خبرگزاری شبستان،گروه بین الملل: «دیپلماسی» . کلمه ای که بارها و بارها از سوی کشورهایی که خود را طرفدار صلح و حامی حقوق بشر می دانند به زبان رانده شده بدون اینکه جهان شاهد عملکردی از سوی آنها برای تحقق این امر باشد.
ایالات متحده آمریکا نمونه بارز کشورهایی است که گویا دیپلماسی برایش هیچ معنایی ندارد به ویژه وقتی نوبت به کشورهایی می رسد که خط مشی آمریکا را قبول ندارند و سیاست های خود را بر پایه استقلال از این کشور بنا نهاده اند.
دشمنی دیرینه آمریکا با محور مقاومت در خاورمیانه بر هیچ کس پوشیده نیست و همین دشمنی ها واشنگتن را به سمت و سویی سوق داده است که هیچ واکنش دیگری جز تحریم برای تنبیه کشورهای حامی مقاومت از خود نشان می دهد.
همه نهادهای آمریکایی از دولت گرفته تا کنگره و سنا،تحریم را تنها سلاح برای دفاع ادعایی از خود و همچنین گرفتن ژست حقوق بشری قرار داده اند و این حربه را به طور کلی جایگزین دیپلماسی کرده اند.
ایران از جمله کشورهایی است که بیش از همه کشورهای دیگر در معرض بیماری تحریم آمریکا قرار گرفته است.
رئیس جمهوری آمریکا با پشت کردن به همه تلاش های دیپلماتیک که برای توافق بین المللی هسته ایران با قدرت های جهانی انجام شده بود از این توافق خارج شده و متوسل به تحریم شد.
حالا نوبت به سوریه رسیده و کنگره آمریکا تصمیم گرفته است تا باز هم به بهانه های حقوق بشری تحریم هایی را علیه دولت سوریه و بشار اسد،رئیس جمهوری این کشور اعمال کند.
بر اساس گزارش «دیلی استار» در هفته جاری برخی از دموکرات های مجلس نمایندگان آمریکا پیشنهاد تحریم های گسترده علیه سوریه را ارائه دادند که استفاده از دیپلماسی برای حل مشکل این کشور را بسیار سخت می کند.
آمریکا در سال 2011 میلادی برای حمایت از شورش هایی که علیه بشار اسد بر پا شده بود وارد سوریه شد.
در سال 2012 میلادی،رئیس جمهوری وقت آمریکا پروژه چند میلیارد دلاری مشترک میان سیا و عربستان سعودی تحت عنوان «چوب افرا» را برای تسلیح و آموزش شورشی های سوریه امضا کرد که آتش جنگ در این کشور را به شدت شعله ور کرد.
این عملیات موجب شد تا سلاح های آمریکایی به دست گروه النصره وابسته به القاعده در سوریه بیفتد.
حقیقت این است که مشارکت آمریکا در جنگ سوریه از سال 2011 میلادی محکوم به شکست بود و همین مسئله باعث شد تا در نهایت دونالد ترامپ مجبور به خارج کردن نیروهای آمریکایی از سوریه شود.
هدف آمریکا ساقط کردن بشار اسد از قدرت برای پایان دادن به دولتی بود که تحت حمایت سوریه و ایران قرار داشت.
جنگی که آمریکا و عربستان آتش آن را شعله ور کردند در نهایت منجر به آوارگی بیش از 10 میلیون سوری و مرگ حدود نیم میلیون از شهروندان این کشور شد.
«هیل » در گزارشی در این زمینه نوشت:در حقیقت هدف اولیه آمریکا برای براندازی دولت سوریه و جایگزین کردن دولتی که دوست آمریکا و دشمن روسیه و ایران باشد با شکست مواجه شد اما گویا مجلس نمایندگان آمریکا هنوز این پیام را دریافت نکرده و به جای پذیرش شکست همه سیاست های واشنگتن در سوریه باز هم گزینه تحریم را برای تحت فشار قرار دادن اسد و حامیانش انتخاب کرده اند.
بر اساس این گزارش،تحریم ها علیه سوریه اشتباهی بسیار بزرگ است و چیزی جز بروز خشونت های بیشتر ،دادن فضا یع داعش برای بازسازی خود و متمایل شدن بیشتر سوریه به سوی ایران و روسیه در پی نخواهد داشت.
تحریم ها هم مانند عملیات نظامی در سوریه نه منجر به تغییر دولت و نه هیچ نتیجه خاص سیاسی دیگر در سوریه نمی شود و فقط بار دیگر ثابت می کند که واشنگتن قادر به استفاده از دیپلماسی بر خلاف آنچه ادعا می کند،نیست.
نظر شما