به گزارش خبرنگار شبستان دو سال پیش بود که حاصل تلاش و هنر دستان هنرمندان ملایری به بار نشست و حکاکی دستان هنرمند منبت کاران ملایری بر چوب بی جان جان گرفت و شهر ملایر به عنوان شهر ملی منبت ایران ثبت شد.
بخش عظیمی از اشتغال جوانان شهرستان ملایر در حوزه مبل و منبت بوده و بیش از 4 هزار کارگاه مبل و منبت در این شهرستان فعالیت دارد.
درحال حاضر در شهر ملی منبت ایران حدود 8 هزار نفر به طور مستقیم و 20 هزار نفر نیر به صورت غیرمستقیم در این هنر فعالیت دارند.
اما این روزها با وجود اینکه مسئولان و نمایندگان شهرستان ملایر به دنبال پیگیری ثبت جهانی منبت ملایر هستند و سازمان میراث فرهنگی کشور نیز این روند را دنبال میکند دغدغهها و آسیبها شهر ملی منبت ایران را تهدید میکند .
رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان ملایر در گفتوگو با خبرنگار شبستان با اشاره به اینکه جمع زیادی از جوانان ملایری در حرفه مبل و منبت مشغول کار هستند اظهار کرد: بیش از 62 درصد مبلمان منبت ایران در ملایر تولید میشود.
ابراهیم جلیلی با اشاره به ثبت ملی منبت ملایر و انتخاب این شهرستان به عنوان پایتخت مبلمان منبت ایران گفت: در حال حاضر از صفر تا صد کار تولید مبل در شهر ملایر توسط هنرمندان این شهرستان انجام و به نقاط مختلف کشور صادر میشود.
وی با بیان اینکه در تلاش هستیم تا موضوع ثبت ملایر به عنوان شهر جهانی مبل انجام شود گفت: در این راستا موضوع در سازمان میراث فرهنگی در دست پیگیری است.
جلیلی با اشاره به مشکلات منبت کاران ملایری یکی از مهمترین این مشکلات را تامین چوب دانست و گفت: با پیگیریهای اخیر نمایندگان در صدد رفع این مشکل هستیم.
رئیس میراث فرهنگی ملایر وجود دستگاههای سی ان سی را یکی دیگر از دغدغههای هنرمندان منبت ملایر دانست و گفت: وجود این دستگاهها بسیاری از هنرمندان این رشته را بیکار میکند.
وی به تمهیدات انجام شده اداره میراث فرهنگی شهرستان در راستای حمایت از شاغلان و هنرمندان این رشته اشاره کرد و گفت: در این زمینه برای خارج شدن هنر منبت ازر حالت انحصاری و تک شاخه بودن ساخت مبل با توجه به تنوع کار منبت اجرای دورههای منبت گل ریز را برای هنرمندان پیشنهاد کردیم.
جلیلی با اشاره به اینکه منبت گل ریز طرفداران زیادی دارد گفت: منبت گل ریز در ساخت اشیای تزیینی مانند قاب عکس دسته کلید،، قاب آینه، ظروف تزیینی، انواع جعبه جواهرات و... کاربرد دارد.
وی درآمد بالا برای هنرمندان با استفاده از تجهیزات و امکانات کم ، کم حجم بوده، قابل بسته بندی بودن، استفاده از چوبهای کوچکتر، قابل خرید بودن برابی همه و نبود کار دستگاهی مانند سی ان سی درکار و هر دستگاه کپی دیگر و.. را از مزایای هنر منبت گل ریز دانست.
به دنبال واردات چوب با ارز ۸ هزار تومان هستیم
نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به پیگیریهای نمایندگان ملایر برای رفع مشکلات منبت کاران این شهرستان گفت: با توجه به اینکه واردات چوب در کالاهای گروه یک چون موادغذایی و دارویی با ارز 4 هزار و 200 تومان جایی ندارد، به دنبال واردات چوب با ارز 8 هزار تومان هستیم.
محمد کاظمی به پیگیری های لازم برای حل مشکل اخذ تسهیلات و ضمانت نامه های بانکی از طریق صندوق کارآفرینی امید کشور اشاره کرد و افزود: تا اندازه ای مشکل ضمانت نامه های بانکی برای منبت کارانی که قصد ایجاد کارگاه در شهرک صنعتی مبلمان ملایر را دارند، رفع شده است.
وی اضافه کرد: برای واردات چوب اگر تسهیلاتی را نتوانیم اعمال کنیم فقط در ملایر قریب 20 هزار نفر بیکار می شوند که نیاز است با هفمکری و همکاری، تشکیل جلسات و ارائه تسهیلات مناسب راهکار لازم را ارائه دهیم.
اشتغال جوانان ملایری با مبل و منبت
فرماندار ملایر نیز با بیان اینکه مهمترین بحث در حال حاضر در حوزه مبل و منبت واردات چوب است گفت: این مشکل واقعا کار منبت کاران را تهدید میکند و باید چارهای اندیشیده شود
باب الله فتحی افزود: هنر منبت حجم سنگینی از اشتغال شهرستان را در برگرفته و نیازمند همراهی و حمایت همه مسئولان در این حوزه هستیم .
دیگر نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی گفت: طبق اعلام رئیس سازمان میراث فرهنگی 42 هزار شغل در صنایع دستی در کشور فعال است که در جلسهای که با دکتر مونسان داشتیم این مسئله را مطرح کردیم که حدود 7 هزار نفر از این اشتغال مربوط به ملایر است.
حجت الاسلام احد آزادیخواه با اشاره به اینکه بحث موانع واردات چوب در این جلسه مطرح شد و از دکتر مونسان خواستیم نسبت به رفع مشکل و واردات چوب تمهیدات و اقدامات لازم را داشته باشند.
وی گفت:موضوع چوب یک موضوع جدی است و دکتر مونسان قول دادند که با وزارت جهاد جلسه ای صورت گیرد که واردات چوب را بهتر از گذشته راهاندازی شود که ما پیشنهاد دادیم برای چوبهای آفت زده قرنطینه بگذاریم.
وی با بیان اینکه اگر مشکل چوب حل نشود اقدامات ما برای رفع مشکلات مبل و منبت بی فایده است گفت: سهم ملایر در واردات چوب بسیار مهم است
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان نیز ا تاکید بر اینکه منبت کاران فقط به تولید مبل منبت نپردازند، اظهارکرد: طبق تفاهم نامه ای که با بانک ملی منعقد شده، کسانی که قصد ایجاد نمایشگاه دائمی صنایع دستی دارند اگر از منابع داخلی استفاده کنند، 9 درصد از سود را به عنوان یارانه دریافت می کنند.
علی مالمیر با بیان اینکه آمادگی لازم برای حمایت از سرمایه گذارانی که در شهرهای جوکار و ملایر علاقه مند به ایجاد نمایشگاه دائمی صنایع دستی هستند، وجود دارد، تصریح کرد: به کارگاه هایی که برای تولید منبت از دستگاه " سی ان سی" استفاده کنند، مجوز داده نشده و از مشوق های این سازمان برخودار نمی شوند.
نظر شما