خبرگزاری شبستان- اصفهان: دو روز از برگزاری بزرگترین جشنواره سینمایی کشور می گذرد و با توجه به نقطه مشترکی که امروز در آثار به نمایش درآمده دیده میشد در این گزارش به موضوع فیلم نامه آثار میپردازیم.
«آرنولد هاوزر» نظریه پرداز هنری، معتقد است بحران فیلم نامه نویسی که به نظر میرسد به یک بیماری مزمن تبدیل شده است بیش از همه حاصل این امر است که سینما هنوز نویسندگان خود را نیافته یا اگر دقیقتر مطرح شود فیلم نامه نویسان راه خود را به سوی فیلم پیدا نکردند.
در عرصه سینمای ایران چه در گذشته چه در حال فقط معدودی از افراد بوده اند که که با عرضه فیلم نامه های اصولی، توانایی خود را در این زمینه نشان دادند البته این به این معنا نیست که فیلم نامه نویس حرفه ای در سینمای ما نیست بلکه از حوزه هایی است که توسط افراد زیادی مورد آزمون و خطا قرار می¬گیرد.
این ها در حالی است که فیلم نامه رکن اصلی آثار سینمایی است اما این پاشنه آشیل سینمای ایران مشکلات زیادی را به یدک میکشد.
در آستانه چهل سالگی سینمای پس از انقلاب، برخی از کارگردانان مطرح سینما با ساختن آثاری به ظاهر متفاوت اما با فیلم نامه هایی خودنویس به جای حل این مشکل و سپردن فیلم نامه به افراد متخصص این حرفه، به دامنه ی مشکل اضافه می کنند؛ نکته ای که به وضوح در اکثریت آثار جشنواره امسال به چشم می-خورد.
هر چند تاکنون منتقدان سینما دلایل متفاوتی برای این مسئله ذکر کرده اند اما در نظر نگرفتن فیلم نامه نویسی به عنوان یک حرفه از اصلی ترین دلایل می باشد.
در میان آثاری که امروز در پردیس سینمایی سیتی سنتر به نمایش درآمد ،«آشفتگی» به کارگردانی فریدون جیرانی، «پالتو شتری» به کارگردانی مهدی علی میرزایی را کارگردانان آثار نوشته بودند.
اما در میان دیگر آثار راه یافته به بخش سودای سیمرغ، فیلم نامه هایی نیز دیده می شود که به صورت مشترک توسط کارگردان و یک فیلم نامه نویس نوشته شده است؛ فیلم «سمفونی نهم» به کارگردانی محمدرضا هنرمند و با نویسندگی حامد افضلی و محمدرضا هنرمند، «درخونگاه» به کارگردانی سیاوش اسعدی و با نویسندگی نیما نادری و سیاوش اسعدی،«شبی که ماه کامل شد» به کارگردانی نرگس آبیار و با نویسندگی مرتضی اصفهانی و نرگس آبیار، «جاندار» به کارگردانی حسین امیر دوماری و پدرام پورامیری و با نویسندگی محمد داوودی، حسین امیردوماری و پدرام پورامیری به این مسئله اشاره دارد.
هم چنین امسال پرویز شهبازی هم به عنوان فیلم نامه نویس و هم به عنوان کارگردان در جشنواره حضور دارد؛«سال دوم دانشکده من»با فیلم نامه ای از او و «طلا» به کارگردانی وی در جشنواره امسال به نمایش درآمد .
تاکید بر عنصر فیلم نامه نویسی به معنای نادیده گرفتن دیگر عناصر تشکیلدهنده فیلم و سینما نیست اما از آن جایی که خلق فیلم نامه، چیدمان سایر اجزا و عناصر را به همراه دارد و منجر به رویدادی به نام فیلم سازی میشود،قابل تحلیل و بررسی است.
با مرور فیلم نامههای این دوره از جشنواره این سوال در ذهن مخاطب ایجاد می شود که اینک فیلمنامه نویسان حرفهای در بزرگترین ماراتن سینمایی کشور کجایند؟/
نظر شما