی آمده ولی رعایت نمی شود بسیار مهم و ضروری است.

 

تلاش دولت یازدهم و دوازدهم فراهم کردن فضا برای جوانان بوده است، آقای رییس جمهور توجه زیادی به حوزه زنان و جوانان و بکارگیری آنها در پست های مدیریتی داشته و دارند. خوشبختانه شاهد انتصابات زیادی از جوانان در وزارتخانه های مختلف، معاونان وزیر جوان و وزیر جوان بودیم در واقع حضور جوانان در دولت تدبیر و امید نسبت به دولت های دیگر بسیار متفاوت است. زنان ایرانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، علاقه زیادی به مشارکت سیاسی دارند. مشارکت سیاسی زنان در تمام انتخابات‌های بعد از انقلاب، تقریبا 50 درصدی بوده است لذا در همه شاخص‌های مربوط به زنان و خانواده، جای نقد، بررسی و ارزیابی وجود دارد و این روندهای مثبت، دلیلی بر این نیست که ما هیچ مشکلی نداریم.

 

 در حوزه اشتغال دختران جوان چه اقداماتی انجام داده اید؟

من مکاتبه ای با شهرداران داشتم، از آنها خواستم که نسبت به بحث حمایت از دختران جوان در کسب و کارها و استارت آپ ها ورود کرده و خانه های استارت آپی راه اندازی کنند و دختران جوان هم در آنجا آموزش مدیریت کسب و کار و هم آموزش های لازم در زمینه های آی تی را ببینند، استفاده از انقلاب دیجیتال در این زمینه ها بسیار مهم است و باید ادامه داشته باشد،جشنواره معرفی زنان کارآفرین موفق هم ادامه خواهد داشت.ما در حد توان خود با وزارت کار تعاون و رفاه اجتماعی و جهاد کشاورزی همکاری های لازم را برای اشتغالزایی زنان داریم و از صندوق های خرد بانوان در روستاها نیز حمایت می کنیم.

 

بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در حوزه بهداشت زنان چه اقداماتی صورت گرفته است؟

سبک زندگی زنان رو به بهبودی است،امید به زندگی زنان 4 سال از مردان بیشتر است، هرچند مشکلاتی هم وجود دارد، قرار نیست در بیان پیشرفت ها، مشکلات را منکر باشیم، در شاخص هایی مثل وضعیت اشتغال زنان، دسترسی زنان به خدمات بیمه ای، درمانی و ورزشی رو به رشد بوده ایم. حضور زنان در فدراسیون های ورزشی نسبت به قبل از انقلاب بسیار چشمگیر بوده است. یک سوم هیئت های ورزشی اعزامی ما به مسابقات جهانی را زنان تشکیل می دهند و یک سوم مدال ها را نیز بانوان در بازی های آسیایی کسب کردند. در بخش آموزش ابتدایی، متوسطه و به خصوص آموزش عالی، زنان ایرانی خیلی سریعتر از مردان پیشرفت کرده و دست‌آوردهای چشمگیری وجود داشته است، سطح سواد در میان زنان از 35 درصد قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، به 89 درصد در سال 97 رسیده است، از سوی دیگر، بر اساس آمارها، در 40 سال گذشته، دسترسی زنان این کشور به آموزش عالی 17 برابر شده، در حالی که این آمار در نزد مردان، 7 برابر بوده است.

 

در حوزه ورزشی برای بانوان چه برنامه هایی داشتید؟

اخیراً در ستاد ملی زن و خانواده با حضور رئیس جمهور مصوبه‌ای در ۱۶ محور برای، گسترش توجه به ورزش و نشاط بانوان به تصویب رسید که اجرای آن را در سراسر کشور و از جمله در روستاها به طور جدی پیگیری می‌کنیم. در همین راستا ایجاد فضاهای ورزشی جدید و استفاده بهینه از امکانات ورزشی موجود مد نظر است و از شهرداری‌ها و دیگر نهادهایی که امکانات ورزشی در اختیار دارند، درخواست داریم این امکانات را با لحاظ عدالت کیفیتی در اختیار عموم قرار دهند.

 

کد خبر 762532

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha