به گزارش خبرنگار شبستان، در ادامه جلسه امروز سهشنبه 26 مهر نمایندگان به بررسی جزییات طرح اصلاح موادی از آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی پرداختند.
نمایندگان در بررسی ماده شش این طرح مصوب کردند در ماده 102 قانون آییننامه داخلی مجلس عبارت "این دستور، به شرط پیشنهاد دولت و یا 15 نفر از نمایندگان و تصویب مجلس، فقط یک بار دیگر قابل تغییر خواهد بود" حذف میشود و متن تبصره 2 همین ماده جایگزین آن میشود و عنوان تبصره یک به تبصره 2 تغییر مییابد و سه تبصره دیگر به این ماده اضافه میشود.
بر اساس تبصره یک الحاقی حداقل 50 نفر از نمایندگان میتوانند از رییس جلسه مجلس تقاضا کنند گزارش چاپ شده کمیسیون خارج از نوبت در دستور کار جلسه علنی قرار گیرد و رییس درخواست متقاضیان را پس از صحبت یکی از متقاضیان و یک مخالف و یک موافق هر کدام به مدت پنج دقیقه، به رأی میگذارد.
در صورت تصویب، رسیدگی به گزارش مورد تقاضا در همان جلسه یا جلسه بعد شروع میشود و با اعمال مجدد این تبصره نمیتوان آن را متوقف کرد.
در تبصره سه الحاقی این ماده ذکر شده است هیئترییسه میتواند تمام یا بخشی از گزارشهای واصله از دستگاهها و سازمانهایی که طبق قانون موظف به ارایه گزارش به مجلس شورای اسلامی هستند را برای قرائت در دستور کار جلسه علنی قرار دهد و گزارش کامل آن را به کمیسیونهای ذیربط ارجاع دهد.
خانه ملتیها در تبصره 4 الحاقی این ماده مصوب کردند تمام گزارشهایی که در جلسه علنی مطرح میشود باید حداقل 24 ساعت قبل از طرح، تکثیر و بین نمایندگان توزیع میشود مگر مواردی که در این آییننامه به صراحت برای آن زمان دیگری تعیین شده باشد.
نمایندگان با 155 رأی موافق، 5 رأی مخالف و 9 رأی ممتنع از مجموع 196 رأی این ماده را به تصویب رساندند.
حجتالاسلام مصباحیمقدم، نماینده تهران پیش از آغاز بررسی ماده هفت این ماده را مخالف قانون اساسی عنوان کرد و گفت: چون در قانون اساسی به صراحت عنوان شده است که رییسجمهور میتواند در جلسه علنی حضور داشته باشد اگر در اینجا قید شود که با موافقت هیئترییسه رییسجمهور میتواند در مجلس حضور داشته باشد شبهه مغایرت با قانون اساسی ایجاد میشود.
باهنر که در غیاب لاریجانی ریاست جلسه علنی را به عهده داشت این اخطار را وارد دانست و آن را به رأی گذاشت و در نهایت نمایندگان با 93 رأی موافق، 41 رأی مخالف و 24 رأی ممتنع به این اخطار قانون اساسی رأی مثبت ندادند و در واقع آن را وارد ندانستند.
ستار هدایتخواه، نماینده بویراحمد و دنا نیز در اخطار قانون اساسی موافق با اصل 70 قانون اساسی گفت: در ماده 70 قانون اساسی ذکر شده است که اگر رییسجمهور بخواهد در مجلس نطق داشته باشد قیدی برای آن وجود ندارد اما در این ماده ذکر شده است که باید رییسجمهور تقاضای خود را به صورت کتبی به هیئترییسه ارایه دهد و این مخالف قانون اساسی است.
محمدرضا باهنر در پاسخ به این اخطار هدایتخواه گفت: مگر با سوت و حرفهای دیگر هم میشود تقاضا داد، خب تقاضا یا کتبی است یا شفاهی.
هدایتخواه نیز ادامه داد: ما در مقام انسان عاقل هستیم و هر چه که روش عقلی باشد حتی اگر با سوت باشد باز هم درست است.
پس از اخطار هدایتخواه، حجتالاسلام مصباحیمقدم که اخطار قانون اساسیاش از سوی نمایندگان با مخالفت مواجه شد پیشنهاد حذف عبارت پس از موافقت هیئترییسه را داد و گفت: مجلس شورای اسلامی بهترین جایی است که رییسجمهور میتواند مطالبی را با دولت بیان کند و موافقت هیئترییسه یک مانع بر سر راه این موضوع است.
وی بیان کرد: تصور کنید که رییسجمهور تقاضای نطق در مجلس میکند اما نمایندگان و هیئترییسه با آن مخالفت میکنند، آیا همین امر موجب تنش بین قوا نمیشود؟
نماینده تهران در خانه ملت با تأکید بر اینکه جایگاه رییسجمهور بعد از رهبری بالاترین مقام در جمهوری اسلامی ایران است، گفت: اتفاقا ما باید اجازه دهیم که رییسجمهور به صحن علنی مجلس بیاید تا به سؤالات و ابهامات ما پاسخ دهد نه اینکه ما سؤالاتمان را از مسیر دیگر پیگیری کنیم و آن مسیر نیز به بنبست برسد.
در نهایت نمایندگان به ماده 7 این طرح با 132 رأی موافق، 19 رأی مخالف و 15 رأی ممتنع رأی مثبت دادند.
بر اساس رأی نمایندگان، در ماده 7 این طرح تبصره زیر به ماده 107 قانون آییننامه داخلی مجلس الحاق میشود.
در این تبصره ذکر شده است رؤسای قوای مجریه و قضاییه میتوانند در صحن علنی مجلس نطق کنند و این نطق پس از وصول درخواست کتبی آنان و اعلام موضوع نطق به رییس مجلس پس از موافقت هیئترییسه در اولین فرصت انجام شود. ساعت و مدت نطق قبل از شروع جلسه باید به اطلاع نمایندگان برسد.
پایان پیام/
نظر شما