به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، روز ۱۲ بهمن ماه ۱۲۹۰ خورشیدی، سالروز اعدام چهار تن از مشروطه خواهان گیلان، یکی از سران اصلی مشروطه خواه و سه تن از افسران نظمیه شهربانی و ژاندرمری، به نام های؛ عبدالعزیز شریعتمدار کرگانرودی، میرزا یوسف خان جوبنه ای، صالح خان مژدهی و کاظم خان کمیسر است که به دست روسیه تزاری در یک دادگاه فرمایشی به اعدام محکوم شدند و در صحرای ناصریه آن زمان(در حال حاضر پشت بیمارستان پورسینا) اعدام شدند و همان روز نامبردگان در یک گودال دفن و رویشان شفته آهک ریخته شد تا محل دفن هم شناخته نشود.
از این رو به مناسبت یکصد و هفتمین سالگرد اعدام این شهدای مشروطه خواه گیلان، روز گذشته (پنجشنبه ۱۱ بهمن) جمعی از اعضای شورای شهر و سایت فرهنگی گیل مهر بر سر مزار این شهدا گرد هم آمدند و ادای احترام کردند.
همچنین نمایشگاهی با عنوان «اسناد مشروطه گیلان» روز گذشته در عمارت میرزا خلیل رفیع به مدت دو روز برای بازدید علاقه مندان دایر شد.
گفتنی است، پس از ماجرای استبداد صغیر و قلع و قمع مشروطه خواهان بود که این چهار شهید اعدام شدند.
طبق آنچه که در تاریخ آمده است، همزمان با این واقعه دونفر هم در انزلی به دار آویخته شدند. مشروطه خواهان انزلی را هم در یک دادگاه فرمایشی در غازیان اعدام و آنها نیز در یک گور بدون آداب مذهبی دفن می کنند. هرچند بعد از خروج روس ها، آزادیخواهان اجساد شهدای انزلی را در مسجد قائمیه دفن می کنند، ولی حیاط مسجد بعدها خیابان ناصرخسرو شد.
به گواهی تاریخ دو سال پیش از این واقعه، کمیته «ستار» در رشت تشکیل شد. یپرم خان ارمنی با مشروطهخواهان هم پیمان شد و جوانان ارمنی را برای نهضت بسیج کرد. در همین هنگام محمدولی خان خلعتبری تنکابنی از تبریز بازگشته بود. کمیته ستار با او مذاکره کرد و او را راضی کرد با نیروهایش برای پیروزی جنبش مشروطه به مبارزه برخیزد.
در روز ۱۹ بهمن سال ۱۲۸۷ خورشیدی انقلابیون حاکم رشت آقا بالاخان سردار افخم را در باغ مدیریه رشت کشتند و شهر را تسخیر کردند. پس از آن تمام گیلان به تصرف آزادی خواهان در آمد. به موجب این پیروزی آنها رونوشتی به سفرای خارجی نوشتند که نزاعی با محمد علی شاه قاجار ندارند و فقط در صدد احیای مشروطهاند.
صدای انقلاب رشت به گوش شهرهای دیگر ایران و کشورهای آزاد جهان رسید و باعث دلگرمی مجاهدان تبریز شد. ستارخان و باقرخان تلگراف های مهیجی ارسال کردند و متحصنین سفارت های عثمانی و انگلیس در تهران جشن پرداختند.
شایان ذکر است، پرونده ثبتی یادمان شهدای مشروطه گیلان برای ثبت در آثار ملی آماده شده است.
نظر شما