برنامه ریزی تهران و مسقط برای توسعه روابط اقتصادی

عمان از جمله کشورهایی است که طی ۴۰ سال گذشته همواره مراودات مناسبی با کشورمان در حوزهای سیاسی و اقتصادی داشته است و بررسی های آماری از میزان مبادلات دو کشور نشاندهنده آن است که تهران و مسقط در حال برنامه ریزی برای توسعه روابط اقتصادی خود هستند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، عمان در طول چهل سال گذشته به جز سه سال ابتدایی انقلاب اسلامی ایران همواره روابط خوبی با ایران داشته و در وقایع و بحران مختلف بین ایران و کشورهای غربی به عنوان میانجی عمل کرده‌است. سلطان قابوس پس از انقلاب ایران برای اولین بار بعد از انتخابات سال ۱۳۸۸ به عنوان رئیس دولت به ایران آمد تا بتواند از بسته شدن سفارت انگلیس جلوگیری کند. همچنین عمان در ادامه مذاکره هسته‌ای ایران با کشورهای اروپایی و آمریکا نقش مؤثری داشت.

 

دو کشور در کنار روابط سیاسی دارای روابط اقتصادی و تجاری نیز بوده اند تا جایی که بررسی روند ۱۰ ساله تجارت ایران و عمان در بازه زمانی سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۴ نشان می‌دهد که صادرات به عمان طی ۱۰ سال گذشته روندی مثبت داشته و در سالهای اخیر سرعت و شدت بیشتری نیز به خود گرفته است.

 

 بر اساس بررسی‌های انجام شده ارزش صادرات در سال ۱۳۸۴ معادل ۲۹ میلیون دلار، در سال ۱۳۸۵ معادل ۶۳ میلیون دلار، در سال ۱۳۸۶ معادل ۱۲۷ میلیون دلار، در سال ۱۳۸۷ معادل ۷۱ میلیون دلار، در سال ۱۳۸۸ معادل ۷۷ میلیون دلار، در سال ۱۳۸۹ معادل ۱۰۷ میلیون دلار، در سال ۱۳۹۰ معادل ۱۰۰ میلیون دلار، در سال ۱۳۹۱ معادل ۱۷۷ میلیون دلار، در سال ۱۳۹۲ معادل ۱۴۶ میلیون دلار، در سال ۱۳۹۳ معادل ۳۰۵ میلیون دلار و در سال ۱۳۹۴ معادل ۳۷۶ میلیون دلار بوده است.

 

این در حالی است که ارزش واردات در سال ۱۳۸۴ معادل ۴ میلیون دلار، در سال ۱۳۸۵ معادل ۲۵ میلیون دلار، در سال ۱۳۸۶ معادل ۸۴ میلیون دلار، در سال ۱۳۸۷ معادل ۱۴۴ میلیون دلار، در سال ۱۳۸۸ معادل ۲۳۷ میلیون دلار، در سال ۱۳۸۹ معادل ۷۵ میلیون دلار، در سال ۱۳۹۰ معادل ۷۳ میلیون دلار، در سال ۱۳۹۱ معادل ۶۱ میلیون دلار، در سال ۱۳۹۲ معادل ۷۵ میلیون دلار، در سال ۱۳۹۳ معادل ۶۷ میلیون دلار و در سال ۱۳۹۴ معادل ۳۳ میلیون دلار بوده است.

 

همچنین تراز تجاری در سال ۱۳۸۴ معادل ۲۵ میلیون دلار، در سال ۱۳۸۵ معادل ۳۸ میلیون دلار، در سال ۱۳۸۶ معادل ۴۳ میلیون دلار، در سال ۱۳۸۷ معادل ۷۳- میلیون دلار، در سال ۱۳۸۸ معادل ۱۶۰- میلیون دلار، در سال ۱۳۸۹ معادل ۳۲ میلیون دلار، در سال ۱۳۹۰ معادل ۲۷ میلیون دلار، در سال ۱۳۹۱ معادل ۱۱۶ میلیون دلار، در سال ۱۳۹۲ معادل ۷۱ میلیون دلار، در سال ۱۳۹۳ معادل ۲۳۸ میلیون دلار و در سال ۱۳۹۴ معادل ۳۴۳ میلیون دلار بوده است.

 

بنابراین رشد تجارت ایران و عمان در سال ۱۳۸۵ برابر ۱۰۴ درصد، در سال ۱۳۸۶ برابر ۱۰۳ درصد، در سال ۱۳۸۷ برابر ۴۴- درصد، در سال ۱۳۸۸ برابر هشت درصد، در سال ۱۳۸۹ برابر ۴۰ درصد، در سال ۱۳۹۰ برابر ۶-  درصد، در سال ۱۳۹۱ برابر ۷۶ درصد، در سال ۱۳۹۲ برابر ۱۸- درصد، در سال ۱۳۹۳ برابر ۱۰۹ درصد و در سال ۱۳۹۴ برابر ۲۳ درصد بوده است.

 

در ادامه تلاش های دو کشور برای توسعه روابط اقتصادی ۲۳ اسفند ۱۳۹۵ جلسه مشترک با حضور مدیران بانک‌های مرکزی ایران و عمان بین دو کشور برگزار شد که در این جلسه «حامد البوسعیدی»، رئیس بانک مرکزی عمان گفته بود: «فرصت مناسبی برای ارتباط و مذاکره بین بانک‌های کشور ایران و عمان به وجود آمده و این موضوع می‌تواند زمینه ساز همکاری‌های آینده باشد.»

 

در سال جاری نیز مقایسه آمارهای هفت ماه ابتدایی امسال با مدت مشابه سال گذشته نشان می‌دهد که حجم تجارت ایران و عمان ۲۹۳ میلیون دلار افزایش یافته است. براساس آمار گمرک ایران، طی ۷ ماه منتهی به مهر سال‌‌جاری حجم تجارت ایران و عمان به رقم ۸۷۰ میلیون دلار رسیده درحالی‌که حجم روابط تجاری میان دو کشور در مدت مشابه سال گذشته ۵۷۷ میلیون دلار بوده است. از سوی دیگر تراز تجاری ایران نسبت به عمان در این بازه زمانی از سوی متولیان تجارت کشور مثبت اعلام شده است.

 

حالا در تایید این آمارها و به دنبال برنامه ریزی های دو کشور برای توسعه روابط اقتصادی سفیر عمان در ایران خبر داده است که «میزان مبادلات تجاری ایران و عمان طی پنج سال گذشته 200 میلیون دلار بوده و این آمار امسال به 1.2 میلیارد دلار افزایش یافته است.»

 

ایرنا در این باره به نقل از «سعود بن احمد البروانی» نوشته است: «طی پنج سال گذشته زیرساخت های بسیاری از جمله 6 خط مستقیم هوایی بین شهرهای 2 کشور از جمله تهران، شیراز، مشهد، اصفهان، کیش و قشم و چهار خط کشتیرانی میان بنادر 2 کشور برای بهبود روابط تجاری ایجاد شده است.»

 

وی ادامه داده است: «یکی از کارهای اقدام شده در کشور عمان از ابتدای سال 2018 حذف ویزا برای شهروندان ایرانی بوده و امروز ویزا در مبادی ورودی به کشور عمان صادر می شود. در حرکتی متقابل، دولت ایران نیز اقدام به حذف ویزای ورودی شهروندان عمانی به خاک ایران کرده است.»

 

وی عنوان کرده است: «از سفرا دعوت می کنم از سرمایه گذاری کشور عمان در استان کرمان با اعتبار 230 میلیون دلار بازدید کنند که به عنوان نمونه همکاری اقتصادی 2 کشور محسوب می شود. به عنوان سفیر سلطنت عمان در ایران امیدواریم در سال 2019 شاهد افزایش حجم مبادلات تجاری زیر چتر اتاق های بازرگانی با راهبری اتاق مشترک ایران و عمان باشیم.»

 

یادآور می شود: روابط اقتصادی ایران و عمان از سال ۱۳۴۹ با صدور مواد پاک کننده و روغن آغاز شد و متعاقب آن بانک ملی و هواپیمایی ایران دفاتر خود را در مسقط گشودند. به نظر می رسد در سال های اخیر «افزایش حجم مبادلات تجاری» و از «سر گرفتن و توسعه روابط بندری» زمینه رشد روابط اقتصادی میان ایران و عمان را فراهم آورد و جایگاه عمان را به عنوان پایگاه جدید اقتصادی ایران در منطقه تقویت کند./

 

 

کد خبر 761823

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha