رونق صادرات غیرنفتی ایران به عراق

پیش بینی کرده بودند که از سال ۲۰۱۴ روند رو به رشد مبادلات تجاری تهران و بغداد کاهش پیدا می کند که این امر نه تنها اتفاق نیفتاد بلکه عراق مقصد اول کالاهای صادراتی ایران شد و امروز صادرات غیرنفتی ایران به عراق از سایر کشورهای منطقه پیشی گرفته است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، عراق از جمله کشورهای همسایه ایران است که به دلیل داشتن مرزهای مشترک مبادلات و مراودات تجاری بسیاری در حوزه های مختلف اقتصادی و انرژی با ایران دارد. دو کشور در حوزه تجارت خارجی رسیدن به حجم مبادلاتی 20 میلیارد دلاری را به عنوان افق پیش رو ترسیم کرده اند و در دیداری که روسای جمهور دو کشور در سال جاری داشتند برنامه ریزی هایی نیز از سوی هیئت های تجاری دو کشور برای تحقق این مهم صورت گرفته است.

 

تلاش های مقامات ایران و عراق در راستای توسعه روابط میان ۲ کشور نشاندهنده علاقمندی دو طرف برای افزایش حجم مبادلات تجاری است تا جایی که امروز به گفته مسئول میز عراق ۲۱ درصد صادرات کالایی ایران به عراق صورت می پذیرد.

 

به گفته «محمدابراهیم رضا زاده»، مسئول میز عراق «سهم ایران در بازار عراق همواره سیر صعودی دارد که 2 موضوع اصلی ورود و ماندگاری در بازار عراق باید مورد توجه قرار دهیم.»

 

وی که در نشست فعالان اقتصادی و تجاری البرز و عراق در حاشیه نخستین نمایشگاه توانمندی های تولیدی و صادراتی این استان سخن می گفت در رابطه با سهم کشورمان نسبت به سایر کشورهای منطقه در بازار عراق گفته بود: «اکنون امارات متحده عربی با 25 درصد، ترکیه با 18درصد، چین با 17 درصد و ایران با 13 درصد، چهار سهم اصلی در بازار عراق را دارند. برای ماندگاری در بازار عراق نیاز است واحدهای تولیدی حضور فیزیکی در این بازار داشته باشند، چرا که اگر به دنبال ارائه خدماتی در عراق هستند نمی توانند از راه دور پروژه را مدیریت کنند.»

 

رضازاده با بیان اینکه شرکت های ایرانی در خصوص تبلیغات و برندسازی بسیار ضعیف عمل کرده اند و نباید انتظار داشت بدون تبلیغات بتوان نسبت به فروش کالاها اقدام کرد، گفت: «جایگاه برند ما در عراق بین ترکیه و چین است، در خصوص استاندارد سازی نیز تفاهم نامه ای با کشور عراق داریم که استاندارد ملی ایران را در برخی کالاها بپذیرد و نیازی به گرفتن گواهی آن نیست.»

 

وی ادامه داده بود: «عراق هم اکنون فرصت خوبی برای ما است، اگر دیر بجنبیم این بازار را تقدیم کشورهای دیگر کرده ایم این در حالی است که ایران مزیت هایی از جمله قیمت مناسب، کیفیت، استاندارد و نزدیکی جغرافیایی بیشتری با عراق دارد. 80 درصد مردم عراق تمایل برقراری ارتباط با ایران را دارند و 20 درصد دیگر نیز شناخت و تفکرشان نسبت به ایران در حال تغییر است.»

 

این در حالی است که «حسن دانایی فر»، دبیر ستاد توسعه روابط اقتصادی ایران با عراق و سوریه نیز در سی و یکمین نشست شورای گفتگوی بخش دولت و خصوصی کردستان خبر داده است که «عراق در مجموع با بیش از 11 میلیارد دلار حجم صادرات رتبه اول مقصد کالاهای صادراتی کشور را به خود اختصاص داده است

 

 ایرنا به نقل از وی در این نشست نوشته است: «صادرات ایران به عراق در بخش های مختلف کالاهای غیر نفتی و انرژی است. در بخش کالا حجم صادرات ما به این کشور در سال گذشته 6.4 میلیارد دلار بوده که پیش بینی می شود امسال با 35 درصد رشد به 8.1 میلیارد دلار برسد. میزان صادرات ایران در 9 ماه سال جاری بیش از 40 درصد افزایش دارد که با توجه به این روند پیش بینی افزایش 35 درصدی صادرات تا پایان سال جاری محقق شدنی است.»

 

حالا در ادامه رشد مبادلات تجاری میان تهران و بغداد دبیر کل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق خبر داده است که «حجم صادرات محصولات غیرنفتی ایران به عراق در سال 2018 میلادی نزدیک به 9 میلیارد دلار بود که به این ترتیب ایران از ترکیه پیشی گرفت و عراق بازار اول صادراتی ایران شد.»

 

«سید حمیدحسینی» در این باره به ایرنا گفته است: «صادرات غیرنفتی ایران در 9 ماه نخست سال جاری 4.5 درصد رشد داشت و حجم صادرات غیرنفتی ایران به 86 میلیون و 940 هزار تن رسیده که ارزش آن رقمی برابر 33،3 ملیارد دلار است. در سال 2018 میلادی، بیشترین محصولات غیرنفتی ایران به کشور عراق صادر شده است بنابراین کشور عراق 21 درصد مجموع صادرات ایران را در این مدت به خود اختصاص داده است.»

 

وی درباره دلایل افزایش صادارت غیرنفتی ایران به عراق گفته است: «یکی از دلایل جهش صادرات به عراق به کاهش ارزش پول ملی کشور برمی گردد. این موضوع باعث شده قدرت رقابت ایران در بازارهای هدف افزایش پیدا کند. برخلاف ادعای برخی از کارشناسان که می گویند کاهش نرخ ریال هیچ تاثیر بر صادرات نداشته است به طور قطع کالاهایمان رقابتی تر شده است به گونه ای که در سال 2018 توانستیم از ترکیه در بازار عراق پیشی بگیریم. براساس آمار اعلام شده از سوی ترکیه، صادرات این کشور به عراق در سال 2018 حدود هفت میلیارد و 355 میلیون دلار بوده در حالی که صادرات ایران هشت میلیارد و 738 میلیون دلار گزارش شده است.»

 

این گزارش می افزاید: پیش بینی شده بود روند رو به رشد مبادلات ایران و عراق از سال 2014 کاهش پیدا کند اما علی رغم این پیش بینی ها حجم مبادلات تجاری میان دو کشور روند رو به رشد خود را نه تنها ادامه داد بلکه عراق به عنوان یکی از مهمترین مقاصد کالاهای صادراتی ایران قرار گرفت و در سال 2017 در میان سه شریک اول تجاری ایران نام عراق نیز به چشم می خورد./

 

 

کد خبر 759497

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha