به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، پس از پیروزی انقلاب اسلامی بخش های مختلف اقتصادی کشور همپای تحولی که در عرصه سیاسی در کشور ایجاد شد به دنبال ایجاد تغییرات به سمت رشد و ارتقای خود رفتند. آمارهای ارائه شده در بخش های مختف اقتصادی حاکی از رشد اقتصادی کشور در طی 4 دهه گذشته هستیم و در بخش هایی چون حوزه کشاورزی به خودکفایی در تولید محصولات کلیدی چون گندم رسیده ایم و در حوزه انرژی نیز در بخش نفت و گاز توانسته ایم در حوزه تولید بنزین شاهد خودکفایی در کشور باشیم.
یک یدیگر از بخش هایی که در طی این 40 سال روند رو به جلویی را براساس آمارهای داخلی و خارجی داشته است، صنعت برق کشور بوده است. اقدامات انجام شده در چهار دهه اخير باعث رونق اقتصاد و اشتغال کشور در صنعت برق شده است. 14 برابر شدن ظرفيت توليد انرژي الکتريکي در کشور و صادرات برق به کشورهاي ترکيه، عراق و پاکستان نشاندهنده موفقیت برنامه ریزی های صورت گرفته در این حوزه است.
بر اساس آمار سري هاي اقتصادي بانک مرکزي ظرفيت توليد برق در سال 1357 حدود 19847 ميليون کيلووات ساعت بوده است و در سال 1395 اين رقم به 289196 ميليون کيلووات ساعت رسيده است.
فرایند توليد برق امر مهم ديگري است که اگر به روش غير صحيح صورت بگيرد، موجب هدررفت منابع خواهد شد. امروزه طيف توليد برق از سوخت هاي فسيلي تجديدناپذير همانند نفت و گاز تا انرژي هاي تجديدپذيري چون باد و خورشيد گسترده است. در اين بين انرژي برقابي از جهت اين که علاوه بر توليد برق به توسعه در حوزه هاي آب، کشاورزي، گردشگري و اشتغال هم کمک مي کند، از درجه اهميت بالاتري برخوردار است. پس از جنگ و با شروع دولت سازندگي اهميت فراواني به حوزه سدسازي داده شد و با اين سياست سدهاي بزرگي در اقصي نقاط ايران شروع به ساختن شد.
در سال هاي گذشته توجه به حوزه هاي جديد توليد برق نيز رونق گرفته است. گسترش صفحه هاي خورشيدي در کشور و راه اندازي ايستگاه هاي توليد برق بادي و زمين گرمايي اشکال ديگري هستند که نمايشگر توجه و عزم مجريان کشور براي تحقق توليد برق از منابع تجديدپذير و پاک است تا جایی که امروز شاهد فعالیت ۹۵۰۰ واحد نیروگاه خورشیدی در کشور هستیم.
بر طبق آمارهاي بانک مرکزي ميزان توليد برق در سال 1395 به 289196 ميليون کيلووات ساعت رسيده است که اين مقدار بيش از 14 برابر ميزان توليد برق در سال 1357 است. در نمودار داده هاي خروجي بانک مرکزي در تمام سال هاي بعد از انقلاب حجم توليد برق رو با بالا بوده است و شيب مثبتي را در این سال ها داشته است.
در حال حاضر تولید برق کشور در بخش های مختلف نیروگاههای گازی، بخاری، سیکل ترکیبی، برق آبی، اتمی، تولید پراکنده، خودتأمین ها، تجدیدپذیرها و دیزلی صورت می گیرد. مجموع ظرفیت اسمی تولید برق ایران در پایان سال 96 با افزایش ظرفیت در بخش های مختلف در طول سال گذشته به 78 هزار و 484 مگاوات رسیده بود که این رقم با افزایش 242 مگاواتی در 2 ماهه نخست سال جاری به 78 هزار و 726 مگاوات رسید.
در دو ماه نخست سال جاری شاهد بهره برداری از نخستین واحد نیروگاه سیکل ترکیبی جهرم به ظرفیت 160 مگاوات و همچنین بهره برداری از نیروگاه های DG و CHP (تولیدپراکنده) به مجموع ظرفیت 82 مگاوات در نقاط مختلف کشور بودیم که در مجموع افزایش 242 مگاواتی را در ظرفیت اسمی تولید برق کشور به دنبال داشت.
در ادامه افزایش ظرفیت های تولید برقی در کشور معاون هماهنگی انتقال شرکت توانیر اعلام کرده است که ظرفیت نیروگاههای کشور در ابتدای پیروزی انقلاب هفت هزار مگاوات بود که اکنون از مرز ۸۰ هزار مگاوات گذشته است.
پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون) در این زمینه به نقل از «سیدزمان حسینی» نوشته است: «پس از پیروزی انقلاب اسلامی شاهد تنوع نیروگاهها در سطح کشور بودهایم به نحوی که انرژی برق هماکنون از طریق نیروگاههای مختلفی همچون دیزلی، اتمی، گازی، تجدیدپذیر، برقآبی، چرخه ترکیبی، تولید پراکنده و بخاری تولید میشود. پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران با کشورهای همسایه هیچگونه تبادل برق نداشتیم، اما در حال حاضر با هفت کشور همسایه تبادل برق داریم. بیش از ۵ دهه است که تمام کشورهای توسعه یافته با هم ارتباط شبکهای الکتریکی دارند. مبادله انرژی برق در این کشورها براساس اهداف و منافع اقتصادی و سیاسی صورت میپذیرد.»
حالا نیز وزیر نیرو در حسن ختام و تایید اقدامات انجام شده در بخش صنعتبرق در سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی اعلام کرده است که ایران قدرت نخست تولید برق منطقه است.
ایرنا به نقل از «رضا اردکانیان» در حاشیه آغاز عملیات اجرایی نیروگاه 546 مگاواتی سیکل ترکیبی سبزوار نوشته است: «دانش متخصصان و سطح فناوری جمهوری اسلامی در حوزه انرژی و برق زبانزد و فراتر از سطح کشور است. صنعت برق از مزیت های مهم کشور است و مهمتر از آن، منابع انسانی و نیروهای کارآمد می باشد زیرا عرصه فعالیت متخصصان ایرانی از عرصه فرامنطقه ای نیز عبور کرده است.»
یادآور می شود: دولت در قانون برنامه ششم توسعه مکلف به افزایش توان تولید برق تا 25000 مگاوات در طول اجرای این برنامه است. با استناد به این بند از قانون برنامه ششم توسعه، مسئولان در طول برنامه ششم سالانه 5000 مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور افزوده می شود. در ابتدای سال 96 که نخستین سال اجرای برنامه پنج ساله ششم توسعه است، به منظور بهره برداری از 4 هزار و 524 مگاوات ظرفیت جدید تولید برق در سال 96 برنامه ریزی شد و آمار نیروگاههای برقآبی، حرارتی، تجدیدپذیر و تولید پراکنده که در این سال به بهره برداری می رسند به طور دقیق تعیین شده بود./
نظر شما